Nooit meer vlees eten, zou jij het kunnen? Of beter gezegd zou je het willen? De bio-industrie staat mij tegen, het maakt de aarde kapot en het zorgt voor een hoop dierenleed. Ik begrijp dat je als vleesliefhebber, wat ik dus zeker ook ben, het lastig vindt om geen vlees eten. Om nooit meer een bitterbal te eten, nooit meer een zelfgemaakte kipkerriesalade of gewoon een lekker stukje vlees in een goed restaurant te eten. Maar ben je weleens de uitdaging met jezelf aan gegaan om eens in de week geen vlees te eten? Nee, niet gelijk zeggen, maar een gerecht zonder vlees is saai of smaakloos.

Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1600 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. 1 kilometer autorijden stoot 101 gram CO2 uit, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je de uitstoot van 111 kilometer autorijden.

Na het lezen van deze feiten ben ik nog meer gaan nadenken over geen vlees eten. Zeker toen ik op mijzelf ben gaan wonen, toen ben ik gestopt om voor mezelf vlees klaar te maken. Één omdat het beter is voor de wereld en twee omdat het een hoop geld bespaard. En zeker het afgelopen jaar ben ik van 1 keer in de week vlees eten denk naar 1 keer in de maand gegaan. Alhoewel ik betwijfel of ik dat haal.

Het is af en toe het kleine vlees of vis gerechtje in een restaurant of als ik bij mijn ouders eet. Dan eet ik namelijk ook af en toe wel eens vlees. Vlees heb je zeker niet in grote hoeveelheden en iedere dag nodig. Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd.

Natuurlijk is iedereen vrij om te kiezen, waarom hij of zij wel of geen vlees eet. Waarom ik dit met jullie deel? Omdat vanaf morgen 11-17 maart 2019 voor de tweede keer de Nationale Week Zonder Vlees plaats vindt in Nederland. Dit is het initiatief van Isabel Boerdam, bekend van het blog en boek De Hippe Vegetariër. Echt een super goed initiatief wat hopelijk heel veel mensen zal inspireren. Isabel komt met de volgende feiten over een week geen vlees eten:

Wanneer je als één volwassene een week geen vlees eet, bespaar je in zeven dagen tegelijk:
7 MAANDEN DOUCHEWATER

Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1476 liter water die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. Voor 1 douchebeurt is circa 51 liter water nodig, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je bijna 7 maanden douchewater.

111 KILOMETER AUTORIJDEN

Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1600 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. 1 kilometer autorijden stoot 101 gram CO2 uit, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je de uitstoot van 111 kilometer autorijden.

1 BLIJE KIP

Wanneer je één dag geen vlees eet, bespaar je gemiddeld 200 gram vlees. 1 kip bevat 1600 gram consumeerbaar vlees, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je het consumptiegewicht van 1 volledige kip.

7 MAANDEN WERK VOOR EEN BOOM

Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1740 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie* vlees. Een boom kan in een maand circa 1700 gram CO2-uitstoot uit de lucht opnemen in zijn biomassa en omzetten in zuurstof. Door één week geen vlees te eten, bespaar je dus de uitstoot waar een boom 7 maanden voor nodig heeft. Bekijk hier de bronnen die zijn gebruikt voor bovenstaande punten.

 

Ik ben benieuwd of jij na het lezen van deze feiten de uitdaging aangaat. Ik doe in ieder geval mee.  Welke gerechten ga je deze week maken? Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk hier dan de vegetarische weekmenu’s die Suzanne eerder heeft gepubliceerd.

Wil je starten met een gezonde en vegetarische levensstijl? Bestel dan het e-book: Eat Good, Feel Good.

social

Latest posts by Yvonne (see all)