Een paar jaar geleden was ik op yoga retraite en daar had ik toch zo heerlijk gegeten. Alles werd vers gemaakt en was voornamelijk veganistisch. Op een dag hadden wij ook een heerlijke spread met paprika’s en cashewnoten. Deze spread bleef maar in mijn hoofd hangen.
Ik, als dochter van een paprikateler had nog nooit zoiets gemaakt nou daar moest verandering in komen. Ik ging aan de slag met paprika’s en cashewnoten en dit is het resultaat. Ik rooster in de recept de paprika’s zelfs maar je als je wat minder tijd hebt, natuurlijk ook een pot geroosterde paprika’s kunnen gebruiken.
Recept: Paprikaspread met cashewnoten
Wat heb je nodig voor 1 potje paprika spread?
een koekenpan, een oven en een keukenmachine
- 2 grote rode paprika’s
- 80 gram cashewnoten (ongebrand en ongezout)
- teentje knoflook
- eetlepel peterselie, fijn gesneden
- sap van een halve citroen
- eetlepel olijfolie
- peper en zout naar smaak
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd ze in repen. Leg de repen paprika op een bakplaat. Zorg dat de glimmende kant naar boven ligt. Doe de paprika’s voor 40-45 minuten in de oven. Ze mogen een beetje zwart worden.
- Laat de paprika’s afkoelen. Rooster ondertussen heel kort de cashewnoten in een droge koekenpan.
- Je kunt nu het velletje van de paprika’s los pulken. Doe de ontvelde paprika’s samen met de cashewnoten, het sap van de citroen, olijfolie en de knoflook in de keukenmachine. Zet de keukenmachine net zolang aan tot de massa bijna glad is. Doe de peterselie erbij en draai nog heel even kort door. Proef nu de paprikaspread en breng op smaak met peper en zout. Lekker op een cracker, brood of een toastje
Smakelijk!
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023
Dit lijkt mij een erg lekkere spread!
Echt een keer maken hoor.
Wat is dit lekker zeg. Maak het een paar keer per maand. Heerlijk op een versgemaakt olijfbrood.
Ziet er heerlijk uit! Zelf ook verzot op geroosterde paprika! Misschien probeer ik deze spread wel eens uit!
Mmmm….lijkt me lekker! Deze komt er morgen! :-)
Ik ben benieuwd Sonja of het is gelukt :-)
Kun je ongebrande noten gewoon in de supermarkt kopen
Ja! Ik koop deze meestal bij de Lidl.
Kun je ongebrande noten in de supermarkt kopen of niet.
Gisteren gemaakt (dan wel met gegrilde paprika’s uit pot) en het was heeeeeeel lekker! Vond mijn vriend ook ;) Top recept!
Dank voor je fijne reactie Lynn!
Hartstikke bedankt! :) ik kocht altijd die dure potjes van de Zonnatura.. Zal vervolg altijd deze maken.
Dat hoor ik graag Iris :-)
Misschien gekke vraag maar heb je krulpeterelie of platte peterselie gebruikt?
Nee hoor helemaal geen gekke vraag. Platte peterselie!
Hoi Suzanne, hoe lang blijft deze spread goed in de koelkast?
Zo’n dag of 3 – 4 moet zeker lukken.
Hoi Suzanne,
Ik heb (geprobeerd) de paprikaspraed te maken, maar als ik de velletjes eraf haal blijft er niet over! Heb je een tip voor me? Ik heb ze 40min in de over gehad. De uiteinden waren zwart. En er was wieing over zonder het velletje en de uiteinden.
Groetjes Lianne
Hoi Lianne, Het klopt dat er wat minder over blijft. Maar of het echt te weinig is geweest kan ik zo niet beoordelen. Misschien kun je er een filmpje op youtube bij zoeken? Heel veel succes! Groetjes, Suzanne
Dit klinkt erg goed! Ga hem uitproberen! :)
Hoi Suzanne,
Hoe lang is de spread houdbaar als je hem in de koelkast bewaart?
Groetjes,
Laura
Een paar dagen. Groetjes, Suzanne
Dit komt op mijn te maken lijstje. Het lijkt me erg lekker :)
Yes, zeker doen!
Wat is dit lekker zeg. Maak het een paar keer per maand. Heerlijk op een versgemaakt olijfbrood.
Klinkt goed Mariska!
Was heerlijk.
Maar wil de volgende keer gegrilde paprika uit pot proberen.
Hoeveel potten heb ik.nodig?
1 lijkt me wat weinig?
1 is wel genoeg hoor! Meestal zitten daar 2 of meer paprika’s in.