Wie houdt er nu niet van chocolade? Iedereen toch? Ik ken serieus echt niemand die niet van chocolade houdt. Dit is een recept wat al heel lang op mijn blog staat en echt mijn favoriet is. Als er visite komt bak altijd nog even snel deze cake. Deze chocolade dadelcake is zoals de naam al zegt gezoet met dadels en glutenvrij. Lekker bij de koffie of thee maar is ook erg lekker als toetje met ijs of wat slagroom. Ik maak deze cake meestal in cake vorm maar je kan het ook maken in muffin vormpjes. Je hebt dan 8 muffin vormpjes nodig.
Wat heb je nodig voor een dadelcake?
- Een cakeblik en een keukenmachine
- 250 gram ontpitte dadels
- 120 gram amandelen, zonder vlies
- 3 eetlepels (rauwe) cacao poeder
- 4 biologische eieren
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel vanille extract of de merg van een half vanille stokje
- 1 theelepel baking soda
- paar druppels citroensap
- Roomboter om het cake blik in te vetten, bakpapier kan natuurlijk ook.
Hoe maak je deze chocolade dadelcake?
1. Verwarm de oven voor op 170 graden en vet het cake blik in met boter of doe er een stuk bak papier in het bakblik.
2. Doe de dadels, cacao, kaneel, vanillepoeder en de amandelen in de keukenmachine. Maal het fijn dat het de structuur van broodkruimels heeft.
3. Mix de 4 eieren in een mengkom tot een luchtig geheel.
4. Voeg de eieren, de baking soda en het citroen sap toe aan het beslag. Meng het in de keukenmachine totdat alles goed gemengd is. Het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn.
5. Nu is het tijd om het beslag in het cakeblik te gieten. Zorg dat je het beslag gelijkmatig verdeelt. Plaats het cake blik in de oven, voor ongeveer 35 minuten.
Mmmm smullen maar!
Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023
Hoi Suzanne,
Kun jij me vertellen waar je backing soda kunt kopen.
Je heerlijke dingen op de site staan.
Ga zo door.
Gr Fokelina
Bij de tuinen, toko, biowinkel en zelf bij de drogist. Succes Fokelina
Lijkt me heerlijk! De combinatie van noten dadels en cacao is sowieso heerlijk :) ik heb zelf ooit en bananenbrood met dadels, noten en rauwe cacao gemaakt. Ook heerlijk!
Mmmm klinkt ook goed Laura!
Lijkt mij echt heeerlijk! En leuk dat jullie elkaar gaan ontmoeten!
Oh heerlijk, dit is echt een recept die iedere vrouw moet maken! Thanks voor het delen!
Juist Karin!
Is het niet gezonder als je de vliezen om de amandels laat zitten? Of smaakt het dan niet lekker meer ?
Gezonder wel maar de smaak wordt er niet beter van.
Kan Het ook met wijnsteen bakpoeder.
Natuurlijk!
Ik heb deze vanavond gemaakt, en deze heerlijkheid voldeed helemaal aan mijn verwachtingen!! Heerlijk heerlijk, echt een aanrader!!
Super,
Kan het ook met amandelmeel ipv amandelen?
Dat kan zeker maar wordt het wel een gladdere cake
Baking soda kan dus vervangen worden die wijnsteenbakpoeder?!
Ik heb gisteren mijn cake idd gemaakt met wijnsteen bakpoeder :)
Jammer dat ik de #30voeltjefit challenge heb gemist :) Kan wel wat fitheid gebruiken ;)
Er komt een vervolg dus hou mijn blog zeker in de gaten.
Hey Suzanne,
Kan ik ook amandelmeel gebruiken? Want mijn hakmachine is stuk :( ;)
Gr. Charissa
Je kan het proberen. Structuur wordt dan wel heel anders.
Ok dank je wel! ;)
Hij is héérlijk!!! Heb het recept gedeeld met mijn medeliefhebbers van gezonde lekkernijen!
Fijn om te lezen :-)
Hey Suus! Ik heb door jou blog ook meegedaan aan de challenge, dit was niet moeilijk want ik heb het al een tijdje als levensstijl en het gaat gewoon vanzelf eigenlijk. Ik vind je recepten en je stukjes die je schrijft Super en heb al veel mensen met jou gezonde lekkernijen verrast! Ga zo door meiss! Liefs Roos
Bedankt Roos voor je lieve reactie. Deze cake is mijn favoriet :-)
Cake gemaakt met amandelmeel. Mijn kinderen houden niet van dadel, maar van deze dadelcake kregen ze geen genoeg. Mag je vaker mam, kreeg ik te horen. Yes!
Heel leuk om jouw reactie te lezen. Ook leuk is het om deze cake in kleine muffinvormpjes te maken +/- 12
Idd leuk om de cake in muffinvormpjes te maken, hoe lang doe je ze dan in de oven en op welke temperatuur?
