Ragout hoort bij de feestdagen. Je kent vast wel die kant-en-klaar blikken. Maar zelf maken is heel makkelijk en echt zoveel lekkerder. Champignons zijn een goede vleesvervanger en zijn heerlijk in een ragout. Je kunt voor deze ragout verschillende champignons gebruiken. Ik heb zelf kastanje champignons, shiitake en oesterzwammen gebruikt. Kan je die niet vinden? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om witte champignons te combineren met kastanjechampignons deze zijn vaak makkelijker verkrijgbaar.
Voor de pasteibakjes gebruik ik kant en klare bakjes van Jos Poell. Je zou ze ook zelf kunnen maken, maar ik vind dat zelf soms teveel gedoe. Vooral omdat ik meerdere gerechten zal maken tijdens kerst, zit ik er niet op te wachten om te gaan stressen in de keuken. De ragout maak ik daarom al een dag van te voren.
Vind je het leuk wat wij doen? En ben je blij met de vegan recepten die gratis toegankelijk zijn? Weet dat je ons kan supporten via een kleine donatie. Hiermee zorgen we ervoor dat dat de recepten op Puur Suzanne altijd gratis toegankelijk zullen blijven voor iedereen.
Recept: Zelfgemaakte ragout met champignons
Wat heb je nodig voor 6 personen?
- 350 gram verschillende champignons, in stukken gesneden
- 1 kleine ui, fijn gesneden
- 1 teentje knoflook, heel fijn gesneden
- 0,5 liter water
- 1 bouillon blokje bij voorkeur champignon bouillon
- 60 gram bloem
- 50 gram margarine
- theelepel gedroogde tijm
- peper en zout naar smaak
- olie of margarine om de champignons in te bakken
- 6 ragoutbakjes, van het merk Jos Poell zijn vegan
- ter garnering verse bieslook of bosui
Hoe maak je een pan ragout voor 6 personen?
een steelpan, een koekenpan
- Zorg dat je alle groenten hebt gesneden en de boter en de bloem hebt afgewogen.
- Verhit in een koekenpan wat olie. Bak hierin de champignons met een snufje peper.
- Maak nu de bouillon. Ik kook zelf het water in de waterkoker en doe het dan in een glazen maatbeker. Ik voeg hier het bouillonblokje aan toe en roer het goed door met een garde.
- Verhit in de steelpan de margarine.
- Bak hierin de ui, de knoflook, een snufje peper en de tijm tot de ui glazig wordt.
- Doe nu langzaam de bloem erbij. Blijf goed roeren met een houten lepel. Gaar de roux voor zo’n 5 minuten. De bloem moet een beetje een bruin kleurtje krijgen.
- Nu is het tijd om de bouillon er aan toe te voegen. Doe dit heel langzaam in delen en blijf goed roeren, want het mag niet gaan klonteren.
- Kook dit op laag vuur zo’n 5 minuten.
- Schep de champignons erdoor heen. Breng op smaak met peper en zout en laat het nog zo’n 5 minuten op laag vuur staan.
- Schep de ragout royaal in de bakjes. Garneer eventueel met wat bosui of verse bieslook.
Smullen maar!
Bekijk hier de andere kerstrecepten.
Op zoek naar meer vegan recepten? Bestel hier mijn boek met meer dan 70 makkelijke en gezonde plantaardige recepten.
- Noodles met pittige tempeh - 26/11/2023
- Glutenvrije amandelkoekjes - 19/11/2023
- Andijviesalade met champignons - 16/11/2023
Oh, dit ziet er echt onwijs leuk én lekker uit. Volgens mij heb ik wel wat ragout-liefhebbers als gasten dit jaar, dus dat komt goed uit!
Laat jij mij weten hoe het smaakte?
Ah, echt comfort-food, zo’n ragoutbakje. Heerlijk!
Yes comfort food dat bij deze tijd van het jaar hoort.
Wat een leuk recept! Volgens mij is dit nog erg gemakkelijk te maken ook!
Ja heel easy peasy!
Hoi Suzanne, klinkt heerlijk! Maar ben ook wel geïnteresseerd in je kipragout. Kan hem niet vinden op de site, heb je een link? Groetjes Claudia
Heerlijk winters maaltijdje hoor! We hebben er echt van genoten, bedankt Susanne!
Ik heb het gisteren gemaakt voor het kerstdiner vanavond…. Het smaakt heerlijk! Benieuwd wat de gasten er vanavond van vinden! Bedankt Suzanne! Fijne Kerstdagen!
Goed om te lezen Claudia. Hebben de gasten genoten?
Dit recept gisteren met kerst gemaakt. Echt heerlijk en ook makkelijk te maken
Goed om te horen :-)
Lijkt me heerlijk! Wil dit voor Kerst gaan maken, maar kan ik dit ook een dag van tevoren maken en dan weer opwarmen?
Ja, dit kan zeker. Gewoon in de pan met de deksel erop in de koelkast bewaren. Ragout is daarom zo’n ideaal gerecht. Prima voor te bereiden. Scheelt de dag zelf een hoop stress :-))
Heerlijk.
Gisteren gemaakt, alleen de ui is iets te overheersend. Klein uitje misschien de volgende keer, en ik heb er verse peterselie doorgedaan en verse bieslook eroverheen , al is het maar voor het zicht.
Dank voor de aanvulling :-) Klinkt lekker met de verse kruiden!
Vandaag gemaakt en het was echt heerlijk. Makkelijk om te maken ook. De ragout smaakt ook heel goed door de rijst.
Ook een goed idee Suzanne! Zeker nu de feestdagen weer voorbij zijn en ik zelf wel weer klaar ben met die bladerdeegbakjes, is rijst een net wat betere keuze :-)
Vandaag gegeten en het was heerlijk! Heb een portie in de koelkast liggen voor mijn partner morgen.
Ik verwacht dat hij het ook lekker vindt :)
Wat een leuk berichtje! Dank je wel!
Wat een lekker herfst recept, dank je wel!