Tijdens de herfstperiode kun jij je misschien wat humeuriger voelen en minder energie hebben. De dagen worden korter en de blootstelling aan zonlicht is zeker in Nederland schaarser. Het neerslachtige gevoel gaat door tot de wintermaanden en wordt meestal beter als het voorjaar start. Herken je deze gevoelens? Dan zou het zomaar kunnen dat jij last hebt van een winterdip. Vandaag deel ik vier tips waarmee je minder last kunt hebben van een winterdip.

Pak vaker de fiets

Je bent misschien geneigd om boodschappen met de auto te doen. Laat deze vaker staan. Ga lekker met de fiets. Dit kunt je natuurlijk ook doen voor andere momenten. Heb je afgesproken met vrienden? Ga er dan met de fiets naar toe. Kijk hoe jij je zoveel mogelijk lopen of fietsend kunt verplaatsen. Ook om naar het werk te gaan is de fiets een heel fijn vervoersmiddel. Het maakt je hoofd leeg na een drukke werkdag. Woon je niet dichtbij je werk? Misschien kun je een elektrische fiets kopenzodat je toch zoveel mogelijk met de fiets kunt gaan.

Kijk of er een mooie elektrische fiets aanbieding te vinden is online. En laat je nieuwe voornemen voor het jaar zijn: Ik ga op de fiets naar mijn werk. Naast dat het fijn is voor je lijf, is het ook nog duurzamer en goedkoper om je vaker te verplaatsen met de fiets.

Ga vaker naar buiten

Ik had het net al over om vaker de fiets te pakken als vervoersmiddel maar ga tussendoor naar buiten. Misschien ben je geneigd om diep onder je dekens weg te kruipen. En dat kan af en toe ook best fijn zijn maar ga echt vaker naar buiten voor een wandeling. Gebruik je lunchpauze ook om naar buiten te gaan, maak een wandeling of eet je lunch buiten op in een park.

Slik vitamine D bij

In de winter hebben mensen in Nederland vaak een te lage vitamine D-waarde. Dat is ook logisch want het is vele malen donkerder. En daarnaast veel mensen zijn veel binnen. Een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D is 10 microgram. Dit advies geldt voor iedereen. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen.

De aanbeveling is om in de donkere maanden (september t/m maart) dagelijks minimaal 10 microgram te nemen. Dit kun je nemen door middel van een tablet of druppels.

Ga op tijd naar bed

Dit voelt misschien als een open deur. Helaas gaan veel mensen te laat naar bed en slapen daardoor te weinig. In de winter heb je gewoon echt wat meer slaap nodig. Stap daarom eerder je bed in zodat je echt voldoende uren slaapt. Volwassenen hebben gemiddeld tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. Dit zou voldoende moeten zijn om overdag goed te kunnen functioneren. Kijk daarom eens kritisch naar je eigen slaappatroon.

Zorg goed voor jezelf! Juist nu. Hopelijk heb je wat aan deze tips. Heb je verder nog vragen over een gezonde levensstijl kun je mij altijd een berichtje sturen. Wat helpt jou om niet in een winterdip te blijven hangen?

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)