Dezelfde tijd en temperatuur.
zojuist dadelamandelcakejes gemaakt als verjaardagstraktatie op het werk morgen.
Ben erg benieuwd hoe mijn collega’s ze vinden.
Ik vind ze “heerlijk” en……verantwoord.
Groetjes, Mirjam
Hoi Suzanne!
Dit lijkt me heerlijk, wil t snel maken!! Maaaar…zou ik de amandelen evt kunnen vervangen door amandelmeel (en hoeveel dan precies?) ik heb helaas alleen een 10euro staafmixer en niet een fancy machine die sterk genoeg is om noten te vermalen haha
groetjes! Dionne
Ik zou dezelfde hoeveelheid amandelmeel aanhouden. Laat je me weten of het gelukt is?
Ik heb ook geen keukenmachine, dus amandelmeel in plaats van amandelen zou ik willen proberen. Maar met de dadels heb ik dan ook een probleem. In kleine stukje snijden? Kan het ook met gedroogde abrikozen?
Met abrikozen wordt het wel een heel ander recept. Je zou dadels heel fijn kunnen snijden maar hoe het dan wordt dat weet ik niet omdat ik het nog nooit op deze manier hebt gemaakt.
Nou Suzanne, je hebt ook volging in Canada. Gisteren deze cake gemaakt en hij was heerlijk. Had niet genoeg dadels en heb dat aangevuld met gedroogde cranberries. Het was echt genieten. Bedankt voor dit geweldige recept.
Hee Barbara,
Wat ontzettend leuk dat je me vanuit Canada volgt. Leuk om te lezen dat het zo’n succes is.
Hallo naamgenoot!
Ik heb onlangs deze cake gemaakt en hij was echt heel lekker! Zelfs mijn vriend, die een onwijze zoetekauw is vond ‘m erg lekker.
Ik verwerk er ook wel eens een halve reep pure chocolade in (min 70% cacao, biologisch en gezoet met kokosbloesemsuiker). Dan krijg je een soort van chocolate chip cake. Ok, het is misschien net iets minder gezond, maar voor die paar calorieën extra wel heeeel erg lekker!
(Misschien kan je die ook wel vervangen door cacaonibs, maar die vind ik weer niet zo lekker)
Oeeee klinkt goed Suzanne! Lekker smullen :-)
Kan dit ook met bijvoorbeeld Paranoten? Of walnoten of pecannoten? (ik ben allergisch voor amandelen..helaas…)
Ik kan uit eigen ervaring spreken dat met walnoten heerlijk is.
Ik maak m met cashewnoten! heerlijk
Hij is echt heerlijk!!! Kan ik de 3 el cacao ook vervangen door 3 el gember poeder of door 3 el kaneel?
Dan wordt het geen chocoladecake meer maar een kaneel of gember cake ;-) Proberen kan altijd!
De choco-dadelcake was erg lekker. Vandaag kreeg ik een verzoek van de dochter (7 jaar) van een vriendin of ze het recept mocht hebben, want ze vond de cake supermegaonwijslekker.
Wauw Wendy wat een compliment!
Lijkt mij een heerlijke cake, super combinatie!
Hoi, wat zijn de voedingswaren per 100 gram?
Al twee keer de cake gemaakt met hazelnoten ipv amandelen. Heel lekker! Bedankt voor dit receptje!
Dank voor je reactie Vicky en klinkt goed met hazelnoten zeg :-)
Zo lekker! Gisteren gebakken, wel met amandelmeel ipv amandelen. Nu de dag erna is de cake nog lekkerder. Voor herhaling vatbaar. Ik ga zeker met het recept experimenteren. Bv cranberries erdoor of vijgen ipv dadels. Bedankt!
Hoi Els,
Bedankt voor je reactie. Klinkt ook lekker met vijgen inderdaad. Veel bakplezier! Groetjes, Suzanne
Hoi Suzanne, erg blij met je bak recepten! Nu ben ik mezelf vooral aan het verdiepen in vegan receptjes. Daarom mijn vraag: zou in dit recept de eieren vervangen kunnen worden voor flax eggs? Bedankt voor je antwoord! Zonnige groet, Priscilla
Haa Priscilla,
Wat leuk! Ik zelf nu ook hoor :-D Mmm, ik weet het niet. Je zou het dan echt moeten testen. Ik zet zelf nog eerder te denken aan 3 flax eggs en 1 banaan. Maar of dat werkt weet ik niet want ik heb het niet gestest ;-)
Het is heerlijk smeuïg geworden. Meer een chocolade-dadel brownie. Heb het dus met 3x flax eggs en 1 banaan gemaakt. Verder heb ik 100 gr geblancheerde geschaafde amandelen gebruikt (heb geen keukenmachine) . Verder helemaal dit recept gevolgd. Jam jam!
Wat een leuk om te lezen :-) Klinkt echt goed :-D Ik ga het ook zeker een keer proberen.