Wanneer je voor het eerst edelgistvlokken ontdekt zal je niet meteen enthousiast zijn. Laten we eerlijk zijn: het ziet er niet bepaald erg smakelijk uit. Het zijn droge vlokken met een kleurtje dat een beetje tussen wit en geel in zit. De vergelijking met zaagsel of visvoer wordt vaak gemaakt. Klinkt niet heel aantrekkelijk hè?

Gist is een microscopisch klein eencellig organisme, dat op veel plekken in de natuur voorkomt.  Hoe edelgist is ontdekt is niet bekend, maar het wordt gemaakt van een gist met de naam saccharomyces cerevisiae.

Edelgist is een inactieve gist

Edelgist vermeerdert zich op een voedingsbodem van melasse van rietsuiker, aangevuld met een oplossing van minerale zouten.Na verhitting wordt de gist gedroogd en ontstaan er vlokken. Edelgist is een inactieve gist. En daarom ook geschikt voor mensen die gistvrij eten. Ook wordt het veel gegeten als veganisten omdat zij het als kaasvervanger gebruiken.

Edelgistvlokken bevatten van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur.De hartige smaak van edelgist is wat mij betreft te omschrijven als zoutig en nootachtig. Er zijn mensen die beweren dat edelgistvlokken op de smaak van kaas lijkt, maar dat vind ik niet waar. Wel kan het kaas vervangen in pastagerechten omdat het wel echt zorgt voor een extra smaak dimensie aan je gerecht. Het is een echte smaakversterker en kan ook zeker zout vervangen. Probeer de edelgistvlokken zo min mogelijk te verhitten. De vitamines blijven zo het best behouden.

Waar kun je het kopen?

Edelgistvlokken koop ik zelf meestal  online. Maar kun je ook kopen bij een biologische supermarkt zoals Eko Plaza.

In welke gerechten kun je het gebruiken?

Edelgistvlokken geven een hartige smaak aan gerechten. Ik vind het zelf heel lekker om het over de pasta te gebruiken zoals over deze pasta met broccoli . Ook erg lekker over geroosterde groenten maar wist je dat je er ook een soort strooikaas van kan maken? Ook gebruik ik edelgistvlokken weleens in een quiche. 

Gebruik jij weleens edelgistvlokken?

Wil je mijn recepten en artikelen in jouw mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse update.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)