Regelmatig zie ik de Philips Airfryer voorbij komen in diverse media. Het maakt mij enorm nieuwsgierig of het de verwachtingen waar kan maken. Zijn de frietjes echt zo lekker krokant en wat is er naast het klassiek ‘frituren’ nog meer mogelijk.

Mij zie je niet zo snel in de snackbar maar zo af en toe vind ik het wel heel lekker, vooral home-made frietjes. Voor mij dus geen optie om hiervoor een frituurpan aan te schaffen. Ik woon in een appartement en zie het al helemaal niet zitten om voor die enkele keer een frituurpan op het balkon te hebben staan. Ook het bakken in vet/olie is niet bepaald gezond te noemen en vaak reageert mijn buik hier vervelend op. Kortom een frituurpan komt er hier in huis niet in. Ik maak weleens frietjes in de oven maar dat is het toch altijd net niet. Ze zijn niet altijd even knapperig genoeg.

Ik was blij verrast toen ik hoorde dat ik de Airfryer voor Philips mocht gaan proberen.

Frituren met hete lucht in plaats van frituurvet of -olie. Zouden mijn frietjes nu wel lekker knapperig worden? Op de dag dat de Airfryer bezorgd werd zat er een zak ovenfriet bij van Aviko en verschillende snacks van Mora. Samen met mijn vriend als testteam zijn we direct aan de gang gegaan. De Airfryer maakt de eerste belofte waar, al binnen 3 minuten is de Airfryer opgewarmd. Temperatuur en tijd instellen gaat makkelijk via het display en na 15 minuten heb je echt heerlijke krokante frietjes. Geen slappe ovenfriet. Na de eerste hap keken we elkaar verrassend aan. De smaak is goed en ze zijn echt enorm krokant. In de oven is dit mij niet eerder gelukt. De frietjes zijn goedgekeurd!

Na de frietjes zijn we over gegaan op diverse snacks in de Airfryer. De snacks (bitterballen / kaassoufflé) worden goed heet in de Airfryer. Ze blijven knapperig en ze smaken heerlijk, ook de kleur van de snacks ziet er nog steeds goed uit. De lekbak onder het mandje is nog vrijwel schoon. Na een portie friet en snacks voelde het rustig in mijn buik, ik heb namelijk andere ervaringen met de gemiddelde snackbar. Ik ben enthousiast!

Zien ze er niet heerlijk uit?

Wat kan de Airfryer nog meer?

Voordat ik mij ging verdiepen in de Airfryer was het mij onbekend wat ik er allemaal mee kon doen. Via de AirFryer App op mijn telefoon ben ik mijzelf gaan inlezen over alle mogelijkheden. Je kan er vlees en vis in grillen of je dagelijkse portie groenten roosteren. Met het juiste formaat bakblik kan je er zelfs taart of cake in bakken. Bij de meegeleverde documentatie zit een boekje met verschillende recepten. Heb je de telefoon niet bij de hand dan kan je met behulp van dit boekje inspiratie op doen. Er is zelfs een officiële Facebook pagina waarop The Philips Chef je inspiratie geeft. Deze wordt regelmatig aangevuld met informatie over recepten en informatie over de Airfryer.

Is de Airfryer een aanwinst voor mij?

De Airfryer is prettig in gebruik. Door de vele mogelijkheden, denk aan frituren, roosteren, bakken en grillen kan je er alle kanten mee op. Ik hecht zelf de meeste waarde aan optie frituren met de Airfryer. Het frituren van frietjes met lucht zorgt voor 80% minder vet. Voor de bereiding van snacks of vlees is het wellicht verstandig om in het mandje bakpapier te gebruiken. Niemand wordt blij van een opengesprongen kaassoufflé. En als dit je toch overkomt dan gaat het schoonmaken in een handomdraai. De twee losse onderdelen (een bak en een mandje) kunnen zelfs in de vaatwasser. Als ik toch een minpuntje moet noemen dan is dat het geluid van de Airfryer, maar ik begrijp goed dat de warme luchtstroom en bereiding geluid veroorzaakt. Noem het een kleine kritische noot.

Kortom, de Airfryer zorgt voor overheerlijke friet en snacks. Ik weet zeker dat iedereen na het lezen van een korte instructie de Airfryer op de juiste manier weet te gebruiken. Vanwege al de mogelijkheden is het voor mij absoluut een aanwinst.

Jullie snappen dat ik na het testen van de frietjes en snacks zin had om zelf recepten te gaan bedenken en te maken in dit toffe apparaat. Mijn hoofd loopt over van de recepten die ik nog wil maken met de Airfryer, houd hier mijn website voor in de gaten. Wat dacht je van frietjes met zoete aardappel of pastinaak. Ook staan er loempia’s op de to-do list. Het recept ‘kipnuggets met havermoutkorstje’ heb ik voor jullie uitgewerkt.

Recept: Kipnuggets met havermoutkorstje

Philips Airfryer, 4 borden, bakpapier

Wat heb je nodig voor +/- 20 kipnuggets?

 • 350 gram biologische kipfilets
 • 2 biologische eieren
 • +/- 100 gram havermout (geen havermoutvlokken)
 • 1 flinke eetlepel kerriekruiden
 • 5 eetlepels speltbloem
 • chilivlokken naar smaak toevoegen

 

Hoe maak je de kipnuggets?

 1. Zorg ervoor dat er drie diepe borden klaar staan. Meng in het eerste bord de bloem met de kerriekruiden. In het tweede bord kluts je twee eieren en in het laatste bord een goede laag met havermout.
 2. Snijd beide kipfilets in ongeveer 20 blokjes.
 3. Rol de kipstukjes goed door het bloem en kerrie mengsel zodat ze volledig bedekt zijn. Schud daarna voorzichtig het overtollige bloem ervan af.
 4. Haal nu de kip door het eimengsel en daarna direct door de havermout. Zorg ervoor dat het stukje kipfilet volledig bedekt is met havermout.
 5. Met een kwastje wordt de kipnugget nogmaals ingesmeerd met ei. Dit zorgt voor de perfecte kleur.
 6. Bestrooi de kipnuggets met wat chilivlokken voor wat extra pit.
 7. Verwarm de Airfryer op 180 graden. Leg het bakpapier in het mandje. Doe de kipnuggets nu voor 10 minuten in de Airfryer. Zorg ervoor dat ze niet tegen elkaar liggen.
 8. Als het piepje gaat zijn de heerlijke kipnuggets zonder gekke toevoegingen klaar.
 9. Enjoy!
Snacken hoeft helemaal niet ongezond te zijn!

 

*Deze blog is geschreven in samenwerking met Philips. Lees hier mijn disclaimer.

Suzanne

Hoofdredacteur
Houdt van: goed en lekker eten | festivals | muziek | chocolade | koffie | dromen | kookt graag met groenten en dan het liefst paprika's | groen is mijn favoriete kleur