Heb jij weleens nagedacht over hóe je opstaat en wat voor effect dat heeft op je dag? Ik wel, zeker toen ik me bewust werd van het feit dat ik mezelf de afgelopen paar weken lichtelijk ongeïnspireerd voelde. Een helder idee kwam tevoorschijn uit een stoffig hoekje van mijn brein. Misschien als ik mijn ochtenden bewuster zou starten, dat dat een positieve invloed zou hebben op mijn energie en mijn inspiratie gedurende de rest van de dag?

Enthousiast ging ik aan de slag en begon met mezelf onder te dompelen in andermans morning routine. Want ondanks dat de morning routine van die ene toffe persoon er in zo’n blog of vlog er (zeer waarschijnlijk) veel vloeiender en mooier uitziet dan het in het echt is, raak ik er toch altijd geïnspireerd van. Zo’n ‘zin in het leven!’ gevoel. Dat onderdompelen had het gewenste effect en ook al was het toen pas middag, ik had stiekem al zin in de volgende ochtend. Time for change!

Vroeg op

Meestal ben ik met dat soort ‘experimenten’ vrij radicaal. En dan bedoel ik dat ik geneigd ben om van de ene op de andere dag de héle routine van de ander over te nemen en aan te nemen voor ‘het juiste’. Echter, ik zag de valkuil deze keer vóórdat ik erin viel (de vorige keren was ik zo slim geweest, wat leuke lampen op te hangen zodat hij wat meer opviel). Dus in plaats van om 5 uur op te staan, besloot ik er half 7 van te maken. En in plaats van de hele routine van één iemand over te nemen, besloot ik een combinatie te maken van verschillende onderdelen die me aanspraken.

Ik geef het eerlijk toe, toen de wekker ging was er heus dat moment van twijfel. Mijn bed lag nog zo lekker. Maar goed, mijn hoofd was nu toch al wakker, ik wilde verandering, dus ik besloot ervoor te gaan.

Katten en citroenen

Zo stil als ik kon wikkelde ik mezelf in mijn warme, fluffy kleren en sloop naar beneden (even serieus, hoe doet men een hele ochtend routine zonder de rest van het huis wakker te maken?). Terwijl het water kookte voor mijn kopje citroenwater, stak ik de kaarsjes aan. Daar kwam ik er op brute wijze (lees: keihard gemiauw) achter dat de katten mijn vroege leven in huis al hadden gespot. Meteen iets geleerd deze ochtend: doe in het vervolg de gordijnen dicht and hide yourself. Goed, toen de mondjes van de hongerige poezebeesten voorzien waren van eten, vervolgde ik mijn routine.

Yin yoga & stretchen

Ik ben op de grond gaan zitten en gewoon gaan voelen. Waar wilde dit slaperige lijf heen, wat had het nodig? Ik besloot een aantal rustige stretches en yin yoga houdingen te doen. Want ook al klinkt dat heel fijn, een aantal zonnegroeten bij het wakker worden, die kracht had ik zo vroeg echt nog niet. Tot mijn verbazing merkte ik dat het in de ochtend veel makkelijker is, vooral voor mijn hoofd, om te luisteren naar mijn lijf. Ik wíst namelijk dat ik stijf zou zijn, zo net uit bed. Dat maakte dat ik geen oordeel had over hoe ver ik in een houding kwam, waardoor ik echt kon gaan finetunen en grenzen duidelijker kon voelen.

Na het stretchen voelde ik me echt opgefrist, ruimer en wakker. Super fijn!

Mediteren en schrijven

De meeste stijfheid en slaperigheid was dus verdwenen: de perfecte mogelijkheid om te mediteren! Dat zie je ook vaker voorbij komen in morning routines, dus ik probeerde het ook. Al snel kwam ik erachter dat ik eigenlijk geen behoefte had aan meditatie. De stretches had ik zo aandacht, bewust en in het moment gedaan, dat dat eigenlijk al een meditatie was.

Daarom besloot ik te schrijven. Het kan je dag een ontzettende boost geven als je jezelf in de ochtend vragen stelt zoals “Wat wil ik vandaag?” of “Wat zou mij vandaag gelukkig maken?”. Daarnaast is even stilstaan bij hetgeen waar je op dit moment al dankbaar voor bent, een hele fijne schrijfoefening. De reden waarom ik dingen opschrijf en niet alleen bedenk, is dat ik dan specifieker nadenk over mijn woorden. Hierdoor word ik uitgedaagd om dieper na te denken over wat ik nu eigenlijk écht wil. En dat leidt soms tot interessante inzichten.

Een beer? Nee, mijn maag.

Goed, na deze mini-me-time momenten, kreeg ik echt ontzettende trek en ben ik gegaan voor mijn momenteel favoriete ontbijt. Kruidkoek met kaas en een stuk fruit. Normaal gesproken ben ik zo iemand die opstaat en na vijf minuten haar maag verward voor een brommende beer. Echter, dat kopje warm citroen water zorgde ervoor dat de beer nog even bleef slapen en ik mijn routine kon doen terwijl de rest van het huis nog sliep.

Vaak heb ik de luxe dat ik mijn eigen werktijd in kan delen, dus na het ontbijt luisterde naar de intense drang om een frisse neus te gaan halen en een wandeling te maken. Helemaal opgefrist, wakker en wel begon ik aan mijn dag onder het genot van een kopje koffie.

Effect

Deze routine heb doe ik nu ongeveer een week en ik moet zeggen, het bevalt me wel. De eerste vier dagen twijfelde ik of ik mezelf hier wel goed aan deed. Ik was vooral moe eigenlijk. Maar nu merk ik dat het me goed doet. Dat ik er vrolijk van word. Ik heb veel meer ideeën, overzicht en zin om dingen te ondernemen. Dat zal ongetwijfeld door meerdere factoren komen, maar die ochtend routine speelt in ieder geval een grote rol! En ja, ik heb nu alweer zin in morgenochtend!

Je eigen morning routine creëren

Voordat je begint met het creëren van je eigen morning routine, wees je er bewust van wat het woord ‘routine’ (onbewust) met je doet. Waarschijnlijk roept het een idee op van een vaststaand iets. Dat is deels ook waar. Maar klamp jezelf niet teveel vast aan wat jij denkt dat de definitie van dat woord is. Wanneer je besluit elke ochtend een kwartier (of wat mij betreft twee uur) eerder op te staan, is dat ook een routine. Ongeacht hoe de invulling van de tijd die je eerder opstaat er dan uitziet.

Voor wat inspiratie op het gebied van de invulling van de tijd, tik je simpelweg ‘morning routine’ in op google, de mogelijkheden liggen voor het oprapen. Super fijn natuurlijk, maar tegelijkertijd ook lastig. Wat past nu bij jou? Waar kun je het beste mee beginnen? De enige manier om daar achter te komen, is door gewoon te beginnen en uit te proberen. Merk je na een aantal dagen dat het voor jou op deze manier niet zo fijn werkt, durf dan delen van of de hele routine over boord te gooien (gebruik mijn valkuil in je voordeel). Onthoud dat je het doet voor jezelf en je dus ook alleen maar hoeft te doen wat goed vóélt voor jou. Niets moet, alles mag.  It is all good!

Veel plezier op de ontdekkingsreis van jouw morning route(ine)! Of niet natuurlijk, ook dan vind ik je nog net zo lief!

Liefs,

Suus

Volg Suus via haar website | Facebook en Instagram

Volg mij