Rokerige smaken, stevige structuren, kruidige sauzen, de vega(n)-BBQ is hip! Maar dat wisten jullie natuurlijk allang ;-) De tijd van alleen maar vlees op de BBQ is wat mij betreft echt voorbij.

Ik heb sinds kort een kleine Bastard BBQ en vind het super leuk om daar verschillende vega gerechten op te bereiden. Ik maak regelmatig groentespiesen, broodjes, vega burgers en groene asperges daarop klaar. Maar wat extra inspiratie is altijd welkom. Ik ben daarom ook heel blij dat er vorige maand een heus vega(n) BBQ is uitgebracht door Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek. Voor hen kent het grillen geen geheimen meer. Met het boek Groen op kolen laten zij zien hoe veelzijdig een vegetarische BBQ kan zijn. Ze gaan hierbij uit van verschillende bereidingswijzen van groente, zoals poffen, roosteren en grillen, wokken en langzaam garen.

Met recepten voor een langzaam gegaarde bloemkool, tempeh, vegan burgers en spicy wokrecepten. Of wat dacht je van een gegrilde watermeloen? Het recept deel ik graag met jullie.

Recept: Gegrilde watermeloen voor 4 personen

Wat heb je nodig?

  •  kleine watermeloen
  • 1 rode peper (Spaanse
    peper of cayenne)
  • 1 biologische citroen

Hoe maak je het?

  1. Snijd de watermeloen in plakken van ongeveer 2,5 centimeter dik en verwijder de schil. Verwijder het steeltje en de zaadlijsten van de rode chilipeper en snijd het vruchtvlees fijn.
  2. Leg de plakken watermeloen op je werkblad en bestrooi de helft ervan met de chilipeper. Leg ze opgestapeld in een schaal. Rasp over de rest van de plakken watermeloen de schil van de citroen fijn. Halveer de citroen en pers het sap uit. Sprenkel over de watermeloen en leg ook deze plakken opgestapeld in een schaal. Zet de schalen in de koelkast en laat de meloen ongeveer 2 uur marineren.
  3. Steek de houtskool in de barbecue aan en stook deze naar ongeveer 220 °C volgens de driehoekmethode (je maakt dan een heet gedeelte van het rooster en een minder heet gedeelte).
  4. Leg de plakken meloen op het rooster. Gril ze circa 3 minuten, draai de plakken een kwartslag en gril nogmaals 3 minuten voor een mooie grillruit. Keer de plakken meloen en gril ook deze kant 2 keer 3 minuten.
  5. Haal de watermeloen uit je barbecue en snijd de plakken in brede repen.

Smullen maar! 

Gegrilde watermeloen

Groen op kolen

Groen op kolen

Auteur: Jeroen Hazebroek  &Leonard Elenbaas
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Prijs: €29,99
Laatste berichten van Suzanne (alles zien)