Afgelopen zondag bezocht ik samen met Yvonne Gezond Dorp Leende. In het dorp Leende is twee jaar geleden een heel mooi project gestart. Initiatiefnemers sportarts van Kuijk en huisarts van den Hurk adviseren de inwoners om door middel van een LowCarb HighFat (LCHF) voedingspatroon, hun gezondheid te verbeteren. Het doel is dat de inwoners gezonder en slanker worden door eerlijke voeding.

Wat is LCHF? 

LCHF staat voor ‘Low Carb, High Fat’, oftewel weinig koolhydraten, veel vetten’. De nadruk ligt dus op het eten van vetrijke voeding en het vermijden van koolhydraatrijke voeding. Behalve dat, wordt er nog een grotere nadruk gelegd op het eten van verse en volwaardige voedingsmiddelen.

Het dieet richt zich voornamelijk op groenten, vlees, vis, schelp- en schaaldieren, eieren, goede vetten, zuivelproducten, noten en bessen. Er wordt niks afgewogen en er worden ook geen calorieën geteld. Als je de goede dingen eet en de ongunstige dingen weglaat uit je voeding, gaat je hongergevoel veranderen en kun je na enkele weken prima ‘op je gevoel’  afgaan hoeveel je nodig hebt.”

Zondag 12 augustus werd er een gezondheidsmarkt gehouden in Leende. En zo kwam het dat wij een kijkje mochten nemen in dit bijzondere dorp.

Heel gaaf om te zien dat de ondernemers er ook op inspelen. Zo heeft de cafetaria van het dorp een speciaal Gezonddorp menu. En zij niet alleen, toen wij gingen lunchen bij restaurant de Scheuter was er in 1 opslag duidelijk welke gerechten er koolhydraatarm waren.

Echt wat een goed initiatief. Hopelijk zullen er nog meer dorpen en steden volgen. Gezond eten gaat mij thuis makkelijk af maar soms vind ik het buiten de deur weleens lastig. Dus hoe fijn is het dat de horeca en de snackbar om de hoek er ook rekening mee houden? En dit duidelijk aangeven op de menukaart, zodat een gezondere keuze nog makkelijker wordt.

Eet je beter 

Yvonne en ik schoven zondag aan bij Robert Dansen in zijn Foodtruck. Hij is kok bij Maison van den Boer én diabetes II-patiënt. Ruim tien jaar geleden kreeg hij de diagnose. Gezond en gevarieerd eten heeft veel impact op het verloop van Diabetes II. Robert vertelde enthousiast hoe hij zijn voedingspatroon heeft omgegooid en dat hij door koolhydraatarm te eten, zelfs geen insuline meer hoeft te spuiten. Dit heeft hij voor elkaar gekregen met behulp van een arts. Wat een mooi verhaal! Tijdens zijn verhaal genoten we van  zijn heerlijke koolhydraatarme gerechten, die hij speciaal voor ons vegetarisch maakte.

Geïnspireerd door Robert maakte ik thuis de heerlijke bloemkoolsoep na en vandaag deel ik het recept met jullie.

Recept: bloemkoolsoep

Wat heb je nodig voor 6 personen?

een soeppan, staafmixer

 • een ui, gesnipperd
 • 1 teen knoflook, heel fijn gesneden
 • 1 grote bloemkool, in stukken gesneden
 • een liter water
 • 200 ml plantaardige room (ik gebruik zelf Oatly haverroom te koop bij o.a AH)
 • 2 groenten bouillonblokjes (zonder gist te koop bij de natuurwinkel)
 • peper
 • olijfolie

Hoe maak je de bloemkoolsoep?

 1. Verhit in de soeppan een flinke scheut olijfolie. Fruit hierin de ui samen met de knoflook totdat de ui er glazig uit ziet.
 2. Doe de bloemkool erbij. Bak dit heel even kort mee. Giet het water in de pan. De bloemkool moet net onder staan. Voeg de bouillonblokjes toe. Breng het water aan de kook. Zet het vuur laag als het water aan de kook is. Laat het zo’n tien minuten koken.
 3. Pureer de soep met een staafmixer tot een egale gladde massa. Voeg nu de plantaardige room toe. Roer het goed door en warm het nog kort even op. Breng op smaak met peper.
 4. Schep de soep in soepkommen. En garneer met wat fijn gesneden bosui.

EET SMAKELIJK!

Bloemkoolsoep - www.puursuzanne.nl

Bloemkoolsoep

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)