Winterpenen en wortels, we scheren ze vaak over één kam, maar dat is niet helemaal eerlijk. Ondanks dat deze twee groenten aan elkaar verwant zijn, is er toch wel degelijk verschil tussen beide.

Ondanks dat wij de wortels (ook wel bospeentjes genoemd) als zomergroente zien en de winterpeen als wintergroente, zijn beide het hele jaar door te krijgen. Het verschil van smaak doet ons veelal besluiten om de zoete, frisse worteltjes in de zomer te eten en de meer vlezige, warme winterpenen in de herfst- en wintermaanden.

Door de grote hoeveelheid vitamine A (goed voor huis, ogen, groei en weestand), is deze groente zeer geschikt voor kinderen. Met beide varianten kan eindeloos gevarieerd worden. Hierbij een aantal recepten op een rijtje, waar de kinderen van zullen smullen.

Groentefrietjes met dip

Benodigdheden: (voor 1 portie)

  • 4 bospeentjes
  • stuk komkommer (ongeveer 7-8 cm)
  • rode paprika (1/3 stuk)
  • 3 eetlepels magere yoghurt (of geitenyoghurt)
  • 1 theelepel honing (bij voorkeur biologisch)
  • bieslook

Bereiding:

Was de groenten en snijd de groenten in smalle reepjes van ongeveer een centimeter dik. Doe de yoghurt, de honing en een klein beetje bieslook in een klein glaasje en meng dit door elkaar tot een gladde dipsaus. Serveer de “frietjes” in een schaaltje of bordje samen met de dipsaus.

De frietjes kunnen bij het avondeten worden gegeten of heerlijk als gezond tussendoortje.

Het puntzakje is heel eenvoudig te maken van knutselpapier of stevig inpakpapier. Draai het papier in een punt en plak het vast met een stukje plakband. Vul de binnenkant met een klein puntzakje van aluminiumpapier, zodat het zakje niet nat wordt van de groenten.

Wortelspaghetti of wortelrasp

Benodigdheden: (voor 1 portie)

  • 100 gram wortelen
  • 1 eetlepel rozijnen of cranberries
  • 1 theelepel honing (bij voorkeur biologisch)
  • peterselie als garnering
  • voeg eventueel pecannoten toe

Bereiding:

Was de groenten en rasp de wortels vervolgens met een spiraalsnijder of grove raps tot spaghetti.

Je kunt ervoor kiezen om de wortelspaghetti heel kort te blancheren in kokend water of je kunt het rauw serveren. Meng de rozijnen door de wortels. Besprenkeld het geheel met de honing en maak het af met een beetje peterselie als garnering.

wortelen - www.puursuzanne.nl

Ouderwets gekookte worteltjes

Benodigdheden: (voor 1 portie)

  • 3 bospeentjes
  • 3 theelepels palmsuiker
  • een snuf zout
  • nootmuskaat (naar eigen smaak)
  • klontje roomboter (eventueel plantaardige boter)

Bereiding:

Was de peentjes en snijd ze in smalle plakjes van ongeveer een ½ cm dik. Breng de peentjes samen met de suiker en het zout aan de kook. Laat de peentjes ongeveer 10-15 minuten koken (afhankelijk van hoe gaar je de peentjes wilt hebben) Giet de groente daarna af. Zet de pan terug op een laag pitje en voeg de boter en nootmuskaat toe. Laat dit nog ongeveer 2-3 minuutjes op het vuur staan en serveer het vervolgens.

Deze worteltjes gaan heerlijk samen met garnalen en aardappelschijfjes (biologisch en gebakken in kokosolie)

Wortelsoep

Benodigdheden (voor een pan soep)

  • 250 gram kruimige aardappelen
  • 250 gram zoete aardappelen
  • 500 gram winterpeen
  • 1 grote prei
  • 1 ui
  • 1,5 liter water
  • groentebouillon

Schil de aardappelen en was de winterpenen. Breng het water en de bouillon aan de kook. Snijd de aardappelen en winterpenen in kleine stukken en voeg dit in de pan. Laat het geheel in ongeveer 15-20 minuten gaar koken. Pureer dit vervolgens met de staafmixer tot een gladde massa.

De soep is een vrije dikke soep nu. Wanneer je het dunner wilt hebben, voeg dan meer water toe.

Snijd de prei in smalle ringen en was het goed in een vergiet, zodat al het zand is verwijderd. Voeg de prei toe aan de soep en laat het nog 10-15 minuten koken.

Serveer de soep warm met eventueel geroosterde speltbroodjes erbij.

Smoothie met wortel

Benodigdheden: (voor 1 portie)

  • 1 bospeen
  • halve banaan
  • handje diepvries mangoblokjes
  • 150 ml water

Bereiding:

Snijd de bospeen en de banaan in stukjes. Meng alle ingrediënten met elkaar in een blender tot een gladde smoothie. Serveer direct in een mooie jar.

Eet smakelijk!

Volg Michelle via | Facebook | Instagram en haar blog

Social