Vandaag weer een recept van een gastblogger. Dit keer is het Manon die haar favoriete recept voor havermout quiche deelt. Ook vertelt Manon jullie waarom ze “gezonder” is gaan eten.

Olaa! Ik zal mezelf kort introduceren. Ik ben Manon, 30 jaar en ik woon in Tilburg. Ik heb een super lieve vriend, Michel, en samen hebben we 4 katten.

Al jaren kamp ik met darmklachten, vage pijnen en soms extreme vermoeidheid. In februari 2011 stortte ik volledig in. Toen werd de diagnose CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom ook wel ME genoemd) gesteld. En begon mijn zoektocht… Hoe kom ik hier vanaf ? Hoe word ik beter ? Helaas kom ik er waarschijnlijk nooit meer vanaf. Maar ik heb wel ontdekt dat met gezond en zoveel mogelijk clean eten het stukken beter met mij gaat. 

Het is niet mijn bedoeling om nu zielig over te komen. Dat ben ik niet en dat past ook totaal niet bij me, want daar ben ik veelste positief voor. Ik word ook wel eens een ‘blij ei’ genoemd. En ik kan nog eens flink doordraven in mijn enthousiasme. Dat heeft dan helaas door de CVS wel een minder leuk gevolg, namelijk een dip in mijn energie level met alle gevolgen van dien.

Het is en blijft een strijd voor me om met mijn CVS om te gaan. Altijd maar rekening houden met mijn beperkingen is geen pretje. En juist daarom is het ook zo belangrijk om uit te vogelen wat nu precies mijn toleranties zijn qua eten. Want ik heb er nogal wat! Het klinkt misschien gek, maar ik ben er inmiddels aan gewend geraakt om bijna dagelijks buikpijn te hebben. Toch wil ik daar wel heel graag vanaf. Alles waar mijn lichaam moeite mee heeft om te verteren, kost mij veel, kostbare, energie. Dus blijf ik uitvogelen wat wel en wat niet goed voor me is.

Gelukkig heb ik inmiddels van een aantal ingrediënten ontdekt dat mijn lichaam ze echt niet tolereert. Bijvoorbeeld zuurkool. Als ik dat eet, ga ik echt kapot van de buikpijn en zwelt mijn buik ook gigantisch op. Niet fijn en dat eet ik dus ook echt nooit meer.

Daarnaast heb ontdekt dat ik een glutenintolerantie heb. En ik probeer daar ook zoveel mogelijk rekening mee te houden. Dat kun je ook terug zien in mijn recepten. Maar zoals ik al zei, ik ben nog volop aan het experimenteren en daar zal ik uiteindelijk dan mijn recepten ook verder op aanpassen.

Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik, ondanks dat ik ergens niet tegen kan, vaak nog behoorlijk eigenwijs kan zijn. En dus mijn neus nog regelmatig stoot, daar heb je dat iets te enthousiast zijn.. En ja, daarvoor krijg ik ook wel eens op mijn donder van mijn vriendje, als ik weer eens iets te ver doordraaf. Maar ik ben gewoon echt een foodjunk! Ik denk de hele dag aan (bijna) niets anders dan eten. En gelukkig dus wel gezond eten.

Om deze redenen post ik dus alleen gezonde recepten op mijn blog. Ik ben weliswaar geen expert, dus tips zijn altijd welkom! :) Het paleo dieet spreekt mij wel erg aan. Dus daar ben ik mij op het moment meer in aan het verdiepen.

Het recept wat ik met jullie wil delen is een recept voor een havermout-quiche met worteltjes, doperwtjes en feta. Het is een heel lekker maar vooral ook makkelijk receptje waar je eindeloos mee kunt variëren. Op mijn blog zul je nog meer varianten tegenkomen, maar met deze begon mijn havermout-quiche verslaving.

Voor een éénpersoons quiche in een mini springvorm van 12 cm, heb je nodig:

(gebruik je een iets grotere springvorm dan kun je het recept verdubbelen)

Voor de bodem:

 • 80 gram havermout
 • 1 ei
 • 25 gram kokosolie
 • italiaanse kruiden
 • zout

Voor de vulling:

 • 1 grote dikke wortel
 • 2 handjes (diepvries) doperwtjes
 • 1 lente uitje
 • 1 ei
 • stuk feta van ongeveer 3 cm breed
 • parmezaanse kaas, geraspt
 • scheutje (amandel) melk
 • italiaanse kruiden
 • zout

Bereiding:

Kluts het eitje voor de bodem en meng hier de havermout en de gesmolten kokosolie door heen. Voeg dan een beetje zout en ongeveer een eetlepel italiaanse kruiden, of naar smaak meer, aan toe en meng dit goed. Maak nu een bal van het deeg en rol dit, met een vochtige deegroller, uit. Beleg hiermee een ingevette springvorm. Het deeg is niet echt een samenhangend deeg, dit hoort zo.

Schil en snijd de wortel in plakjes. Snijd het lente uitje in ringetjes. Verwarm in een koekenpan wat kokosolie en fruit hierin de lente ui. Voeg dan de wortel plakjes toe en bak even aan, een minuut of 3-4. Voeg dan de bevroren doperwtjes toe en bak nog een minuutje.

Kluts nu het andere eitje voor de vulling met wat italiaanse kruiden, een scheutje (amandel) melk en wat zout. Voeg er een beetje gebrokkelde feta aan toe. Schep nu de groenten in de quiche en giet hierover het eimengsel. Brokkel nu de rest van de feta en een beetje parmezaanse kaas erover heen tot alles bedekt is.

Zet de quiche 30-35 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.

Enjoy!

Ik vind het heel leuk om te horen wat je van het recept vind. Dus laat gerust een berichtje achter op mijn blog, via facebook of tag mij via instagram (@healthyfoodie_manon).

Gezonde groetjes,

Manon