De feestdagen staan voor de deur. Weet je al wat je op tafel gaat zetten? Staan er nog gezellige etentjes met familie of vrienden gepland? Wat ik altijd lekker en gezellig vind is om een flinke borrelplank te serveren. Heerlijk met een vers gebakken brood en een paar smakelijke dips.

Ik werd door Soezie uitgedaagd om met hun broodmixen aan de slag te gaan. Ooh, en ze hebben zoveel soorten dat ik bijna niet niet kon kiezen. Ik heb gekozen voor het bio pittenbrood omdat ik pitjes op brood altijd erg lekker vind. Die geven net een extra bite. In deze mix zit onder andere volkoren tarwemeel, pompoenpitten, lijnzaad en zonnebloempitten.

Ken je Soezie? Soezie is al meer dan 100 jaar de specialist in het malen en mengen van meel voor de thuisbakkers .Met de eenvoudige en speciale Soezie-mixen kan iedereen bakken. Je kan kiezen uit meer dan 70 verschillende meelsoorten voor onder andere boerenbrood, meergranenbrood, muffins en appelgebak. Soezie-broodmixen bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Je weet dus altijd dat je zelfgebakken brood een goede keuze is. En Soezie heeft zelfs biologische mixen in haar assortiment. Thuisbakken wordt steeds makkelijker en leuker.

Het leek mij een goed idee om een feestelijk borrelbrood te maken voor de feestdagen en wat is er leuker dan een breekbrood? Een heerlijk warm broodje, iedereen kan een stukje afbreken en daarna er lekker mee dippen.

De supermarkten liggen er vol mee maar het leek mij zo leuk om het zelf te maken. Ik dacht van tevoren dat het best moeilijk zou zijn om te maken maar dat is het helemaal niet. Het is eigenlijk gewoon een aantal bolletjes deeg tegen elkaar aan zetten en bakken maar. Ik bakte dit breekbrood in de oven maar de mixen van Soezie zijn ook geschikt voor in de broodbakmachine.

Het brood zou je al van tevoren kunnen maken maar warm het dan nog wel even op voordat je het gaat serveren. Ik gebruikte de mix voor een heel brood en maakte hiermee 19 bollen. Wil je niet zo’n groot breekbrood dan zou  je natuurlijk de hoeveelheid kunnen halveren.

Wat heb je nodig voor een breekbrood?

  • 500 gram Soezie mix Bio pittenbrood
  • 8 gram droge gist of 16 gram verse gist
  • 15 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 8 gram zout
  • 280 ml water, op kamertemperatuur  

Hoe maak je dit breekbrood?

  1. Doe alle ingrediënten in een mengkom. Kneed het deeg voor 10 minuten met een keukenmachine met een deeghaak of 20 minuten met de hand.
  2. Dek de mengkom af met huishoudfolie en laat 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  3. Druk het deeg plat met je handen en maak 19 bollen.
  4. Leg 1 bol midden op een bakplaat. Leg 6 bollen ertegenaan en tenslotte daar weer 12 bollen tegenaan. Dek het brood af met huishoudfolie. En laat het deeg nogmaals rijzen op kamertemperatuur voor 40 minuten.
  5. Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal het folie van het brood af en zet het voor 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Heel erg lekker met allerlei dipjes en zelfgemaakte kruidenboter.

zelf breekbrood maken | kerstrecept | vega en vegan borrelhapje | puur suzanne

Fijne feestdagen!

*Deze blog is geschreven in samenwerking met Soezie. Lees hier mijn disclaimer.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)