Vandaag deel ik graag het recept voor glutenvrije brownies. Maar ook als je geen glutenallergie hebt zijn ze heerlijk. Ik heb zelf geen glutenallergie maar merk wel als ik vaker tarwe (gluten) weet dat ik dan last krijg van een opgezette buik daarom voor mij een reden om tarwemeel te laten staan en te bakken met ander meel of zonder meel.
Vorige week had ik om 9 uur ‘s avonds in iets lekkers en vond een stukje pure chocolade iets te saai. Ik maakte toen deze heerlijke brownies. Het originele recept van deze brownies vond ik op de website van Amber Albarda. Op instagram kreeg ik meerdere verzoeken om mijn variatie op dit recept te delen dus bij deze. Ik gebruik in dit recept maar 50 gram suiker. Hou je echt van heel zoet? Voeg dan wat extra suiker toe.
Wat heb je nodig voor deze heerlijke brownies?
Een bakblik (15×20 cm), een hitte bestendige kom, twee mengkommen, en een mixer
- 60 gram pure chocolade (ik gebruikte de kookchocolade van verkade 76% cacao)
- 1/2 eetlepel kokosolie
- 60 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 50 gram palmsuiker
- 4 biologische eieren
- merg van een half vanille stokje
- 40 gram cacaopoeder (ongezoet)
- theelepel kaneel
- snufje zeezout
- 75 gram walnoten (ongezout), in stukjes gehakt
- extra roomboter om een bakblik in te vetten.
Hoe maak je de brownies?
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het bakblik in met roomboter.
- Doe de chocolade samen met een de kokosolie in een hitte bestendige kom. Zet deze kom even in de voorverwarmde oven zodat de chocolade kan smelten. Roer dit goed door als het uit de oven komt.
- Doe de boter en de suiker in een andere kom en prak dit met een vork goed door elkaar heen. Voeg daarna de kaneel, de vanille en zout toe en meng dit goed door elkaar.
- Klop in een grote mengkom de 4 eieren los. Blijf mixen tot de eieren gaan schuimen.
- Voeg de cacaopoeder eraan toe en mix het goed door elkaar. Nu kan het boter mengsel erbij. Mix het hierna weer goed door.
- Als laatste doe je de gesmolten chocolade erbij en mix het nog heel even door tot het een egale massa is.
- Roer de stukjes walnoot door het brownie mengsel heen.
- Schep het beslag in het bakblik en zet de brownie voor 20-25 minuten in de oven. Hou je van hele smeuïge brownies dan zou ik voor 20 minuten gaan.
Laat de brownie als hij uit de oven komt nog zo’n 5 minuten afkoelen.
Mmmmmm smullen maar
Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
- Noodles met pittige tempeh - 26/11/2023
- Glutenvrije amandelkoekjes - 19/11/2023
- Andijviesalade met champignons - 16/11/2023
Die zien er heerlijk uit! Lekker vochtig nog aan de binnenkant zoals een goede brownie moet zijn voor mij!
Vind ik ook Simone een brownie moet niet te droog zijn!
Ziet er weer heerlijk uit Suzanne :). Misschien vanavond wel tijd om ze te maken.. Lekker :)!
Veel bakplezier Tatjana.
Ziet er goed uit! Dit recept ga ik zeker proberen!
Ben benieuwd wat je ervan vind Hanneke.
deze zien er super heerlijk uit.
en fijn dat het glutenvrij is…
liefs
Het is ook echt heerlijk :-)
Heeeerlijk zo’n lekkere smeuïge brownie!
jaaa en nu heb ik weer zin in brownies ;-)
Kan ik de kokosolie door zonnebloemolie vervangen?
Alvast bedankt!
Is een optie Mada maar de smaak zal hierdoor veranderen. Ik weet niet of de brownie dan zo lekker is.
Kan je de roomboter ook vervangen door avocado, appelmoes of courgette?
Gewoon proberen! Ik heb het alleen nog met roomboter gemaakt.
Hoi kan ik dit ook gewoon in een cake blik doen? Groetjes melanie
Ja hoor natuurlijk!
Hoi suzanne, Ik heb je glutenvrije brownies onlangs gemaakt en ze waren binnen no time op. Heerlijk vol van smaak en een beetje smeuïg van binnen. Zeer zeker voor herhaling vatbaar :-)
Kan dit recept ook zonder de noten? Zelf vind ik dat heerlijk maar mijn zonen niet zo…
Kan natuurlijk ook gewoon met noten maken…dat is ook een tactiek haha mmmmmm
Hahaha ik zou zonder noten maken dan weet je zeker dat deze brownie voor jezelf is ;-)
Jammer dat de kookchocolade niet glutenvrij is
Je kan ook andere chocolade gebruiken ;-)