Veel mensen denken dat ik alles wel een keer zelf heb gemaakt maar ik loop soms echt achter. Gevulde aubergine had ik tot 6 weken geleden nog nooit gemaakt. Ik heb vorige jaar voor het eerst gevulde aubergine gegeten dit was op Ibiza. Ik vond dit echt zo lekker maar maar thuis maken. Nee hoor. Dit stel ik gewoon nog een jaar uit. Ook ik val vaak in herhaling wat betreft recepten maken en zeker op doordeweekse dagen. Ik heb dan echt geen zin om in de keuken te experimenteren. Ik vond het tijd dat daar verandering in moest komen. Gevulde paprika’s en gevulde courgette maak ik ook in een handomdraai dus dan moesten gevulde aubergines toch ook niet zo moeilijk zijn? Nee, dat is het ook niet. Ze moeten wel wat langer in de oven en eerst even voor garen om ze echt lekker zacht te maken. Als een gerecht in de oven staat heb je mooi de tijd voor andere dingen zoals de tafel dekken, de afwas doen of iets anders nuttigs ;-). In dit gerecht gebruik ik rundergehakt. Je kunt het vervangen voor vegetarische gehakt maar je kunt het ook weglaten. En beloof me dat jullie niet zolang wachten als ik met gevulde aubergines maken want dat is echt zonde. Het is namelijk zo ontzettend lekker.
Wat heb je nodig voor twee personen?
een oven, bakplaat, aluminium folie
- 2 aubergines
- 2 tomaten
- 250 gram rundergehakt (dit kan je weglaten als je vegetarisch wilt eten)
- een ui
- twee teentjes knoflook
- 150 gram mozzarella
- kruiden om het gehakt op smaak te brengen. Ik koos voor een oosterse kruidenmix met o.a. kaneel, nootmuskaat en paprikapoeder.
- zout
- peper
- olijfolie
Hoe maak ik het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Halveer de aubergines met de steeltjes in de lengte. Hol de aubergines uit met een scherp mes en bewaar het aubergine vlees.
- Besprenkel de aubergines met wat olijfolie en strooi er wat zout overheen. Leg ze op de bakplaat en bedek ze met aluminium folie en zet de aubergines voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Nu kun je aan de slag met de vulling. Snijd het aubergine vlees heel fijn. Snijd 1 tomaat in kleine stukjes. Hak de knoflook en de ui fijn. Snijd de andere tomaat in 8 plakjes en snijd ook de mozzarella in 8 plakjes. De plakjes tomaat en mozzarella zijn ter garnering van de aubergines.
- Verhit in een koekenpan wat olijfolie. Bak hierin de knoflook en de ui en voeg vrij snel het rauwe gehakt toe. