Hieperdepiep Hoera! PuurSuzanne is deze week 3 jaar geworden. Wat doe je als je jarig bent? Juist dan eet je gebakjes. Vandaar dat ik vandaag met jullie een recept voor een heerlijk (glutenvrij) shortbread deel. Afgelopen december kwam een vriendin op de koffie en had zelfgemaakte millionair short bread meegenomen. Ik at dat pas voor het eerst. Bizar he en dat voor een enorme gebakjes liefhebber. Ik wist gewoon niet eens dat het bestond, laat staan hoe je het moest maken. Ik stelde het zelf maken uit, totdat mijn collega trakteerde op  shortbread. Toen vond ik het tijd dat ik het zelf moest maken. En tadaa hier is die dan, ik heb wat ingrediënten aangepast. Zo is het een beetje van Foodie Marjan en een beetje van mijzelf.

Wat heb je nodig?

bakvorm 20 x 20 cm (ovenschaal), 1 vel bakpapier

Dit gebakje bestaat uit drie lagen

Laag 1

  • 250 ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 250 gram boekweitmeel
  • 2 zakjes vanille suiker
  • scheut zoetstof

Laag 2

  • 60 gram roomboter
  • 40 gram palmsuiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397gram)
  • Flinke snuf grof zeezout
  • 1 zakje vanille suiker

laag 3

  • 3 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 4 eetlepels rauwe cacaopoeder
  • scheut zoetstof

Hoe maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakvorm met bakpapier.
  2. Snijd de boter in kleine blokjes en meng deze samen met de meel, suiker en zoetstof tot een samenhangend deeg.
  3. Verdeel het deeg gelijkmatig in de bakvorm en plaats deze ca. 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Begin pas met laag twee als het koekdeeg gaar is.
  5. Smelt de boter op een laag vuur
  6. Voeg hierbij de beide soorten suiker en het zout toe en roer dit goed door
  7. Voeg bij het mengsel de gecondenseerde melk.
  8. Blijf dit ca. 10 minuten op een laag vuur goed doorroeren en laat de karamel niet aanbranden.
  9. De karamel is goed als deze dik is, maar wel goed smeerbaar
  10. Verdeel het karamelmengsel gelijkmatig over de koek en plaats deze ca. 20 minuten in de koelkast.
  11. Meng de kokosolie met de cacaopoeder in een kom en voeg naar smaak de zoetstof toe.
  12. Verdeel de chocolade gelijkmatig over de karamel laag
  13. Plaats het terug in de koelkast en laat de chocolade uitharden.

Tadaa en je hebt een heerlijk gebakje voor bij de koffie!

 

Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

social

Yvonne

houdt van | ontbijt op bed | bakken | yoga | muziek | reizen | festivals | bloggen | schrijven | - piekert soms te veel -
social