Vorig jaar nam ik deel aan Yoga Camp op Natuurcamping de Lemeler Esch. Dit was voor mij een echte ´first´: Mijn eerste keer op een YogaCamp én de eerste keer dat ik überhaupt alleen ging kamperen. Spannend en vooral super leuk! Ik wil je daarom graag meenemen in mijn dagen, zodat je kunt proeven van hoe het is om het YogaCamp te beleven en wat het je allemaal brengt. Hopelijk ben je na het lezen net zo enthousiast als ik en zou je het liefst morgen zelf gaan. Kleine spoiler: DAT KAN!

Na een autorit met prachtige uitzichten, kwam ik aan op de camping. Meteen voelde ik me op mijn gemak. Ontspanning en het vakantie gevoel daalden op mij neer. De geur van de bomen drong mijn neus binnen, samen met een zweem zwembadpret. Ik genoot van de ongedwongen vrolijkheid die op deze familiecamping heerste. Vriendelijk werd ik geholpen en naar mijn kampeerplek gewezen.

Toen ik de missie ‘tent opzetten’ had volbracht en de eerste onweersbui had overleefd (in mijn auto weliswaar, don’t blame me), werden ik en de andere YogaCampers verwend met een Critical Alignment yogales van Irene Vos. Zij is de oprichtster van het YogaCamp en je snapt meteen waarom. Haar manier van lesgeven is zo fijn! Ik had nog maar één keer eerder Critical Alignment gedaan en ik was verrast over wat er allemaal loskwam in mijn lijf. Met de zorgzame begeleiding van Irene, kon ik erdóórheen werken, in plaats van eromheen of ertegen. Daarnaast heb ik heel veel gehad aan haar (anatomische) uitleg tijdens de houdingen: Waarom doe/voel je iets en waar in je lijf ben je nu precies aan het werk? De savasana (eindontspanning) was helemaal heerlijk toen ze mijn hoofd en nek een soort massage gaf en vervolgens mij ogen toedekte met een zacht oogkussentje. Hmmm, let’s sink deeeeep into relaxation..

Er bleek wat verwarring te zijn ontstaan wat betreft het avondeten, maar ik vond het heel mooi hoe iedereen zijn best deed en samenwerkte om het op te lossen. Uiteindelijk nam Irene me mee naar het restaurant, waar we samen hebben gegeten en gekletst, over yoga uiteraard!

Na het eten heb ik mijn tent opgezocht. Toen ik uiteindelijk had uitgevonden hóe ik in mijn tiny tent paste (ik ben dus wel degelijk gegroeid sinds mijn 15e) heb ik heerlijk geslapen.

De volgende dag

Oh jongens, nu ik hier over schrijf krijg ik meteen weer een gelukkig gevoel en een giga glimlach: het ontbijt van Holy Basil! Dat het ontbijt werd geserveerd uit een retro groene foodtruck was al een feestje op zich, maar de man (Basil) die het ontbijt verzorgde, transformeerde het feestje tot een klein paradijs op aarde. Wat een warmte en passie straalt die man uit zeg! Met een brede glimlach maakt hij het je naar je zin; het mag je absoluut aan niks ontbreken. Ik kan je vertellen, dat dat zeker was gelukt! Tijdens het ontbijt heb ik ook kennis gemaakt met andere yogacampers. Zo leuk hoe het contact met anderen allemaal moeiteloos ging. In de open sfeer die er hing, had ik echt het gevoel dat ik helemaal mezelf kon zijn.

Na het ontbijt gingen we met de groep op pad voor een mind-walk onder begeleiding van Jannie (een super lieve mind-walk coach) en Irene. Ze vormden een fijn duo en combineerden de mind-walk filosofie met yoga oefeningen, wat een mooi geheel vormde. De wandeling bleek twee uur geduurd te hebben, maar het was niet dat je daar enig besef van had. Het wandelen werd afgewisseld met verschillende oefeningen. De oefening waarbij je met gesloten ogen moest lopen onder begeleiding van iemand anders, heeft echt indruk op mij gemaakt. Dat is echt het ultieme loslaten en vertrouwen, zowel op de ander als op de signalen van je eigen lijf. Heel indrukwekkend.

