Mmmmm pannenkoeken. Wie is er niet dol op? Ik vind het heerlijk om pannenkoeken zelf te bakken. Ik bak pannenkoeken regelmatig met volkoren meel maar het is erg lekker om het te bakken met boekweitmeel.
Boekweit bevat veel, magnesium, fosfor, ijzer, zink, koper en vitamine B. Boekweitmeel is daarom een gezond alternatief voor tarwemeel. Veel mensen denken dat boekweit een graan is maar het is een zaad. Het is daarom zeer geschikt voor mensen die glutenvrij eten. Boekweitmeel is in de meeste supermarkten verkrijgbaar. Vaak vind je het in het glutenvrije of biologische schap
Recept: Hartige boekweitpannenkoeken
Wat heb je nodig voor 5 grote of 6 kleine hartige pannenkoeken?
Koekenpan, beslagkom
- 125 gram boekweitmeel
- 325 milliliter sojamelk
- 1 flax egg
- eventueel een snufje zout
- olie om in te bakken
Hoe maak je ze?
- Mix alle ingrediënten behalve de olie in een beslagkom.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Als de pan goed heet is doe het beslag in de pan. (Ongeveer 1 soeplepel per pannenkoek).
- Bak de pannenkoeken aan beide zijden goed bruin.
- Je kunt ze nu gaan beleggen met wat je maar lekker vindt!
Een heerlijke combi is: de pannenkoek besmeren met humus, eroverheen wat gebakken ui en champignons, daarop rucola met cherrytomaatjes en als laatste wat gebakken vega kip in reepjes erop.
Zoete boekweitpannenkoeken
Je kan met boekweit ook hele lekker zoete pannenkoeken maken. Ik vind deze perfect voor het ontbijt als ik daarna ga sporten. Deze pannenkoeken zorgen ervoor dat ik lang vol zit en flink wat brandstof heb voor mijn fietsritje.
Wat heb je nodig voor 5 grote of 6 kleine zoete pannenkoeken?
Koekenpan, beslagkom
- 125 gram boekweitmeel
- 325 milliliter sojamelk
- 1 flax egg
- 2 eetlepels rauwe cacao poeder
- scheut ahornsiroop of 2 theelepels palmsuiker
- kokosolie om in te bakken
Ter garnering:
- aardbeien
- banaan in stukjes
- ahornsiroop
- geschaafde amandelen
Hoe maak je ze?
- Mix alle ingrediënten behalve de kokosolie in een beslagkom.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan. Als de pan goed heet is doe het beslag in de pan. (Ongeveer 1 soeplepel per pannenkoek).
- Bak de pannenkoeken aan beide zijden goed bruin.
- Je kunt ze nu gaan beleggen met de aardbeien, banaan, amandelen en ahornsiroop.
Waarmee beleg jij een pannenkoek het liefst ?
Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
- Vegan creamcheese met bieslook - 21/03/2023
- Wat is een histamine-intolerantie? - 07/03/2023
- Noodles met vega kip - 05/03/2023
Ik had zelf ook laatst boekweitpannenkoekjes gemaakt. Ik heb er ook wat baking powder en baking soda en een vegan Flax Egg (gemalen lijnzaad mengen met een eetlepel soja/amandel/ect melk), hierdoor krijg je wat meer van die luchtige Amerikaanse pannenkoeken. Erg lekker, vooral wanneer je bijv frambozen of blueberries door het beslag doet!
Hee Joy!
Bedankt voor je aanvulling. Klinkt heel erg lekker!
Groetjes,
Suzanne
Koop je vegan Flax Egg kant en klaar? Weet je waar je dat kunt kopen/bestellen?
nu ik nog een keer goed lees denk ik dat je het zelf maakt :)
Klinkt goed,
Hoeveel van dit gerecht staat gelijk aan 1 bth ongeveer?
Weet u nog meer toepassingen met boekweit??
Is het een brintavervanger?
ben benieuwd!
Wat bedoel je met bht?
Je kan nog veel meer met boekweit maar ben zelf ook nog op ontdekking. Als je het als vervanger wilt gebruiken van brinta zou ik kiezen voor boekweit grutten ook te koop bij de gewone supermarkt. Groetjes, Suzanne
sorry boterham
Ik weet het niet! Ik eet zelf bijna geen brood. Ik merk dat ik na een pannenkoek wel langer verzadigd ben. Maar 3 pannenkoeken gaan er als ontbijt gemakkelijk in ;-)
Hey,
kleine “tip”.Wat ook super is om met fruit en boekweitpannekoekjes te doen is bv banaan,appel,peer,.. te raspen (grove rasp zodat je echt nog stukjes hebt,geen moes) en dan je pannekoek bakken, op 1 helft het mengsel doen maar niet tot de rand.Dan als de pannekoek begint droger te worden vanboven dubbelplooien, zoals een calzone (ook super met spek en kaas,ajuin, of hartige dingen).Doordat hij dan nog niet gans gebakken was blijven de randjes mooi plakken en heb je een boekweitfruitflapje..
Leuke aanvulling Katrien. Dank je wel!
Hey Suzanne,
Even een vraagje. Kan je deze boekweitpannenkoeken ook in de frigo bewaren zoals gewone pannenkoeken en later opeten?
Dankje!