Toen ik op Instagram een oproep zag van Puur Suzanne om een gastblog te schrijven, voelde ik me meteen aangesproken. Er volgenden een paar enthousiaste mailtjes heen en weer en hier is hij dan: mijn allereerste gastblog.Dankjewel, Suzanne!

Ik ben Evelien Van Renterghem, gepassioneerd hobbykok, mama van twee kleintjes en blogster bij Good food, good people, good times. Ik deel er recepten van (vooral) gezonde gerechten met veel groenten, vaak zelfs vegetarisch. Voor ik mijn recept met jullie deel, stel ik me graag even voor aan de hand van de naam van mijn blog.

Good food

Waarom ik graag kook? Gewoon, omdat ik graag eet. Dat is al zo van kleins af. Mijn jeugd speelde zich af op het platteland, met een vader die zelf groenten kweekte en een moeder die elke dag verse kost op tafel toverde. Die traditie probeer ik nu zelf verder te zetten in mijn gezin. Ik kook elke dag vers met groenten in de hoofdrol. Op weekdagen kies ik voor eenvoudige gerechten die snel klaar zijn. In het weekend mag het iets meer zijn; dan maak ik vaak een stoofpot of ovenschotel klaar.

Good people

Eten is voor mij verbonden met goed gezelschap. Als anderen genieten, geniet ik ook, zowel achter mijn fornuis als aan de (feest)tafel. Vrienden en familie: ze houden allemaal van eten en drinken. Ook thuis heb ik een heel dankbaar publiek. Weinigen kunnen zo smakelijk eten als Joske – mijn allergrootste fan – en mijn dochters Julie (3,5) en Olivia (1,5).

Good times

Good food + good people = good times! Enkele momenten die voor mij puur genieten zijn: het wekelijkse aperitief met ons gezin op vrijdagavond, home-made chili con carne op het muziekfestival Werchter (een jaarlijkse traditie met vrienden), de gezellige familiebrunch voor mijn verjaardag, een pastagerechtje op ons terras op de eerste zonnige dag van het jaar. En zo kan ik nog wel even doorgaan J Ook op reis zijn er maar drie vereisten voor good times: fijn gezelschap, mooi weer en lekker eten!

RECEPT: gevulde courgette met tomatensaus

Een tijd geleden kreeg ik het kookboek Healty & Tasty opgestuurd. En aangezien ik 2017 ben ingezet met het goede voornemen om de betere versie van mezelf te worden (je leest het hier), was ik heel blij met dat geschenk.

Ik heb een eigen twist gegeven aan het recept (dat doe ik bijna altijd met recepten). Ik voegde de puntpaprika, de thijm, de mozarella en de Sambal Oelek toe, ik gebruikte gewone courgettes in plaats van bolcourgettes en ik heb ze in de microgolfoven gegaard in plaats van in kokend water. Aan jou de keuze…

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 rode (punt)paprika, in kleine blokjes
  • 4 courgettes
  • 10 zongedroogde/gemarineerde tomaatjes, in stukjes
  • 1 handvol peterselie, fijngehakt
  • thijm (vers of gedroogd)
  • Sambal Oelek of Harissa naar smaak (optioneel)
  • 1 blik gepelde tomaten (400g)
  • 5 gezouten ansjovisfilets, fijngehakt
  • 2 bollen mozarella (optioneel)
  • Parmezaanse kaas (optioneel)
  • peper en zout
  • olijfolie

Hoe maak je de gevulde courgettes?

  1. Stoof de look en de ui aan in olijfolie.
  2. Voeg de ansjovis en de gemarineerde tomaatjes toe.
  3. Voeg de (punt)paprika toe.
  4. Voor wie het graag spicy heeft: voeg de Sambal Oelek of de Harissa toe.
  5. Bak 5 minuten op een hoog vuur.
  6. Voeg de kerstomaten en het blik gepelde tomaten toe. Kruid met thijm.
  7. Laat 1 uurtje pruttelen op een zacht vuur.
  8. Kruid met peper en zout en voeg de peterselie toe.
  9. Halveer de courgettes in de lengte en plaats ze +/- 6 minuten in de microgolfoven. Ze moeten beetgaar zijn als je ze eruit haalt. Stop ze er desnoods nog een minuutje extra in. Ik gaar ze per twee (4 halve courgettes op een bord).
  10. Laat de courgettes een beetje afkoelen en haal het zachte vruchtvlees eruit met een lepel. Kruid met peper en zout.
  11. Vul de courgettes met de warme tomatensaus.
  12. Werk af met enkele plakjes mozarella (en eventueel nog wat geraspte Parmezaanse kaas voor extra smaak).
  13. Plaats de courgettes nog even onder de gril tot de kaas gesmolten is. Als je geen mozarella gebruikt, hoef de courgettes niet meer in de oven te stoppen.
  14. Serveer met een fris salade of met pasta of rijst.

Je kunt dit gerecht perfect op voorhand klaarmaken. Dan plaats je de gevulde courgettes een half uurtje in de oven op 180°C voordat je ze onder de grill plaatst. Als ik dit op een weekdag op tafel wil toveren, dan maak ik de tomatensaus de avond voordien klaar.

Wie vegetarisch of veganistisch eet, kan de ansjovis en de kaas gemakkelijk weglaten.

Op mijn blog vind je nog twee andere gerechten uit het boek Healty & Tasty: Thaise soep en bloemkoolcouscous.

Ik ben ook te vinden op Facebook en op Instagram @goodfoodgoodpeoplegoodtimes

Gastredacteur

Dit account wordt gebruikt door gastredacteurs. Deze mensen schrijven met veel plezier over een gezonde(re) en groene(re) levensstijl.

Latest posts by Gastredacteur (see all)