Vandaag op meatless monday deelt Karolien haar favoriete zomersalade.

Ergens tijdens mijn tienerjaren is mijn liefde en interesse voor eten ontstaan. Op mijn 14de kreeg ik een vegetarisch kookboek cadeau, dat barstte van de gekke namen en vreemde ingrediënten. “Wat moet ik hier mee??”, dacht ik toen. Maar toch was ik snel gebeten door de foodie-bug!
Alle aspecten van eten vind ik boeiend en belangrijk: het koken en ontdekken, het genieten en gezellig samenzijn, maar ook het wetenschappelijk. Dat laatste dreef me er toe op mijn 18de Biomedische Wetenschappen te gaan studeren, waarbij ik in mijn laatste jaar voor een specialisatie in Voedingswetenschappen koos. Mijn twee grote passies, eten en gezondheidswetenschap, combineer ik dan ook graag op mijn blog Karola’s Kitchen!

Deze salade koos ik voor jullie uit, om aan te tonen dat slaatjes helemaal niet saai hoeven te zijn! Restaurants geraken jammer genoeg vaak niet veel verder dan kropsla met wat stukjes tomaat en komkommer erbij en een kwak potjes-vinaigrette erbovenop… Niets om erg blij van te worden, vind ik. Terwijl een mooie, lekkere en stijlvolle salade maken, helemaal niet moeilijk hoeft te zijn!
Ik hou van een variatie aan smaak én textuur. Daarom combineer ik graag gegaarde en rauwe groenten in salades, zoals hier. De courgette en venkel worden in de oven gegrild en eenmaal afgekoeld gaan ze bij de andere groentes. De kruidenkaasbolletjes maken dit gerecht dan weer heerlijk smeuïg en romig, terwijl de noten voor een fijne crunch zorgen. Niets saaiheid dus! This salad has it all!

Gegrilde courgette en venkel salade met geitenkaas en walnoten uit Karola’s Kitchen

Ingrediënten voor een rijkelijke portie:

  • een courgette, in plakken van ongeveer 0,5 cm
  • een halve venkelknol, in plakken van ongeveer 0,5 cm
  • 10 donkere, kleine tomaatjes, gehalveerd (of gewone, rode kerstomaatjes, maar die donkere vind ik wel bijzonder)
  • 2 handenvol veldsla, worteltjes verwijderd
  • een lente-uitje, in fijne ringetjes
  • 12 kruidenkaasbolletjes (bv. van Boursin)
  • een handvol walnoten, grof gehakt
  • anderhalve theelepel olijfolie
  • een theelepel walnootolie (of olijfolie)
  • een theelepel sherry-azijn (ook xeresazijn genoemd)
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

 Hoe ga je te werk?

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
    Schep de courgette- en venkelplakken in een kom om met de olijfolie en wat versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Ga hierbij gerust met je handen te werk, zo kan je alle groentes makkelijk helemaal inwrijven met de olie.
    Leg alle plakken verspreid (niet boven op elkaar dus) op een met bakpapier beklede bakplaat en zet deze zo’n 20 minuten in de oven.
    Laat de gegrilde courgette en venkel vervolgens wat afkoelen.
  2. Schep de veldsla in een kom om met de ringetjes lente-ui, de walnootolie, de sherry-azijn en kruid met wat versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
  3. Schik de sla op een serveerschaal en verdeel de plakken courgette en venkel en de gehalveerde tomaatjes hierover. Leg de kruidenkaasbolletjes ertussenin en strooi er tot slot de grof gehakte walnoten overheen.
  4. Smullen maar!

 Wil je meer recepten maken van Karolien? Check dan zeker haar blog Karola’s Kitchen.