Kun je nog wat inspiratie gebruiken voor een lekker bijgerecht tijdens de feestdagen? Wat dacht je van deze hasselback potatoes. Deze zien er toch fantastisch uit? Het leuke  aan dit bijgerecht zijn alle sneetjes die je in de aardappels maakt zonder er helemaal doorheen te gaan. Gebruik liefst kleine aardappeltjes en was deze goed.

Je kunt de aardappeltjes voorbereiden tot het punt dat je ze bakt en afmaakt met de toppings. Op de dag zelf hoef je ze dan alleen af te bakken. Dit recept komt uit het kerstkookboek van Jamie Oliver. Dit kookboek van Jamie staat vol met inspiratie en lekkere recepten voor de feestdagen. Er staan echte klassiekers in maar ook heerlijke vegetarische gerechten. Ook wordt het kerstontbijt niet vergeten. Dit boek is alles wat nog je nodig hebt voor een relaxte kerst.

Recept: Hasselback potatoes

Wat heb je nodig voor 10 personen?

  • 2,5 kg Maris Piper (of andere iets kruimige) aardappels (neem kleintjes)
  • 1/2 bos verse tijm (15 gram)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 50 gram oudbakken brood
  • 40 gram hazelnoten
  • 100 gram blauwe kaas

Hoe maak je deze hasselback potatoes?

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Het is het makkelijkst om de aardappel op een snijplank tussen de stelen van twee houten pollepels te leggen, zodat je er tijdens het insnijden niet helemaal doorheen gaat. Maak over het hele oppervlak om de ½ cm een sneetje, herhaal dit met de rest van de aardappels en leg ze in een grote braadslede.
  3. Ris de helft van de tijmblaadjes in een vijzel, doe de olie erbij en kneus ze.
  4. Schep de olie over de aardappeltjes, zorg dat de olie goed in de sneetjes komt en kruid ze met zeezout en zwarte peper. Bak ze 1 uur, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  5. Scheur het brood intussen in stukjes in een ovenschaal, strooi er de hazelnoten bij en rooster ze 10 minuten in de oven. Haal ze eruit, laat ze afkoelen en kieper ze in een keukenmachine. Ris er het grootste deel van de resterende tijmblaadjes bij, voeg een snufje zeezout en zwarte peper en de helft van de kaas toe en hak ze tot grove kruimels.
  6. Strooi het kruim na een uur op de aardappeltjes en kruimel er bij elk een klein beetje van de resterende blauwe kaas over. Maak de rest van de takjes tijm aan met een beetje olie en strooi deze er ook nog overheen.
  7. Zet de aardappeltjes nog 10 minuten terug in de oven, of tot de kaas gesmolten is, en zet ze op tafel.

Op een smakelijke kerst!

Jamie Oliver's kerst kookboek
Hasselback Potatoes - www.puursuzanne.nl

Auteur: Jamie Oliver
ISBN: 9789021564289
Prijs: €29,99  En is hier te bestellen.

Bekijk hier de andere kerstrecepten en check op social media de #suzanneviertkerst voor meer inspiratie.

Suzanne

Hoofdredacteur
Houdt van: goed en lekker eten | festivals | muziek | chocolade | koffie | dromen | kookt graag met groenten en dan het liefst paprika's | groen is mijn favoriete kleur

Latest posts by Suzanne (see all)