Heerlijk, nieuwe contacten opdoen via het internet. Sinds kort volgen Suzanne en ik elkaar op diverse social media. Hoe meer ik ook probeer te minderen (pun intended), het lukt me maar niet. Blijkbaar heeft het zo moeten zijn! Suzanne liet namelijk op Twitter weten dat ze op zoek was naar een gastblogger die over yoga wil schrijven op haar blog.

Laat ik nu al maanden me meer uit willen laten over yoga op mijn eigen blog, om de een of andere reden kwam het er maar niet van. Ik ben geen guru, ik kan nog niet eens de kraaihouding. Ook al plan ik dagelijks mijn yoga- en meditatietijd in, soms heb ik gewoon geen zin en besluit ik onder het mom van ‘lief zijn voor jezelf’ dat ik mezelf ook niet moet gaan forceren want dan gaat de lol er een beetje vanaf.

Foto door Joyce Jacobs

Stiekem weet ik wel dat ik me beter voel als ik het wel doe. En hoe meer ik het doe, hoe beter ik mezelf en mijn lichaam begrijp. Hoezo zou uitgerekend ik dan over yoga gaan schrijven? Suzanne haar tweet was een teken! Ik liet haar vol enthousiasme weten dat ik geïnteresseerd was. En zo geschiedde na een korte mailwisseling.

Wat heb ik jullie dan wel te vertellen? Ik neem jullie van nu af aan maandelijks mee op reis op mijn yogapad. Ik zal me even voorstellen, dat is wel zo gemakkelijk.

Foto door Joyce Jacobs

Ik ben Debby, ga soms schuil onder de artiestennaam Gala, ben 27 jaar en woon in een gehucht in Noord-Brabant (weer) bij mijn ouders. Daar word ik wakker van kraaiende hanen en tjirpende vogeltjes uit het bos, af en toe van een mekkerend schaap. Heel vredig.

Ik ontgroeide die vrede al snel nadat ik een jaar in Barcelona had gewoond op mijn achttiende. Ik wilde NOOIT MEER in dat dorp wonen. Tot ik niet meer in Nicaragua kon blijven wonen omdat mijn bankrekening zo hard moest huilen dat ‘ie rood werd en omdat ik mijn masterthesis Interculturele Communicatie af moest maken.

Puntje bij paaltje, nu komen we bij het stukje yoga in mijn leven. Ik zal proberen het kort te houden, want hier gaan jullie nog uitgebreid over lezen. Ik begon in 2013 met Bikram yoga (yoga in een zaal van 42 graden Celsius met elke les dezelfde 26 houdingen) om een winterdepressie tegen te gaan. Heerlijk om je helemaal in het zweet te werken terwijl het buiten wit is van de sneeuw. Te gek om te zien hoe snel je concentratie op je eigen lichaam verbetert, en daarmee ook de houdingen. Je moet wel in die hitte, je hebt al je energie nodig voor jezelf!

Foto door Karolina Joniec

Regelmatig voelde ik me een ware kneus bij het zien van de flexibiliteit van sommige mensen in die zaal, wauw! Zou ik dat ooit kunnen? Meteen kwam de metaforische kracht van yoga om de hoek kijken. Doe geen kwaad, ook jezelf niet. Vergelijk jezelf niet met anderen. Probeer kracht en comfort te vinden in de pijn. Zoek je grenzen op, maar ga er niet overheen.

De Bikramserie is best wel heftig, maar juist daardoor was voor mij meteen duidelijk wat yoga met mij doet. Het wordt bijvoorbeeld afgeraden om te eten voorafgaand aan de les, en te drinken tijdens de les. Er zit duidelijk een hele yogafilosofie achter, en die was helemaal zo gek nog niet!


Foto door Karolina Joniec

Ik besloot op reis wat andere soorten yoga te gaan ontdekken, me nog niet bewust van dat bijna alle yogasoorten Hatha yogavormen zijn (en dan in onze Westerse wereld vooral gefocust op de oefeningen, en niet op de achterliggende levensfilosofie). Bikram yoga had immers weinig zin in een tropische jungle waar het toch al 35 graden is. Je wordt wakker met warme spieren!

Ik maakte kennis in Costa Rica, Nicaragua en Guatemala met acroyoga, yin yoga, Ashtanga, Vinyasa, Hatha… Daar begint het hele keuzeprobleem weer, ik kwam uit bij de basis: Hatha. Zou ik een teacher training in Nicaragua gaan doen voor een maand, of voor datzelfde geld een drie jarige goed onderlegde studie inclusief theorie en scriptie in Nederland?

Ik koos voor het laatste. In september startte ik met mijn opleiding tot Hatha yoga docent, dus voorlopig ben ik vooral mijn lichaam aan het kneden en uitwringen in alle mogelijke kanten en me aan het verdiepen in de wondere wereldfilosofie. Ik neem jullie mee.

Nog wat leuke weetjes over mij:

  • Ik zou 3 maanden gaan backpacken in Nicaragua en Costa Rica en bleef een jaar plakken;
  • Ik werk graag met kinderen en kunst, bijvoorbeeld bij vrijwilligersprojecten;
  • Ik lees en schrijf graag;
  • Ik blog zelf op bohemiandreams.nl;
  • Ik ben ook bezig met poi (zie laatste foto onderaan) leren en schilderen;
  • Mijn vriend komt uit Nicaragua en is nu voor het eerst in Nederland, brood vindt hij maar niks;
  • Ik ben tekstschrijver en geef Spaanse les.

Verwacht artikelen over houdingen, voeding, filosofie, meditatie, vasten, en nog véél meer! Tot gauw.

Liefs,

Debby

Volg Debby op Facebook | Twitter | Instagram |

 

Social