“Oh, yogalerares? Dat zal wel een ontspannen beroep zijn, lekker zen.” “Yoga, dat is toch heel relaxed?” “Pilates, maar dan anders.” Een kleine greep uit verschillende opmerkingen die ik vaak voorbij hoor komen als ik het over yoga heb. In dit artikel wil ik wat dieper ingaan op wat yoga nou eigenlijk is, want ook al kloppen deze opmerkingen niet volledig, ik kan deze mensen ook niet in het ongelijk stellen.

Yoga heeft de laatste jaren in onze Westerse wereld een populaire inhaalslag gemaakt en is aangepast op onze cultuur. Doorgaans zijn wij een nogal nuchter en calvinistisch volkje dat niet van teveel poespas houdt. Voor velen is yoga hier dan ook niets anders dan een uurtje les volgen en houdingen (die worden asana’s genoemd) aannemen en die zo goed mogelijk uitvoeren. Al dat zweverige gedoe daaromheen, dat is nergens voor nodig.

Maar yoga is meer dan oefeningen. Dat zweverige zit er niet omheen, dat zit er óók in. Je merkt de effecten vaak al na één les, als je er even goed bij stil staat (geen woordgrapje) en niet meteen verder gaat met haasten. Het mooie is dat yoga voor iedere persoon weer net wat anders is, of doet. Yoga is voor mij lichaam en geest losmaken van elkaar door een combinatie van ademhaling, oefeningen en concentratie. En echt, yogalessen kunnen zeer pittig zijn, niet alleen lichamelijk, maar ook qua emoties die sommige houdingen in je op kunnen roepen.

Niet zo gek dat in onze gejaagde cultuur yoga zo razendsnel populair is geworden. We worden dag en nacht om de oren gekletst met reclames, zijn continu bereikbaar via social media en zoeken de prikkels op onze smartphone al bij het vroege ochtendgloren op.

Doordat je bij de beoefening van de asana’s volop geconcentreerd bent op het juist uitvoeren daarvan, leef je in het moment. Je koppelt je even los van je constante gedachtenstroom, en leert zo dat je je ook af kunt koppelen van die stroom. Het kalmeert je geest, je creëert ruimte Jij bént die stroom niet, die is er, en die houdt nooit op. Je gaat bewuster zijn van je eigen reactiepatronen. Je gaat bewuster zijn. Bewustzijn. Er zit iets diepers in jou, en yoga nodigt je uit om dat op te zoeken. Door middel van meditatie.

En dus voel je je na zo’n les inderdaad vaak heel relaxed, ontspannen en zen.

Volg Debby op Facebook | Twitter | Instagram |

Social