Twee weken geleden waren Yvonne en ik samen een paar dagen in Duitsland, om precies te zijn waren wij in de deelstaat Nedersaksen. Wij waren uitgenodigd voor een kookwedstrijd. Ik ben geen chefkok, maar ik breng graag wat uren door in de keuken. Ik vond het daarom een super leuke uitdaging. Samen met Yvonne ging ik twee dagen, de strijd aan met de toppers Simone en Esmée van Simone’s Kitchen. Ik vond het stiekem wel spannend, want gaan mijn vegetarische gerechten ook bij de Duitsers in de smaak vallen?

Hildesheim

Donderdagavond kwam wij aan in de stad Hildesheim. Deze stad ligt 30 kilometer vanaf Hannover. We begonnen onze trip met een meeting onder het genot van een biertje en een vegaburger. Daar kregen wij gelijk de eerste opdracht voor de volgende dag. Het kookthema voor het hoofdgerecht was aardappel en als dessert moesten we een Welfenspeise maken. Dit is een traditioneel dessert uit deze regio en wordt bereid op basis van melk en eieren. Het zweet brak me wel een beetje uit, vooral toen ik bedacht dat we voor een vegan versie wilden gaan.

De volgende dag gingen we al vroeg op stap. Onze allereerste stop was: Klostergut Sorsum, een lokale boerderij inclusief boerderijwinkel. We mochten daar onze eigen groenten oogsten. Ik was daar helemaal in mijn element zoals je op onderstaande foto wel kunt zien.

Puur Suzanne

foodtour - www.puursuzanne.nl

foodtour - www.puursuzanne.nl

foodtour - www.puursuzanne.nl

Daarna gingen we naar de lokale markt om verse producten in te slaan. Heerlijk om tussen de kramen met mooie groenten en fruit te lopen. Helaas waren niet alle producten op de lokale markt verkrijgbaar dus gingen we ook nog even  door naar de supermarkt. In Nederland vind ik het nog wel eens lastig om vegan producten te vinden, maar in Duitsland is het geen probleem. In de supermarkt verkopen ze ontzettend veel vegan producten en ook het biologische assortiment is enorm!

niedersachsen - www.puursuzanne.nl

Nadat alle boodschappen binnen waren en voordat de wedstrijd echt begon, doken we nog even de stad in. Er is in Hildesheim een prachtig plein met mooie vakwerkbouwhuizen, zie bovenstaande foto. Hier kun je gezellig een drankje drinken.Daarnaast zijn er 5 romaanse kerken waarvan er twee op Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan.

Tijd om de keuken in te gaan

We maakten tijdens de kookwedstrijd een aardappel tortilla met een salade en een veganistische variant van de Welfenspeise. Helaas zat niet alles mee in de keuken. De details zal ik jullie besparen. En uiteindelijk gingen  Simone en Esmée er met de prijs vandoor! Zij maakten een heerlijke aardappelsalade en de Welfenspeise op de traditionele manier.

niedersachsen - www.puursuzanne.nl

Wolfenbüttel

De tweede dag verbleven wij in Wolfenbüttel, wat trouwens ook echt een prachtige stad is. Heerlijk om door heen te wandelen en je te verwonderen over de mooie gebouwen. Daarnaast is het de stad van het drankje Jagermeister. Het drankje wordt hier nog steeds gebrouwen. Leuk om te weten toch?

In Wolfenbüttel kan je je hart ophalen aan de leuke en gezellige markt, vol met verse groenten en fruit. En heel veel asperges! Mmmmm. De biologische kraam verkocht prachtige asperges en die hebben wij dan ook gelijk ingekocht. In ons hoofdgerecht moesten namelijk asperges verwerkt worden. Wij hadden het idee om een heerlijke risotto te maken, uiteraard een vegetarische.

foodtour - www.puursuzanne.nl

foodtour - www.puursuzanne.nl

asperges - www.puursuzanne.nl

Na de markt gingen we door naar de aardbeienkweker om zelf aardbeien te plukken. Deze hadden wij nodig voor het dessert. Zodra je op je knieën zit te plukken, begrijp je waarom een bakje aardbeien minstens drie euro kost. Wat een werk gaat hierin zitten. De jonge kweker vertelt vol passie over zijn aardbeien en legt uit hoe het proces gaat en dat er vele soorten aardbeien zijn. Super leuk om te horen. Ik ben vanaf nu voor altijd verpest, want dit waren echt de allerlekkerste aardbeien die ik ooit gegeten heb. Toen ik vroeg waarom deze niet in Nederland verkrijgbaar waren, legde hij uit dat sommige aardbeien lastig te transporteren zijn vanwege de houdbaarheid.

foodtour - www.puursuzanne.nl

En ja, toen konden we weer de keuken in. Wij maakte een risotto met asperges en een toetje met de aardbeien, die wij zelf geplukt hadden.  Het was heel spannend, want de jury was over de beide teams heel enthousiast. Op een haartje na wonnen Simone en Esmée. En terecht! Zij hadden twee heerlijke gerechten gemaakt. Het was super leuk om mee te doen en een hele originele manier om deze prachtige regio te ontdekken.

Hotspots Nedersaksen

Naast het doen van alle boodschappen en het koken tijdens de kookwedstrijd hadden wij ook nog even tijd voor ons zelf.  Ik ben dol op water en koffie maar ik lust ook graag een biertje. En waar kan dat beter dan in een Duitse Biergarten?

Bij Braumanfaktur Hildesheimer brouwen ze zelf hun bier en maken ze hun eigen limonades. Ga je hier ook naar toe, vraag dan of je een kijkje achter de schermen mag nemen. De eigenaren, die elkaar ontmoet hebben tijdens hun studie, vertellen vol liefde en passie over hun vak. Wij waren er op een donderdag en op deze dag verkochten ze twee verschillende burgers. Een burger gemaakt van rundvlees en een vegetarische burger.

Hildesheimer Braumanufaktur
Jan Pfeiffer und Malte Feldmann GbR
Goslarsche Landstraße 15, 31135 Hildesheim

foodtour - www.puursuzanne.nl

Vegetarische lunchen was ook nergens een probleem. We aten heerlijk broodjes bij Mademoiselle Gourmet Café in Hildesheim. Ook snoepten we  daar van een heerlijk vegan chocolade taartje.

foodtour - www.puursuzanne.nl
foodtour - www.puursuzanne.nl

Het was een feestje om te lunchen bij Gaststätte Reitling im Elm. We genoten van heerlijke asperges en het prachtige uitzicht vanaf het terras.

Op vakantie dichtbij

Zo zie je maar, dat je niet ver weg hoeft te gaan op vakantie. De natuur in Niedersaksen is ontzettend mooi. Er is genoeg te zien en te beleven. Wij zijn er met de trein heen gegaan. Vanaf Amersfoort ben je met 1 overstap in ruim zes uur in Hildesheim. Dit duurt bijna net zolang als met de auto, maar in de trein kun je onderweg genieten van alles wat er te zien is, heerlijk een boek lezen of nog even werken. Ik vind het een fijne manier van reizen. En daarnaast is reizen met de trein een stuk duurzamer. Wil je meer weten over deze regio bekijk dan de website van: My Lower Saxony.

Meer weten over de super leuke Cooking Battle, lees dan het verslag van Simone’s Kitchen.

Waar ga jij deze zomer naar toe? 

* Yvonne en ik waren hier op uitnodiging van Niedersachsen. Lees hier mijn disclaimer.

* Foto’s zijn gemaak door Yvonne

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)