Voor de mensen die niet weten wat falafel is. Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten met verschillende kruiden die vaak gefrituurd worden. Falafel komt oorspronkelijk uit Egypte daar diende het waarschijnlijk als gerecht in de vastenperiode. Nu is falafel een traditioneel gerecht in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In het Westen kom je falafel regelmatig tegen in de shoarmazaken als vegetarisch alternatief. Een keer traditionele falafel proeven? Denk dan eens aan een mooie vakantie in Egypte.
In veel supermarkt kan je kant-en-klare falafel kopen. Maar wist je dat je falafel ook heel makkelijk zelf kunt maken? Erg lekker met een pita broodje of een wrap. Ideaal voor de luie zondag of de meatless monday. Let wel op de kikkererwten moet je 24 uur laten weken in het water.
Recept: Zelf falafel maken
Wat heb je nodig voor 30 balletjes falafel?
sterke blender, koekenpan
- 250 gram kikkererwten, die je 24 uur moet laten weken in een kom met water
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 kleine ui,in ringen
- 1 biologisch ei (als je liever geen ei eet kun je deze ook weglaten)
- 2 theelepels komijnzaad
- 1 eetlepel peterselie
- 2 theelepels kurkuma
- 2 theelepels cayennepeper
- zout, naar smaak
- zonnebloem of andere olie om in te bakken
- 2 eetlepels bloem
Hoe maak je het?
- Zorg dat je de kikkererwten 24 uur hebt geweekt in een bak met water. Laat ze daarna goed uitlekken.
- Doe alle ingrediënten, behalve de olie in de blender of keukenmachine. Draai de blender rond totdat er een egale pasta ontstaat. Soms kan het zijn dat het nogal een nattige pasta is. Voeg dan 1 of 2 eetlepels bloem toe.
- Maak van de kikkererwtenpasta balletjes en druk deze stevig aan.
- Verhit in de koekenpan de olie. Wees niet te zuinig met olie. Als de olie goed heet is, doe je de balletjes in de pan. Bak ze aan alle kanten mooi bruin, wees voorzichtig met omdraaien, ze kunnen aan het begin makkelijk uit elkaar vallen. Ik heb tijdens het bakken af en toe nog wat olie erbij gedaan, zodat de balletjes lekker knapperig konden worden.
Geniet ervan!
Lekker met pita broodjes of een wrap, en vergeet er niet lekker wat sla en wat gebakken groenten bij te doen!
Wil je starten met een gezonde levensstijl? Bestel dan mijn nieuwste e-book: Eat Good, Feel Good.
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023
Oh wat ziet dit er lekker uit zeg, ga het gauw maken!
Het is ook echt lekker. Erwten staan hier weer in de week, voor morgen.
Lekker! Deze ga ik binnenkort proberen!
Gisteren weer gegeten en het was echt heerlijk, dus ja is het proberen waard ;-)
Heeeeeeeerlijk, ik ga dit recept zeker een keer maken. Lijkt mij lekker met yoghurt en munt hmmmm
Liefs Suus
Je MOET deze een keer maken ;-) Is echt heerlijk. Mijn vriend die echt een vleeseter is, is er echt dol op. Goed idee met yoghurt en munt.
Liefs,
Suzanne
Ik heb echt nog nooit falafel gegeten, shame on me…
Binnenkort maar eens proberen dus, dit klinkt zo simpel.
Mijn man is ook een echte vleeseter, ben dus benieuwd of dit erin gaat ;-)
Hoi Meinou,
Het is zo lekker. Mijn vriend Dennis is dol op vlees maar ook echt dol op falafel, het is het proberen waard ;-)
Ik vind falafel zo lekker, wat raar eigenlijk dat ik het nooit zelf maak. Gauw eens doen!
Aaah zonde zeg! Het is zoveel lekkerder om zelf te maken en absoluut niet moeilijk.
Groetjes,
Suzanne
Ik denk dat dit een mooie vervanger is voor gehaktballetjes. Moet ik eens proberen :)
Hoi Julie,
Gisteren gemaakt voor 2 mannen die dol zijn op vlees, ook zij vonden het heerlijk!
Groetjes,
Suzanne
Heel lekker suzanne, vooral die balletjes! Zeker met een lekker dipje vol liefde erbij!
