Geluk is een term die veel mensen verschillend ervaren. Waarom? Dat leg ik je zo uit. De Dikke van Dale zegt over de term geluk: een gunstige loop van omstandigheden, voorspoed, aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt. Je kunt niet direct zeggen: nou als ik dit en dit heb, dan heb ik het geluk in handen. Geluk is niet iets tastbaars, het is een gevoel. Maar toch zien wij het vaak als iets tastbaars.

In ons hoofd willen wij van alles hebben. Een nieuwe auto, een groter huis, die mooie badkamer, een designertas, en vergeet vooral niet die designerschoenen! Denk eens terug aan een moment dat jij iets kocht waar je onwijs blij mee was. Waarvan je geluk niet op kon en je met een big smile rondliep. Heb je hem? Probeer dan eens te achterhalen hoelang je dat gevoel vast hebt kunnen houden. Een paar weken, een week, een dag of misschien wel een uur. Natuurlijk ben je nu nog wel blij met je aankoop, maar dat echte geluksgevoel, hoelang heb je dat gehad? Waarschijnlijk niet zo lang. Het zakt al snel weer weg. Je bent nog wel blij met hetgeen wat je hebt gekocht, maar dat echte geluksgevoel is weg. Jammer eigenlijk hé?

Hoe komt dat nou?

Dat komt omdat je het geluk op dat moment zocht in iets materieels. En dat komt vanuit je hoofd. Ons ego wil altijd maar van alles en herinnert ons eraan dat we zoveel moeten in het leven. Zolang we dat stemmetje blijven volgen, is het lastiger om het echte geluk in het leven te gaan ervaren!

Vaak zijn we ons pas bewust van het moois in ons leven, als het ineens wegvalt. Denk maar eens aan je vader, je moeder, je opa of oma, je kinderen, vrienden. Op het moment dat er iemand in onze omgeving overlijdt, beseffen we eigenlijk pas wat deze persoon voor ons heeft betekend en gaan we terugdenken aan de mooie herinneringen samen. Dan komt de emotie om de hoek kijken en rollen de tranen over onze wangen. Die momenten komen niet meer terug, maar blijven voor altijd een herinnering. Dat zijn de geluksmomenten in je leven. Het zijn de kleine dingen in het leven waar we wat meer bij stil kunnen staan gedurende onze dag.

De kleine dingen die ons het geluk laten voelen. En je leest het al: geluk laten voelen. Het geluk zit hem niet in de materiele zaken, maar in de immateriële zaken. De mensen waar wij van houden, familie, vrienden, maar vergeet niet de mooie momenten in de dag. Bijvoorbeeld de zon die na een regenachtige periode weer volop schijnt, een heerlijke zomeravond, de wind die door je haren wappert, een diepgaand gesprek, een inzicht na een meditatie, een boek dat je niet meer weg kunt leggen of die prachtige reis die je hebt gemaakt.

Geluk - www.puursuzanne.nl

Hoe blijf je gelukkig?

Je kunt niet van jezelf verwachten dat je de hele dag alleen maar happy de peppy bent, want laten we eerlijk zijn. Het leven is mooi, maar soms ook moeilijk. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn. De kunst zit hem in het mooie te blijven zien van wat het leven je brengt. De herinneringen, de kleine dingetjes die je ‘overkomen’. We leven in een drukke periode, waarbij wij veel dingen moeten of van ons verwacht worden. Probeer wat bewuster te gaan leven en wat vaker stil te staan bij de mooie momenten van het leven. En dan wordt je innerlijke wereld een stuk gelukkiger!

Waar wordt jij gelukkig van? 

Volg Raphaëlle via Instagram | Facebook en haar website voor meer inspiratie en tips over geluk!

*Photo by Jasmine Wallace from Pexels

Laatste berichten van Raphaëlle (alles zien)