Stoofperen in rode wijn horen bij deze tijd van het jaar. Het is echt makkelijk om te maken en het huis ruikt altijd zo lekker als er een pan met stoofperen op het vuur staat. Vorige week plaatste ik een foto van een pan stoofperen op instagram. Er kwam gelijk de vraag: Hoe maak jij stoofperen? Dus bij deze hier mijn stoofperen recept. Stoofperen zijn een heerlijke bijgerecht maar ook lekker als toetje. Ik laat vandaag mijn basisrecept voor stoofperen zien. Ik maak stoofperen het allerliefst in rode wijn maar je zou de peren ook kunnen stoven in rode port. Wil je de peren niet in alcohol maken kies dan voor bessensap. Ik heb ook twee heerlijke toetjes met stoofperen online staan. Zoals dit toetje met vanille ijs en geroosterde amandelen. Of wat dacht je van dit toetje met slagroom en mascarpone.
Recept: Stoofperen in rode wijn zonder suiker
Wat heb je nodig voor stoofperen als bijgerecht voor 4 personen?
- een grote pan
- 8 stoofperen (Gieser Wildeman)
- 0,4 liter rode wijn
- 3 steranijs
- twee kruidnagels
- twee kaneelstokken
Hoe maak je deze heerlijke peren?
- Schil de peren met een scherp mesje of een dunschiller. Snijd de peren in 4 stukken en haal het klokhuis eruit.
- Doe de peren in een ruime pan. Doe de wijn erbij en vul aan met water tot de peren net onder staan. Voeg anijssterren, de kaneelstokken en de kruidnagel toe aan de pan. Stoof nu de peren op 1,5 uur op laag vuur.
- Je kan de peren zowel koud als warm eten. Ik vind peertje koud erg lekker voor bij een toetje en warm smaakt het heerlijk bij een vleesgerecht. De peren kan je prima een dag van tevoren maken dat scheelt weer stress bij het kerstdiner. Je kunt de peren dan in een afgesloten schaal bewaren in de koelkast.
Waar eet jij stoofperen het liefst bij? En kies jij voor koude of warme peren?
Bekijk hier de andere kerstrecepten en check op social media de #suzanneviertkerst voor meer inspiratie.
Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
- Vegan aardappelgratin - 10/12/2023
- Vegan cake met chocolade - 10/12/2023
- Granola met cranberry’s - 07/12/2023
Ah fijn dat je geen suiker hebt gebruikt, in veel recepten zit er een halve kilo suiker in, zo zonde! De stoofpeertjes komen zeker weer langs bij het kerstdiner dit jaar.
De peren hebben echt geen suiker nodig.
Makkelijk gebruik gluhwijn (ipv rode wijn en kruiden)zit ALLES in en is goedkoop.
Probeer het maar eens.
Klinkt goed, ik vind stoofpeertjes koud het lekkerst!
Ik warm :-)
Stoofpeertjes eet ik graag na echte wintergerechten zoals hachee en stamppotten als zoete tegenhanger voor al dat stevigs. Als toetje heeft het eigenlijk niets anders nodig, ze zijn zo lekker! Maar bij speciale gelegenheden serveer ik ze met bolletjes roomijs met daarover rijkelijk het perennat. Ik zie dat jij ook geen perenrood gebruikt, een poeder wat ze rood kleurde ipv wijn. Een dochter eet halal en ik kan dus geen alcohol gebruiken :-( Ik denk dat ik toch jouw recept gebruik en voor haar een apart pannetje maak ;-) Dat halal gebeuren maakt vaker dat ik dubbel kook.
Hee Tanja, Inderdaad als toetje hebben ze ook niks meer nodig. Je zou de peren ook kunnen koken in bessensap zodat het dus wel halal is.
Ik heb gisteren stoofperen uit de losse pols gemaakt, precies volgens dit recept zie ik nu :) Ze zijn heerlijk!
Oh, anijssterren=steranijs, mooie verhaspeling :)