En wat is dat dipje dan ;-)
Gemaakt met een of ander zaad, weet zo niet weelke meer. Paar uur laten trekken in mojito. Mengen met yoghurt, mayo, creme fraiche en knoflook. Heerlijk! Keer proberen zou ik zeggen.
Dat falafel maken zo simpel kan zijn! Koop t wel altijd in de supermarkt maar dit weekend maar eens aan wagen :) Hoelang zou je de balletjes ongebakken kunnen bewaren denk je? Of zou je ze ook kunnen invriezen? Maak ik er gewoon een hele partij in een keer
Hoi liesbeth,
Ik bewaar ze daarna in de koelkast, maar nooit langer als een dag omdat ze zo lekker zijn haha! Succes met bakken. Ik ben benieuwd wat jij ervan vind. Groetjes, Suzanne
ziet er heerlijk uit! kan je het ook maken van (gekookte) kikkererwten uit blik/glazen pot?
Hoi Jannie,
Ik denk dat dit zeker kan.Hou er wel rekening mee dat de kikkererwten meer vocht bevatten waardoor ze makkelijker uit elkaar vallen. Misschien een beetje bloem eraan toevoegen? Groetjes, Suzanne
Hoeveel kikkererwten zou je dan nodig hebben?
Is het noodzakelijk om de kikkererwten 24 uur te weken? Ik ben het gisteren vergeten, en heb nu dus nog 12 uur tot aan ons avondeten om alsnog te weken…
Hoi Martine,
Denk zelf dat het geen probleem is. Maar zelf nog niet gehad.
Groetjes,
Suzanne
Echt, zo lekker!
Denk je dat het ook lukt met een blender?
Groet Linda
Dat durf ik jou niet te zeggen. Ik weet niet hoe sterk en hoe groot jouw blender is.
250 gram uitgelekt gewicht of netto gewicht kikkerewrten?
250 gram droge kikkererwten
Ik ga het morgen maken! Klinkt erg lekker en ziet er goed uit, al die positieve reacties ….. heb er nu al zin in!
En hoe smaakte het Claudia?
Het was heerlijk!!! Voor de volgende X staat de gevulde courgette op het lijstje
Hoi Suzanne,dit recept lijkt me heerlijk (falafel) kun je dit ook invriezen? (lijkt me wel toch)? heb je ook ergens het recept van de knoflooksaus wat erbij hoort? en de 30 balletjes zijn voor 4 personen toch?
Hee Elise,
Ik denk dat invriezen prima kan al heb ik het zelf nog nooit gedaan. Je kan hier prima van eten met 4 personen.
Ik maak altijd knoflooksaus met griekse yoghurt. Ongeveer 200ml griekse yoghurt, een eetlepel ketchup, een eetlepel mayonaise, bieslook, kerrie kruiden en een teentje knoflook fijn gesneden mengen met elkaar.
Ik maak dubbele porties falafel en vries inderdaad de helft in voor een volgende keer.
750 g droge kikkererwten levert na ongeveer 20 u weken 1600 g ‘natte’ kikkererwten op. (dus 250 g ong 530 g). Ik gebruik geen ei, en ik denk niet dat het een goed idee is om gekookte kikkererwten te gebruiken, alle mediterrane recepten raden dit ook af. Dan moet je zo veel bloem toevoegen dat de smaak achteruitgaat. Ik doe er verse koriander in in plaats van peterselie. Ik voeg citroensap toe. Wij vriezen ook in, maar dan als ze al wat zijn voorgebakken – want het ‘deeg’ is wel erg rul. Heerlijk ook met yoghurt met wat mierikswortel erin.
Dank voor je aanvulling!
Ze smaak was heerlijk met de kruiden. Ik vond ze wel wat droog. Heb je daar nog een tip voor? Groet Carla
Falafel is nooit echt heel smeuïg, blijft altijd een wat “drogere” substantie. Je zou de balletjes wat kleiner kunnen maken. Of misschien een extra ei toevoegen maar dat kan er ook juist weer voor zorgen dat het niet gemakkelijk meer bakt.
Dit blijft toch een van mijn favoriete recepten van deze website! Je kunt eventueel de bloem vervangen voor 2-3 stuks beschuit, dat bindt ook prima.
Daarnaast vind ik de tofuburger ook een aanrader. Bedankt Suzanne!
Lief en leuk om te lezen :-)