Vandaag deel ik een makkelijk recept voor een heerlijke maaltijdsalade met Freekeh en rode kool. In de maand januari ontstaan vaak de goede voornemens om gezond(er) te gaan eten. Een salade met Freekeh en rode kool past hier perfect tussen. Rode kool vond ik heel lang niet lekker omdat ik het eigenlijk alleen maar gekookt had geproefd. Maar sinds de kerst heb ik ontdekt dat rode kool heerlijk is als salade vooral in combinatie met rozijnen en sinaasappel. Deze salade is makkelijk, lekker en gezond.

Ik hoor jullie al denken: Wat is Freekeh?

Het is een tarwegraan dat wordt geoogst op het moment dat deze nog jong en groen is. Freekeh heeft daarom een hogere voedingswaarde vergeleken met andere tarwegranen. Na de oogst worden de granen licht geroosterd, wat een nootachtige en iets rokerige smaak geeft. Artisan is op dit moment de enige die Freekeh aanbiedt in de Nederlandse supermarkt.

Freekeh is een nieuwe graan die al langer populair is in Amerika, Australië en Engeland en bevat vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en bijna twee keer zoveel eiwit als witte rijst. Daarnaast bevat Freekeh relatief veel magnesium, kalium, calcium en ijzer.

Artisan Freekeh is de basis voor makkelijke, gezonde en lekkere maaltijden. De Freekeh granen hebben een kooktijd van 15 minuten. Naast Freekeh heeft Artisan diverse granen in het assortiment: 4 Grain Couscous, Quinoa, Spelt, Quinoa & Bulgur en Bulgur. Je kunt hier gemakkelijke maaltijd salades mee maken, maar ook ideaal om groenten zoals paprika mee te vullen. De verschillende soorten granen zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Wat heb je nodig voor een maaltijd salade voor 4 personen?

 • Een pan en 4 kommen
 • 200 gram Green Wheat Freekeh van Artisan (1 pak)
 • 200 gram fijn gesneden rode kool
 • 100 gram bladspinazie
 • 50 gram rozijnen
 • 100 gram walnoten
 • 10 gram bieslook, fijngesneden
 • 2 sinaasappels
 • olijfolie
 • peper
 • zout

Hoe maak je deze Freekeh salade?

 1. Zet 200 gram Freekeh (= 1 pak) op met 1 liter water, 1 theelepel zout en 1 eetlepel olijfolie in een ruime pan. Breng aan de kook, laat dan 15 minuten op laag vuur garen.
 2. Als de Freekeh aan het koken is kan je de rode kool en de sinaasappels gaan snijden. De rode kool snijd je heel fijn.
 3. Snij uit 1 sinaasappel 4 schijfjes met de schil er nog aan. Snijd de rest en de andere sinaasappel in kleine stukjes zonder schil.
 4. Giet na 15 minuten de Freekeh af en dan meteen een scheut olijfolie erdoor roeren met wat peper.
 5. Roer nu de rode kool en de rozijnen er door heen en laat afkoelen.
 6. Verdeel de spinazie over de 4 kommen heen.
 7. Schep daarop het Freekeh mengsel in de kommen.
 8. Garneer met de stukjes sinaasappel, walnoten en bieslook.
 9. En als laatste leg je op elke kom een sinaasappel schijf. Erg lekker om deze nog even uit te knijpen voordat je de salade gaat eten.

Genieten maar!

Deze blog is geschreven in samenwerking met Artisan Grains. Lees hier mijn disclaimer.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)