Inmiddels is er alweer een kwart van het jaar voorbij en staat de zomer alweer bijna voor de deur. Dus om ervoor te zorgen dat ik straks weer als gegoten in mijn badpak zit, ben ik altijd op zoek naar gezonde(re) varianten op recepten.

Het liefst met wat minder calorieën, meer groente en bovenal erg lekker! Dus bedacht ik deze gezonde glutenvrij groente lasagna met courgette en aubergine te maken.

Door simpelweg plakken courgette en aubergine te gebruiken in plaats van een lasagna vel gemaakt van bloem, heb je een gezondere variant te pakken op dit toch wel traditionele Italiaanse gerecht. Zonder dat je hiervoor hoeft in te leveren qua smaak! En de mozarella kaas geeft tevens die heerlijke ‘chewy’  smaak, zoals je bij een lasagna mag verwachten.

Ben je groot voorstander van traditionele Internationale recepten en vaak nog met een gezonde(re) twist? Neem dan zeker een kijkje op mijn blog:  https://bettyskitchen.nl/

Voor nu: eet smakelijk en maak er een mooie zomer van!

Recept voor groente lasagna met courgette en aubergine:

(Vegetarisch hoofdgerecht voor 2-3 personen)

Ingredienten:

  • 1 courgette,
  • 1 aubergine,
  • 1 grote ui,
  • 1 teentje knoflook,
  • 1/2 rode paprika,
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram),
  • 1 eetlepel tomatenpuree,
  • 200 gram verse spinazie,
  • 1 theelepel gedroogde italiaanse kruiden,
  • 1/8 theelepel gedroogde chilli’s
  • 200 gram mozzarella, in stukjes gescheurd.
  • Peper & zout,
  • olijfolie.

Extra:

  • Oven,
  • bakplaat met bakpapier.
  • Ovenschaal 20/30 cm
  • grote braadpan of hapjespan.

Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten baktijd

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden (175 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwijder de steel van de aubergine en courgette en snijd deze in de lengte in plakken van max 0.5 cm dik. Verdeel de plakken courgette en aubergine over de bakplaat en kwast deze in met een beetje olijfolie. Rooster de plakken gedurende 10 minuten in de oven en laat daarna een beetje afkoelen.
  2. Ondertussen pel en snipper je de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijst en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak hierin de ui en knoflook glazig, voeg de paprika toe en laat 1 minuut meebakken. Giet de tomaten uit blik erbij en stamp eventueel een beetje kapot met een pureestamper. Tot slot nog de tomatenpuree en Italiaanse kruiden toevoegen en breng de tomatensaus al roerende aan de kook. Laat de saus zo’n 15 minuten doorkoken.
  3. Voeg de verse spinazie toe en roerbak deze mee in de saus. Door de warmte zal de spinazie vanzelf slinken. Breng de tomatensaus enkel nog op smaak met peper en zout.
  4. Nu ga je de lasagna opbouwen: Vet de ovenschaal lichtjes in met olie en verdeel een lepel saus over de bodem. Verdeel hier wat plakken courgette of aubergine overheen, vervolgens 2-3 lepels saus en top af met mozzarella. Dit dek je vervolgens af met nog een laag plakken courgette aubergine, vervolgens weer de saus en daarna de mozzarella. Ga zo door tot je alles verbruikt hebt en sluit af met een laatste beetje mozzarella bovenop.
  5. Stop de lasagna in de oven en bak af in circa 30 minuten. Laat hierna een paar minuten koelen alvorens je deze gaat aansnijden en serveren.

Groetjes, Betty

glutenvrije lasagne - www.puursuzanne.nl

Bron recept: https://bettyskitchen.nl/groente-lasagna-met-courgette-en-aubergine/