Ragout hoort bij de feestdagen. Je kent vast wel die kant-en-klaar blikken. Maar zelf maken is heel makkelijk en echt zoveel lekkerder. Champignons zijn een goede vleesvervanger en zijn heerlijk in een ragout. Je kunt voor deze ragout verschillende champignons gebruiken. Ik heb zelf kastanje champignons, shiitake en oesterzwammen gebruikt. Kan je die niet vinden? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om witte champignons te combineren met kastanjechampignons deze zijn vaak makkelijker verkrijgbaar.

Voor de pasteibakjes gebruik ik kant en klare bakjes van Jos Poell. Je zou ze ook zelf kunnen maken, maar ik vind dat zelf soms teveel gedoe. Vooral omdat ik meerdere gerechten zal maken tijdens kerst, zit ik er niet op te wachten om te gaan stressen in de keuken. De ragout maak ik daarom al een dag van te voren.

Op zoek naar meer vegan recepten? Bestel hier mijn boek met meer dan 70 makkelijke en gezonde plantaardige recepten.

Recept: Zelfgemaakte ragout met champignons

Wat heb je nodig voor 6 personen?

  • 350 gram verschillende champignons, in stukken gesneden
  • 1 kleine ui, fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook, heel fijn gesneden
  • 0,5 liter water
  • 1 bouillon blokje bij voorkeur champignon bouillon
  • 60 gram bloem
  • 50 gram margarine
  • theelepel gedroogde tijm
  • peper en zout naar smaak
  • olie of margarine om de champignons in te bakken
  • 6 ragoutbakjes, van het merk Jos Poell zijn vegan
  • ter garnering verse bieslook of bosui

Hoe maak je een pan ragout voor 6 personen?

een steelpan, een koekenpan

  1. Zorg dat je alle groenten hebt gesneden en de boter en de bloem hebt afgewogen.
  2. Verhit in een koekenpan wat olie. Bak hierin de champignons met een snufje peper.
  3. Maak nu de bouillon. Ik kook zelf het water in de waterkoker en doe het dan in een glazen maatbeker. Ik voeg hier het bouillonblokje aan toe en roer het goed door met een garde.
  4. Verhit in de steelpan de margarine.
  5. Bak hierin de ui, de knoflook, een snufje peper en de tijm tot de ui glazig wordt.
  6. Doe nu langzaam de bloem erbij. Blijf goed roeren met een houten lepel. Gaar de roux voor zo’n 5 minuten. De bloem moet een beetje een bruin kleurtje krijgen.
  7. Nu is het tijd om de bouillon er aan toe te voegen. Doe dit heel langzaam in delen en blijf goed roeren, want het mag niet gaan klonteren.
  8. Kook dit op laag vuur zo’n 5 minuten.
  9. Schep de champignons erdoor heen. Breng op smaak met peper en zout en laat het nog zo’n 5 minuten op laag vuur staan.
  10. Schep de ragout royaal in de bakjes. Garneer eventueel met wat bosui of verse bieslook.
Smullen maar!

Champignons

Champignon ragout

Bekijk hier de andere kerstrecepten en check op social media de #suzanneviertkerst voor meer inspiratie.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)