Nog net op tijd voor 5 december wil ik deze heerlijke speculaascake met jullie delen. Ik vier zelf geen sinterklaas maar vind het altijd heerlijk om deze tijd van het jaar lekkere zoete dingen te bakken. Ook vind ik speculaaskruiden erg lekker. Het geeft je baksels veel meer smaak waardoor je veel minder suiker hoeft te gebruiken. ik strooi de kruiden het liefst overal overheen. Ik maakte afgelopen week al speculaas havermout en ook in de abrikozen balletjes mocht de speculaaskruiden niet ontbreken. Speculaaskruiden is te koop in de gewone supermarkt. Het is soms even goed zoeken want ze staan meestal onderaan. In de potjes koek of speculaas kruiden zitten de volgende kruiden: kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en sinaasappelschillen. Je zou de kruiden dus ook zelf samen kunnen stellen. Ik ben hier te lui voor en vind dit soort potjes en mixen gewoon erg handig. De cake is gemaakt van amandelmeel dus glutenvrij.

Wat heb je nodig voor deze lekkere speculaascake?

mixer, 2 kommen en een cake blik

  • 200 gram amandelmeel
  • 50 gram palmsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 50 gram kokosolie, deze maak je vloeibaar door even te verwarmen. Ik doe dit vaak in een beker en zet deze dan in een pannetje met water.
  • 4 biologische eieren
  • 50 ml soya yoghurt
  • snufje (Keltisch) zeezout
  • 1 theelepel baking soda
  • scheutje citroensap
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 10 dadels zonder pit, heel fijn gesneden
  • geschaafde amandelen ter garnering, ongeveer een eetlepel
  • roomboter, om het cakeblik in te vetten

Hoe maak je deze speculaascake?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het cake blik in met boter.
  2. Meng de droge ingrediënten in een kom: amandelmeel, palmsuiker, vanillepoeder, speculaaskruiden, zout en baking soda.
  3. Mix in een de andere kom de natte ingrediënten de eieren, kokosolie, sojayoghurt en citroen. Mix dit tot het een egale massa is. Ongeveer 2 minuten
  4. Voeg daarna het amandelmeel mengsel erbij en mix dit nog kort door. Roer nu de stukjes dadels erdoor heen.
  5. Giet het beslag in de cakevorm. Bestrooi het cakebeslag met amandelschaafsel. Zet de cake nu voor 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Controleer met een prikker of de cake gaar is. Als er niks meer aan de prikker zit is je cake gaar.
Mmmm smullen maar!

Laten jullie mij weten hoe de cake smaakte? En als jullie de cake hebben gemaakt zou ik het leuk vinden als jullie hiervan een foto delen op social media met #puursuzanne

Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

Suzanne

Hoofdredacteur
Houdt van: goed en lekker eten | reizen | crossfit | festivals | muziek | chocolade | koffie | dromen | kookt graag met groenten en dan het liefst paprika's |

Latest posts by Suzanne (see all)