Vandaag op het kerstmenu: blini’s met geitenkaas en bietjes. Een vegetarische voorgerecht voor tijdens de kerstdagen. Vegetarische kerstrecepten miste ik vorig jaar echt online. Ik wilde toen namelijk een overzicht maken met vegetarische recepten en ik weet dat het mij toen best wat moeite kostte om een aantal goede vegetarische recepten te vinden. En daar een mooi overzicht van te maken.

Echt zonde want het lijkt soms echt een wedstrijd wie het meeste vlees eet tijdens de kerstdagen. Ik heb al zoveel gerechten met vlees voorbij zien komen. Iedereen bepaalt natuurlijk voor zichzelf wat hij of zij eet. Maar altijd maar vlees eten is echt niet nodig. Ik besloot het daarom dit jaar anders te doen. Al mijn kerstrecepten zijn dit jaar vegetarisch en sommige zelfs vegan. Ik zal sowieso nog een geheel vegan menu en een geheel vegetarische kerstmenu met jullie te delen. Maar dat komt er volgende week aan. Nu gaan we snel naar de blini’s.

Recept: blini’s met geitenkaas en bietjes

Wat heb je nodig voor 4 personen (8 blini’s) ?

Een mixer, mengkom en koekenpan

 •      100 gram boekweitmeel
 •      1 ei
 •      125 ml (plantaardige) melk
 •      1 theelepel zout
 •      1 theelepel bakpoeder
 •      olie om in te bakken

Voor op de blini’s

 •   1 grote voorgekookte biet
 •  150 gram zachte geitenkaas
 •  8 walnoten
 •  twee eetlepels waterkers te garnering
 • eetlepel honing
 • peper naar smaak

Hoe maak je de blini’s?

 1. Doe de melk in een maatbeker.
 2. Splits het ei. Doe het eiwit in de mengkom. Let erop dat je mengkom vetvrij is.  Het eigeel kan je bij de melk in de maatbeker doen.
 3. Klop het eiwit met de mixer op hoge snelheid. Na 3-4 minuten zie je stijve pieken ontstaan. En is het eiwit voldoende opgeklopt.
 4. Schep het eiwit even in een schaaltje.
 5. Doe het meel, het zout, bakpoeder, melk en het eigeel in de mengkom. En meng het deeg voor zo’n 1 minuut met de mixer. Gebruik hiervoor een lage snelheid. Als alles goed gemengd is schep je nu het eiwit met een spatel door het beslag.
 6. Verwarm een grote koekenpan op het vuur en schenk er een beetje olie in. Schep met een eetlepel het beslag in de pan. Je gebruikt 1 eetlepel per blini. Ik bak 4 blini’s er keer. Bak nu op middelhoog vuur de blini totdat er belletjes in het deeg ontstaan. Nu kun je de blini’s omdraaien en de andere kant bakken. Dit neemt slechts enkele minuten in beslag. Wanneer de blini’s gaar en goudbruin zijn neem je deze uit de pan.
 7. Doe opnieuw wat olie in de pan en bak de volgende 4 blini’s.
 8. Nu is het tijd om de blini’s te gaan beleggen. Snijd de biet in 8 plakken, snijd de geitenkaas in plakken. Beleg de blini’s met de biet, doe daar bovenop de geitenkaas.
 9. Leg op elke blini een walnoot. Garneer met waterkers en honing.

Op een smakelijke kerst!

Blini's met geitenkaas - www.puursuzanne.nl

Bekijk hier de andere kerstrecepten en check op social media de #suzanneviertkerst voor meer inspiratie.

Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)