Zoals de meeste van jullie weten ben ik een echte snoepkont en bak ik graag cake. Ik bak dan wel wat gezondere varianten zodat het voedzamer is maar toch ;-) Woensdag ging ik voor de tweede keer aan de slag met een kokosmeel. Ja, inderdaad voor de tweede keer want kokosmeel is nou niet het ideale meel om mee te experimenteren. Ik deelde een foto van deze lekkere cake op basis van kokosmeel met blauwe bessen op Facebook. Ik typte daarbij: Like als je het recept wilt. Nou de likes stroomde binnen dus op jullie verzoek het recept voor de cake met kokosmeel en blauwe bessen.
Let op: Kokosmeel is echt heel iets anders dan speltmeel, amandelmeel en boekweitmeel. Je kunt het echt niet 1 op 1 vervangen omdat kokosmeel veel meer vocht op neemt. Ook raad ik je aan om de cake te bakken in een blik met daarin bakpapier anders gaat het echt aan de bodem plakken (en ja dit weet ik uit ervaring). Kokosmeel koop je bij de biologische supermarkt of kun je online
hier vinden.
Wat heb je nodig?
cakeblik,bakpapier, twee kommen en een handmixer
- 65 gram kokosmeel(echt meel en geen snippers)
- 4 rijpe bananen
- 3 eieren
- 3 eetlepels kokosolie
- sap van een halve citroen
- theelepel vanillepoeder of merg van een vanille stokje
- snufje zout
- theelepel baking soda
- 100 gram blauwe bessen (ik gebruik diepvries blauwe bessen)
Hoe maak je deze lekkere cake?
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed het cakeblik met bakpapier. (Echt doen! En niet zo eigenwijs zijn als ik om het in te vetten met boter)
- Doe in 1 kom de kokosmeel en meng daarbij het zout, de bakingsoda en de vanille poeder.
- Prak de bananen fijn op een bord en doe deze in andere kom. Meng hierbij de citroen en de kokosolie.
- Doe de eieren erbij en mix met een handmixer dit tot een egaal beslag.
- Voeg nu de droge ingrediënten eraan toe en mix nog even door tot het een mooi egaal beslag is.
- Schep de blauwe bessen er nu door heen.
- Doe nu het beslag in het cakeblik wat bekleed is met bakpapier. Streek de cake mooi glad en maak eventueel met een mes nog een inkeping in het midden van het beslag.
- De cake kan nu de voorverwarmde oven in voor 55 minuten. Als de cake mooi bruin is mag deze uit de oven. Laat de cake goed afkoelen voordat je hem uit het blik haalt. Het kan zijn dat de cake nog wat nattig is. Leg daarom de cake nog even op een bord om goed af te koelen en uit te stomen.
ENJOY!
Volg je mij al via Facebook,Instagram of Pinterest? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023
Ziet er heerlijk uit! En ik heb alles in huis. Maar zou je de eieren ook kunnen weglaten of vervangen? Ik ben namelijk veganist..
Weglaten zou ik niet doen zoals ik hierboven schrijf is kokosmeel een lastig meel om mee te bakken. Ik zou dan voor vervanging gaan. Ik denk dan lijnzaad met water maar blijft een gok omdat ik het zelf nog niet gemaakt heb. Succes!
Staat in de oven… vond ondanks het mixen nog redelijk wat klontjes van de kokosolie. Had ik ‘m eerst even moeten smelten? Ik ben erg benieuwd!
Kokosolie altijd even smelten inderdaad na ja in de winter. In de zomer is dat niet nodig ;-)
Ik zag de foto al op Facebook voorbij komen en was zo benieuwd naar het recept. Bakken met kokosmeel is niet altijd even makkelijk, dus ik ben heel benieuwd naar dit bananenbrood!
Nee inderdaad bakken met kokosmeel is echt een uitdaging. Zeker een keer dit recept maken ;-)
Kokosmeel is een crime inderdaad! Ik had het gemaakt met chiazaad in water geweekt. De buitenkant zag er op zich goed uit, maar de binnenkant bleef nattig, beetje pappig zelfs…zou ik het dan langer in de oven moeten doen of een sterker bindmiddel zoeken? De smaak was overigens heerlijk!
Ik zou er minder van gebruiken. Dus minder chipzaad en water. Misschien halveren? en iets langer in de oven helpt ook zeker maar de bovenkant moet niet verbranden dat zou zonde zijn.
Het is gelukt! :-)
Oooh wat fijn! :-)
Blauwe bessen van te voren ontdooien of is dat niet nodig?
Nee hoor is niet nodig! Veel bakplezier!
Ohh yum! Lekker recept :)
Hoe groot is je cake vorm.
Lijkt me heerlijk.
Klinkt erg goed! Maakt het het erg anders als je het zonder citroensap maakt, ik mag helaas geen citrus
Fantastische recept!
De cake staat nog af te koelen, maar ik moest gewoon alvast een plakje proeven, erg lekker :))
Top!
Ik heb deze cake nu al 2x gemaakt en er naast blauwe bessen, ook dunne appelschijfjes, bestrooid met kaneel aan toegevoegd. Heel erg lekker! Waarom is die inkeping over de lengte van de cake nodig? Bedankt voor dit heerlijke recept!
Oeee klinkt heerlijk Cindy! De inkeping staat gewoon leuk ;-)
Vanmorgen de kokoscake gemaakt, het is nog warm, toch geproefd, heerlijk!!!
Weet he ook hoeveel koolhydraten in deze sake zijn?
Groeten Mieke
Hoi Mieke, Dank voor je reactie en super dat de cake zo lekker is! Nee helaas weet ik dat niet dat zul je zelf moeten uitrekenen daar zijn heel veel handige websites voor. Groetjes, Suzanne
ziet er heerlijk uit; morgen maken,d enk ik; kan je ook wat plakjes invriezen?
Dat kan zeker :-)
Heerlijke cake! Vindt mijn dochter van 2,5 ook:-)
Leuk om te lezen Carla :-)))
Ik heb kokosmeel staan dus ga het uitproberen. Maar moet je perse kokosolie gebruiken of is andere olie ook goed. En ik lees voorverwarmen?