‘Ieder weekend ontbijt ik met ijs!’ Mijn collega’s kijken me raar aan als ik dat zeg. ‘Dat is toch niet gezond?’ of ‘Ja, jij kunt dat makkelijk hebben!’ reageren ze. Weten zij veel dat de ontbijtijsjes die ik maak zo gezond zijn dat je er iedere dag wel mee zou kunnen ontbijten…

Toen ik er een jaar geleden achter kwam dat ik intolerant ben voor veel voedingsmiddelen, waaronder zuivel, heb ik mijn levensstijl omgegooid en startte mijn zoektocht naar een voedingspatroon dat mijn lijf weer in optimale conditie gaat brengen. Dat hield in dat ik veel dingen niet meer kon eten en waarschijnlijk ook nooit meer kan. Zoals een quatro fromage pizza of cookie dough ijs uit de supermarkt.

Ik ben me al snel gaan focussen op dat wat ik wel kan eten, bijvoorbeeld chocolade ijs als ontbijt wat zo gezond is dat ik me er geen moment schuldig over hoef te voelen.

Om collega’s tijdens traktatiemomenten uit te leggen hoe ik eet, en mezelf te overtuigen dat ik niet zielig was, maakte ik foto’s van mijn ontbijt creaties. En voor ik het wist had ik een Instagram account.

Zo kwam ik Suzanne tegen die me vroeg om een keer een recept op haar blog te delen. Super leuk! Met trots presenteer ik dan ook, exclusief voor Puur Suzanne ontworpen, de nieuwste smaak:

Blue berry ontbijtijs voor warme winterse weekenden

Ik moet toegeven dat ontbijten met ijs in de winter kan zorgen voor kippenvel, maar geloof me, ook als smoothie bowl doet dit recept het super goed. Of als toetje, met peren uit de oven…

Dit recept legt uit hoe je er ijs van maakt zonder ijsmachine, wil je liever een smoothie bowl? Vries de ingrediënten dan niet in maar bewaar ze in de koelkast.

Wat heb je nodig voor twee grote porties blue berry ontbijtijs?

 • 500 gram bevroren blauwe bessen
 • 4 bevroren rijpe peren
 • 400 ml kokosmelk met een laag vetgehalte
 • 4 zachte dadels
 • 2 eetlepels kokos (schaafsel of vruchtvlees)
 • 1 schijfje citroen
 • 1 tot 2 theelepels kaneel
 • Vanille naar smaak, bijvoorbeeld poeder, extract of een stokje
 • Een (sterke) blender, staafmixer of keukenmachine

Hoe maak je blue berry ontbijtijs?

 1. De avond van te voren: was de rijpe peren, snijd het kontje en de kop eraf en ontpit ze. Snij ze in blokjes en leg ze samen met de blauwe bessen in de vriezer. Zet de kokosmelk alvast in de koelkast
 2. Was en ontpit de dadels
 3. Snijd een schijfje van de citroen, haal de pitten eruit en snijd de schil weg.
 4. Haal de peren en de blauwe bessen uit de vriezer.
 5. Heb je een keukenmachine? Mix, met het grote ronddraaiende hakmes, de kokosmelk met alle ingrediënten behalve de bessen en de peer. Rasp vervolgens de peren en blauwe bessen dan grof met de keukenmachine. Mix daarna alles door elkaar tot je een gladde koude massa hebt.
 6. Heb je een (sterke) blender of staafmixer? Blend de kokosmelk met de dadels , kruiden, kokos en de citroen. Voeg terwijl je aan het blenden bent langzaam de bessen en de stukjes peer toe. Blend tot het een egale koude massa is.
 7. Laat het ijs eventueel nog eventjes opstijven in de vriezer.

Eet smakelijk!

Ontbijtijs - www.puursuzanne.nl