Ragout hoort bij de feestdagen. Je kent vast wel die kant-en-klaar blikken. Maar zelf maken is heel makkelijk en echt zoveel lekkerder. Ik maakte vorig jaar met kerst een heerlijke kipragout met kerst maar vond het dit jaar tijd om met een vegetarische variant aan de slag te gaan. Champignons zijn een goede vleesvervanger. Je kunt voor deze ragout verschillende champignons gebruiken. Ik heb zelf kastanje champignons, shiitake en oesterzwammen gebruikt. Kan je die niet vinden? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om witte champignons te combineren met kastanjechampignons deze zijn vaak makkelijker verkrijgbaar. Hier vind je een uitleg van de verschillende champignons die er zijn. Ooh enne ragout is heel gemakkelijk een dag van tevoren klaar te maken. Ik gebruik van die kant en klare pasteibakjes. Je zou ze ook zelf kunnen maken maar ik vind dat zelf echt te veel gedoe. En vooral omdat ik meerdere gerechten zal maken tijdens kerst zit ik er niet op te wachten om te gaan stressen in de keuken.

Wat heb je nodig voor 6 personen?

  • 350 gram verschillende champignons, in stukken gesneden
  • 1 kleine ui, fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook, heel fijn gesneden
  • 0,5 liter water
  • 1 bouillon blokje bij voorkeur champignon bouillon
  • 60 gram bloem
  • 50 gram roomboter
  • theelepel gedroogde tijm
  • peper en zout naar smaak
  • olijfolie om de champignons in te bakken
  • 6 ragout bakjes

Hoe maak je een pan ragout voor 6 personen?

een steelpan van 1,5 liter, een koekenpan

  1. Zorg dat je allereerst alle groenten hebt gesneden en de boter en de bloem hebt afgewogen.
  2. Verhit in een koekenpan wat olijfolie. Bak hierin de champignons met een snufje peper.
  3. Maak nu de bouillon. Ik kook zelf het water in de waterkoker en doe het dan in een glazen maatbeker. Ik voeg hier het bouillonblokje aan toe en roer het goed door met een garde.
  4. Verhit in de steelpan de roomboter. Bak hierin de ui, de knoflook, een snufje peper en de tijm tot de ui glazig wordt.
  5. Doe nu langzaam de bloem erbij. Blijf goed roeren met een houten lepel. Gaar de roux voor zo’n 5 minuten. De bloem moet een beetje een bruin kleurtje krijgen.
  6. Nu is het tijd om de bouillon er aan toe te voegen. Doe dit heel langzaam en blijf goed roeren want het mag niet gaan klonteren. Kook dit op laag vuur zo’n 5 minuten. Schep de champignons erdoor heen. Breng op smaak met peper en zout en laat het nog zo’n 5 minuten op laag vuur staan.
  7. Schep de ragout royaal in de bakjes. Garneer eventueel met wat bosui of verse bieslook.
Smullen maar!

Bekijk hier de andere kerstrecepten en check op social media de #suzanneviertkerst voor meer inspiratie.

Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

Suzanne

Hoofdredacteur
Houdt van: goed en lekker eten | festivals | muziek | chocolade | koffie | dromen | kookt graag met groenten en dan het liefst paprika's | groen is mijn favoriete kleur

Latest posts by Suzanne (see all)