Zondag = Bakdag. Ik deel vandaag daarom het recept voor een appelkruimelcake. Ik was vorige week jarig en bakte, na ja eigenlijk was Dennis meer aan het bakken een super lekkere appelkruimelcake. Ik deelde daarvan een foto op instagram en kreeg reacties of ik het recept wilden delen. U vraagt. Wij draaien ;-) Het origineel van dit recept is te vinden in de Allerhande App met een handig filmpje. Ik vond alleen dat er echt iets te veel suiker aan werd toegevoegd dus dat heb ik even aangepast. Ik heb er wat minder suiker erin gedaan en kruiden & rozijnen toegevoegd.

Het is een recept wat niet in de categorie gezond hoort maar wel thuis hoort op mijn blog. Net zoals de dadeltaart van vorige week. Ik kreeg reacties als: Hoe maak je deze taart gezonder? Uhm geen idee. Als ik een gezondere dadeltaart had willen maken dan had ik die wel met jullie gedeeld. Ik bedoel dit echt niet onaardig maar ik vind dat af en toe een taartje erbij hoort in het leven. En wil je liever een gezondere traktatie? Nou hier vind je meer dan genoeg inspiratie.

Ik eet veel groenten en fruit, kook zonder pakjes en zakjes, drink nooit frisdrank en krijg weinig suiker binnen. En dan gun ik mezelf af en toe een stukje taart met wat suiker en boter.  Af en toe snoepen van iets lekkers hoort er toch bij in het leven? En laten we dat vooral niet als cheatmeal of zondigen bestempelen. Ik vind dat zo negatief klinken.

En nee je moet zo’n taart of cake niet in 1x opeten en het is ook niet nodig om het elke week te gaan bakken. Maar bak het als je iets te vieren hebt. Over twee weken zal ik nog een recept delen voor een heerlijk Monchou taart en dan vind ik dat er voorlopig wel weer even genoeg taart staat op mijn blog.

Wat heb je nodig?

een flinke ovenschaal (20×30) twee mengkommen, mixer

  • 175 gram palmsuiker – 50 gram voor de crumble en 125 voor het deeg
  • 300 gram (spelt) bloem – 100 gram voor de crumble en 200 voor het deeg
  • 300 gram roomboter – 100 gram voor de crumble en 200 voor het deeg
  • 1  flinke eetlepel speculaaskruiden
  • 50 gram rozijnen,  30 minuten laten wellen in lauw water.
  • halve theelepel zout
  • 70 gram pecannoten, fijn gehakt
  • 4 Hollandse appels, vb Elstar
  • 4 biologische eieren
  • 1 theelepel vanille poeder
  • 2 theelepels kaneel

Hoe maak je deze appelkruimelcake?

  1. Meng 50 gram palmsuiker met 100 gram bloem, de koekkruiden, zout en een halve theelepel vanillepoeder in een kom. Snijd 100 gram roomboter in blokjes en voeg het bij het bloemmengsel. Kneed met je vingertoppen snel tot een kruimelig deeg. Verdeel nu de fijngehakte noten door het deeg. Dek af en zet in de koelkast.
  2. Schil de appels en snijd de appels in kleine blokjes. Meng deze in een kom met de rozijnen en de kaneel.
  3. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  4. Breek de eieren boven een ruime kom en voeg de rest van de suiker toe. Klop met een mixer in 5 minuten tot een licht en luchtig mengsel. Smelt ondertussen de rest van de boter in een steelpan. Laat iets afkoelen en meng door het eimengsel. Zeef de rest van de bloem boven het eimengsel en voeg er een halve theelepel vanillepoeder aan toe. Roer de bloem voorzichtig door het eimengsel tot het 1 geheel is.
  5. Vet de ovenschaal in. Schep het beslag in de schaal. Schep  eerst het appelmengsel en dan de deegkruimels erover. Zet nu de schaal voor 50 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

 

Suzanne

Hoofdredacteur
Houdt van: goed en lekker eten | reizen | crossfit | festivals | muziek | chocolade | koffie | dromen | kookt graag met groenten en dan het liefst paprika's |

Latest posts by Suzanne (see all)