Als je aan Italië denkt, denk je meestal gelijk aan schattige dorpjes met oude omaatjes, verse pizza en gelatos. Italië klinkt niet echt als de place to be voor vegetariërs en veganisten, toch? Bijna alle traditionele gerechten bevatten wel vlees, Parmezaanse kaas of mozzarella. Toch begint Italië langzamerhand te veranderen en steeds meer mee te gaan met de tijd. Ik en een aantal collega bloggers werden uitgenodigd om eens een kijkje te nemen in het groene hart van Italië, Umbrië. Umbrië is wat minder bekend als Toscane, maar net zo prachtig met vele mooie landschappen en gezellige dorpjes. Hier draait alles om biologisch eten en een duurzame manier van leven ook wel het groene hart van Italië genoemd.

We startten onze week bij een prachtige wijngaard genaamd Castello Monte Vibiano Vecchio. Na aankomst sprongen we gelijk in elektrische karretjes en maakten we een rit door de natuur richting de wijngaarden. Bij de wijn die hier wordt gemaakt staat duurzaamheid voorop en worden er zo min mogelijk chemicaliën gebruikt. Zoals de eigenaar ons vertelde: je kunt de natuur niet manipuleren, je moet juist leren om er op een goede manier mee om te gaan. Daardoor ontstaat er een hoge kwaliteit wijn en dat proef je gewoon. We kregen een wijnproeverij waarbij we verschillende soorten wijn probeerden, een perfecte start om helemaal in de Italiaanse sferen te komen.

Wanneer je naar Umbrië gaat is het zeker aan te raden eens een nachtje bij een agriturismo te slapen. Deze accommodaties zijn vaak gelegen op prachtige locaties ver buiten het centrum, midden in de natuur en de rust van Italië. Dit zijn familiebedrijven waarbij alles zelf wordt verbouwd en duurzaamheid voorop staat. Een van de agriturismo’s waar we verbleven genaamd Le Torterelle was geheel veganistisch. De nonna van het huis maakte met veel liefde een diner voor alle gasten, die we daarna met zijn allen opsmikkelden aan een lange tafel. Zo genoten we van een heerlijke Italiaanse pasta met amandelpesto en rozemarijn, een salade van groenten uit eigen tuin, homemade seitan en daarna kregen we ook nog eens een lekkere vegan chocolade taart. We voelden ons hier gelijk thuis, alsof je bij familie op bezoek gaat. We namen de volgende ochtend dan ook afscheid met veel knuffels van onze nieuwe Italiaanse famiglia.

Ook bezochten we Tribewanted, een ander duurzaam project waarbij het milieu hoog in het vaandel staat. Elk element binnen Tribewanted moet meer dan één functie hebben en iets nuttigs toe te voegen hebben binnen het bedrijf. Alle groenten en fruit worden hier zelf verbouwd, van pompoenen tot vijgen. Het water wordt opgevangen in een groot bad en weer hergebruikt voor de gastenaccommodaties. Daarnaast bieden ze hier ook yoga retreats aan, wat echt een aanrader is in deze prachtige omgeving. Hier kom je echt helemaal tot rust en hoor je zelfs de vogeltjes fluiten wanneer je aan het zwembad ligt. Bovendien vond ik het eten hier echt fantastisch. Alles homemade en natuurlijk uit eigen tuin. Zo hadden we Italiaanse pasta met verse tomatensaus, gegrilde courgettes met knoflook en olijfolie, een bonensalade met orzo en verschillende verse kruiden en natuurlijk niet te vergeten biologische wijn. Deze kwam ook weer van de eigen wijngaard. Prachtig om te zien hoe een hele community hier zelfstandig aan zijn eigen behoeftes kan voldoen, zonder enige hulp van buitenaf. Daar kunnen wij Nederlanders nog veel van leren!

Aan steden heeft Umbrië ook veel te bieden. Zo bezochten we de stad Spello, welke prachtig was versierd met veel kleurrijke bloemen. Hier loop je door smalle idyllische straatjes, waarbij je veel gezellige terrasjes tegenkomt om even een aperativo te drinken. Elk jaar is er in Spello een wedstrijd, waarbij per wijk wordt gestreden voor de prijs van de mooist versierde gevel. Je ziet daarom dus overal bloemen hangen in alle kleuren van de regenboog.

Na een wandeling door Spello was het natuurlijk tijd voor ijs. Ik ben zelf echt een ijsgek en stond dus al te springen toen ik een Italiaanse gelateria zag. Naast romig ijs met veel chocolade en koekjes kun je hier ook terecht voor vegan ijs. Ik probeerde de mango smaak en deze smaakt hetzelfde als verse mango, bellisimo.

Als je dol bent op koken is het leuk eens een cooking class te volgen. Wij bezochten de Omero Moretti farm , waarbij het Italiaans koken werd aangeleerd door drie generaties. Eerst werden de ingrediënten geplukt in de tuin en daarna mochten we aan de slag. We maakten Italiaans brood met spinazie en verse kruiden, zagen hoe we zelf pasta konden maken en sloten af met Italiaanse wijnkoekjes. Wat je vooral ziet – en proeft – in Italië is dat alles echt met pure en eerlijke ingrediënten wordt bereid. Geen pakjes en zakjes, alles komt zo uit de natuur. Na de kookcursus gingen we samen met la nonna lunchen, natuurlijk ook onder het genot van een lekker Italiaans wijntje.

We sloten onze reis af bij onze favoriete plek, Il Parco dell’Energia Rinnoviabile. De eigenaar vertelde met veel passie over zijn agriturismo. Nadat hij duikinstructeur was geweest en daarna nog een tijdje als toezichthouder in een safaripark in Tanzania had gewerkt, vond hij het tijd voor iets nieuws. Hij ging terug naar Umbrië, waar hij samen met zijn vrouw een agriturismo startte. Alles wordt hier hergebruikt, zoals de zonne-energie, compost en het regenwater. Het verblijf waar we sliepen was voor 80% energieneutraal. Maar de kers op de taart vond ik toch wel het heerlijke eten wat zijn vrouw voor ons had bereid. Alles was vegetarisch, maar daarnaast waren er ook veel vegan gerechten. Zo hadden we onder andere barbecue spiesjes gemaakt van seitan, homemade currysaus, een smeuïge paprika salade met kruidig brood er doorheen en verse Italiaanse pasta. Na het eten kwam er ineens iemand met een gitaar, begon iedereen te zingen en brachten ze een vegan chocolade taart voor mijn verjaardag. Ik blies de kaars uit en besefte me even dat het fijn was om op zo’n mooie plek mijn verjaardag te mogen vieren.

De volgende dag gingen we weer terug richting het vliegtuig. Ik bedacht me met een grote glimlach op mijn gezicht dat ik hier zeker nog eens terug zou willen komen. Misschien voor een yoga retreat of gewoon een weekje ontspannen en genieten van het heerlijke eten. Umbrië is zeker een plek waar je eens geweest moet zijn, niet alleen vanwege de lekkere wijn of de verse pasta, maar ook vanwege de prachtige natuur en de lieve mensen. Meer lezen over dit prachtige gebied? Bekijk dan hier de website van Umbrië.

social

Dalí

Blogt maandelijks over gezonde voeding I Foodcoach bij Zonderzooi Foodcoaching I Blogger op www.zonderzooi.com I Gek op sporten, reizen, avocado’s en pindakaas I Te volgen via Instagram @zonderzooi
social

Latest posts by Dalí (see all)