Het wandelen werd afgesloten met een kopje thee onder de tent. Daarna was je vrij om te gaan en te staan waar je wilde. Het was dus niet zo dat je heel de dag met een yoga-programma bezig bent. Op zich was dat ook best fijn. Dan heb je de tijd om de omgeving te verkennen, te genieten van een massage in de massage-caravan op het kamp of je een boek te lezen met een ijsje in je hand.

Tijd voor een Critical Alignment yogales van Irene, joepie! Vandaag deden ook een aantal andere campinggasten met de les mee. Dat kon dus ook gewoon: een losse les volgen als je niet deelneemt aan het hele YogaCamp! Het leuke van de les van vandaag was, dat hij voortborduurde op de les van gisteren. Gisteren behandelden we de onderrug, vandaag de bovenrug. Er kwamen wederom zoveel sensaties langs in mijn lijf die ik nog nooit gevoeld had. Het woord ‘sensaties’ kende ik wel, maar ik denk dat ik nu voor het eerst de definitie ervan ervaarde: fysieke gevoelens die komen en gaan, maar waar je bij kunt blijven en met behulp van de adem, aandacht en de begeleiding van Irene doorheen kunt werken. Waar ik heel erg van genoot tijdens de les, was dat je echt het gevoel krijgt dat het om jóu draait, ook al lag ik daar met velen. Die persoonlijke aandacht maakte dat de les echt als een cadeautje voelde.

Diner à la Basil! Het ontbijt had al indruk gemaakt, maar het diner was helemaal niet te beschrijven. Geloof me als ik zeg dat de foto’s nog niet eens een kwart van de ervaring waren. En het was ook nog eens allemaal vegetarisch én gezond! Ook hier genoot ik weer van het gezelschap van mijn mede YogaCampers. Het was een heerlijke avond.

En toen was de laatste dag alweer aangebroken

Time flies when you are having fun. Helaas. Gelukkig werd “de pijn” van mijn naderende vertrek verzacht met, je raad het al, een heerlijk ontbijt van Basil! Na het ontbijt heb ik op mijn gemak mijn tent opgeruimd zodat ik met alle aandacht kon genieten van de yogales die ochtend. Deze werd gegeven door Cecilia Huisman, een ervaren docente die op een fijne manier een combinatie van verschillende stijlen maakte. Ze noemde het dan ook, met een vrolijke lach, ‘Cecilia Yoga’. Ik kan onwijs genieten van het volgen van lessen bij verschillende docenten, omdat ieder weer zijn eigen draai eraan geeft en je van iedereen wat anders leert. Zo ook tijdens deze les, waar het werken vanuit en voor het hart centraal stond en we het hartgebied (de borst/bovenrug) openden.

Na de les dronken we weer een kopje thee, die de verzorgende Basil (stilletjes) voor ons had klaargezet. Na het gedag zeggen tegen alle mooie mensen die ik deze dagen heb ontmoet, was het tijd om met een voldaan en vrolijk gevoel te vertrekken. Ik heb onwijs genoten en zou zo weer terug gaan! Misschien denk je nu: ‘Nou, dat YogaCamp lijkt me wel wat, wanneer is het weer?’ Dan heb ik leuk nieuws voor je! Het YogaCamp duurt namelijk tot 10 augustus, dus je kunt vandaag nog gaan! Bekijk de website voor meer informatie.

Het Yogacamp was op Natuurcamping De Lemeler Esch in Overijssel. Ook als je niet van yoga houdt is deze camping een aanrader. Het is een prachtige camping, die van alle gemakken voorzien is. En geschikt is voor het hele gezin. Dus mocht je nog geen plannen hebben gemaakt deze zomer. Dan is dit zeker een aanrader! Heerlijk even weg in eigen land.

P.s. Mocht je je afvragen of er ook minder fijne dingen aan dit heerlijke weekend zaten, dan zou ik zeggen dat het de mieren waren. Die kwamen je af en toe vergezellen bij je tent en op je mat. Nu kun je hier van alles van vinden, of je kunt dat simpelweg niet doen. Zoals Irene zo mooi zei: ‘Tja, zij waren hier eerst.’ En zo is het maar net. Eigenlijk vormden ze wel een mooie oefening: kun je werken met alles dat is in het moment?

Liefs,

Suus

Volg Suus via haar website | Facebook en Instagram

* Suus was hier op uitnodiging van Natuurcamping De Lemeler Esch. Lees hier onze disclaimer.

Volg mij