Voor de mensen die niet weten wat falafel is. Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten met verschillende kruiden die vaak gefrituurd worden. Falafel komt oorspronkelijk uit Egypte daar diende het waarschijnlijk als gerecht in de vastenperiode. Nu is falafel een traditioneel gerecht in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In het Westen kom je falafel regelmatig tegen in de shoarmazaken als vegetarisch alternatief. Een keer traditionele falafel proeven? Denk dan eens aan een mooie vakantie in Egypte.

In veel supermarkt kan je kant-en-klare falafel kopen. Maar wist je dat je falafel ook heel makkelijk zelf kunt maken? Erg lekker met een pita broodje of een wrap. Ideaal voor de luie zondag of de meatless monday. Let wel op de kikkererwten moet je 24 uur laten weken in het water.

Recept: Zelf falafel maken

Wat heb je nodig voor 30 balletjes falafel?

sterke blender, koekenpan

  • 250 gram kikkererwten, die je 24 uur moet laten weken in een kom met water
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 kleine ui,in ringen
  • 1 biologisch ei (als je liever geen ei eet kun je deze ook weglaten)
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 eetlepel peterselie
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels cayennepeper
  • zout, naar smaak
  • zonnebloem of andere olie om in te bakken
  • 2 eetlepels bloem

Hoe maak je het?

  1. Zorg dat je de kikkererwten 24 uur hebt geweekt in een bak met water. Laat ze daarna goed uitlekken.
  2. Doe alle ingrediënten, behalve de olie in de blender of keukenmachine. Draai de blender rond totdat er een egale pasta ontstaat. Soms kan het zijn dat het nogal een nattige pasta is. Voeg dan 1 of 2 eetlepels bloem toe.
  3. Maak van de kikkererwtenpasta balletjes en druk deze stevig aan.
  4. Verhit in de koekenpan de olie. Wees niet te zuinig met olie. Als de olie goed heet is, doe je de balletjes in de pan. Bak ze aan alle kanten mooi bruin, wees voorzichtig met omdraaien, ze kunnen aan het begin makkelijk uit elkaar vallen. Ik heb tijdens het bakken af en toe nog wat olie erbij gedaan, zodat de balletjes lekker knapperig konden worden.

Geniet ervan!

Lekker met pita broodjes of een wrap, en vergeet er niet lekker wat sla en wat gebakken groenten bij te doen!

Falafel - www.puursuzanne.nl

Wil je starten met een gezonde levensstijl? Bestel dan mijn nieuwste e-book: Eat Good, Feel Good. 

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)