Nooit meer vlees eten, zou jij het kunnen? Of beter gezegd zou je het willen? De bio-industrie staat mij tegen, het maakt de aarde kapot en het zorgt voor een hoop dierenleed. Ik snap dat je als vleesliefhebber, het lastig vindt om geen vlees eten. Om nooit meer een bitterbal te eten, nooit meer een zelfgemaakte kipkerriesalade of gewoon een lekker stukje vlees in een goed restaurant te eten.
Ben je daarom weleens de uitdaging met jezelf aan gegaan om eens in de week geen vlees te eten?

Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je naast veel CO2 uitstoot die nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees ook een hoop dierenleed.

Na het lezen van deze feiten hoop ik dat ik je kan overtuigen om een week en misschien wel nooit meer vlees te eten. Ruim vijf jaar geleden ben ik op mijzelf wonen, toen ben ik gestopt om voor mezelf vlees klaar te maken. Één omdat het beter is voor de wereld en twee omdat het een hoop geld bespaarde.  Ik at het toen alleen nog af en toe buiten de deur. Sinds een jaar eet ik  helemaal geen dieren meer. Dat wil zeggen geen vlees en vis meer voor mij en zelfs geen zuivel meer.

Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Zeker  met alle goede alternatieven en als we de aarde door willen geven aan onze kinderen moeten we iets veranderen.

Natuurlijk is iedereen vrij om te kiezen, waarom hij of zij wel of geen vlees eet. Waarom ik dit met jullie deel? Omdat vanaf 9  – 15 maart 2020 de Nationale Week Zonder Vlees plaats vindt in Nederland. Dit is het initiatief van Isabel Boerdam, bekend van het blog en boek De Hippe Vegetariër. Echt een super goed initiatief wat hopelijk heel veel mensen zal inspireren. Isabel komt met de volgende feiten over een week geen vlees eten:

Wanneer je als één volwassene een week geen vlees eet, bespaar je in zeven dagen tegelijk:
3 douchebeurten

Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je de 13o liter water die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. Voor 1 douchebeurt is circa 51 liter water nodig, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je bijna 3  douchebeurten.

76 KILOMETER AUTORIJDEN

Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je 13.3 kg CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. 1 kilometer autorijden stoot 175 gram CO2 uit, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je de uitstoot van 76 kilometer autorijden.

770 GRAM DIERENVLEES

De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 14% rundvlees, 13% varkensvlees, 17% kippenvlees en 48% bewerkt vlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 770 gram minder vlees geconsumeerd.

Bekijk hier de bronnen die zijn gebruikt voor bovenstaande punten.

Ik ben benieuwd of jij na het lezen van deze feiten de uitdaging aangaat.  Welke gerechten ga je deze week maken? Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan de vega(n) weekmenu’s die Suzanne eerder heeft gepubliceerd.

Wil je starten met een gezonde en vegetarische levensstijl? Bestel dan het e-book: Eat Good, Feel Good.

week zonder vlees - puur suzanne

social
Laatste berichten van Yvonne (alles zien)