Hallo allemaal, ik ben Nelleke van Proeven met Liefde en vind het super leuk dat ik een gastblog voor Puur Suzanne mag schrijven! Op mijn site schrijf ik regelmatig over onze moestuin en beestenboel en post ik recepten zonder pakjes en zakjes, maar met heel veel liefde.
Waarom Proeven met Liefde?
Om maar even tot te kern te komen; wordt er niet al genoeg gespuid over voeding? We worden overspoeld met onderzoeken en informatie die elkaar allemaal tegenspreken. Het ergerde me en dus ging ik zelf op onderzoek uit. Voeding staat zo vaak in een negatief daglicht, terwijl het zo belangrijk is voor ons. We kunnen niet zonder. Voeding is iets moois en iets positiefs. Althans, dat kan het zijn, maar je moet wel eerst even uitvogelen wat het beste voor jou werkt en hoe je voeding voor je kunt laten werken. Daarom wilde ik een plek creëren waar met liefde om wordt gegaan met voeding. Voeding is zoiets puurs en basaals, dat wil ik graag benadrukken. Er is qua ingrediënten weinig te ontleden aan een wortel, maar kijk maar eens naar een ontbijtkoek, dat is een heel ander verhaal.
Daarmee bedoel ik niet te zeggen dat leven op sla en bleekselderij dé oplossing is, want genieten is zo ontzettend belangrijk! Proeven met liefde is ook genieten van een stuk chocola, of een lekkere taart op een regenachtige dag. Voel je er dan niet schuldig over, maar eet het ook bewust, met liefde. Je zult zien dat je je veel beter voelt en je gezonde eetpatroon erna net zo makkelijk weer oppakt.
En tsja.. omdat het een en ander best met elkaar te combineren is, heb ik vandaag het recept van chocolade brownies met kikkererwten.
En ik moet toegeven; ik zag wel vaker chocoladerecepten voorbij komen met kikkererwten, maar vond het veel te zonde van mijn chocola om uit te proberen. Totdat ik het tijdens een lezing kreeg voorgeschoteld en ja.. toen was ik om. Je proeft de kikkererwten niet eens, hoe cool is dat!
Wat heb je nodig voor deze brownies?
6 dadels
3 eetlepels dadel weekwater
4 eetlepels rauwe cacao
30 ml kokosolie
3 eetlepels honing of agave siroop
Snufje kaneel
Snufje kardemom
2 eieren
200 gram, kikkererwten
Halve theelepel bakpoeder
Hoe maak de brownies?
- Laat de dadels 15 minuten weken in lauw water en verwarm de oven vast voor op 180 graden.
- Voeg de geweekte dadels samen met 3 eetlepels dadel weekwater in een kommetje en mix met de staafmixer tot je een dadelpasta hebt (dit kan ook met een staafmixer). Voeg vervolgens de cacao, kokosolie, honing en kruiden toe en mix tot je een egale saus hebt.
- Doe de eieren, kikkererwten, cacao en bakpoeder in de blender en meng tot je een puree hebt. Meng dit met het cacao mengsel en doe het in een bakvorm.
- Zet 40 minuten in de oven en laat het daarna goed afkoelen in de koelkast.
Mmmm smullen maar!
Nieuwsgierig naar andere recepten van Nelleke? Neem een kijkje op: Proeven met liefde!
Puur Suzanne is vanaf nu ook te vinden op facebook! Like Puur Suzanne.
- Zo ziet de keuken eruit van een echte foodie! Vijf tips! - 13/09/2023
- Kies voor hippe, duurzame eetkamerstoelen in huis - 12/09/2023
- Creatieve ideeën om je tuinmuur te verven - 07/08/2023
Ahh grapig, ik heb toevallig gister een zoet recept met kikkererwten gemaakt.
Leuk om op deze manier te experimenteren met kikkererwten.
Ze staan nu in de oven en ben heel benieuwd. (ruikt heerlijk)
Ga nu ook even op site proeven met leifde kijken
Succes!
Yvonne
Hee Yvonne,
En En hoe smaakte ze?
Groetjes, Suzanne
Yummie! Heerlijk recept.
Dat ziet er goed uit! Ik ga morgen meteen aan de slag….gaan mijn kinderen zeker waarderen :)
En wat vonden ze ervan?
Gedroogde kikkererwten eerst laten weken en koken lijkt me toch? (Even voor de zekerheid) Ben benieuwd of je het echt niet proeft
Mijn brownie was erg droog. Misschien ook te doen. Jammer! :(
Dun ;)
Fantastisch recept! Vandaag gemaakt en was heerlijk!
Goed om te lezen Sylvia!
Gisteren gemaakt en ik was verbaasd over het lekkere resultaat. Dat wordt meer receptjes uitproberen met kikkererwten:) de structuur was wel wat droger iemand tips om het wat smeuïger te krijgen?
waardoor kan ik de kokosolie vervangen? Door kokosvet misschien? Want een fles kokosolie was 20 euro, dat ging me net iets te ver!
Hoi Carina,
De term kokosolie en kokosvet wordt door elkaar gebruikt. Ik zou ook kiezen voor kokosvet even kort au bain marie smelten. Inderdaad 20 euro voor een fles vind ik ook heel veel! Groetjes Suzanne
ok dank, fijn om te weten!
hallo Suzanne, we hebben ze gemaakt, heel lekker maar ik vond ze nog wat te zoet! Ik ga het de volgende keer zonder de agavesiroop proberen. Volgens mij maken de dadels het al zoet genoeg!
Hee Carina,
Fijn dat ze gelukt zijn. Ik denk zelf inderdaad ook dat alleen dadels zoet genoeg zijn. Ik merk dat nu ik minder suiker eet mijn smaak veranderd en ook iets al snel zoet vindt. Groetjes, Suzanne
Moet de kikkererwten eerst nog gekookt of geweekt worden?
Ja gebruik geweekte kikkererwten anders wordt het heel hard.
Kan ik er ook een banana aan toevoegen in plaats van honing?
Ben benieuwd!
Ik zou het gewoon proberen!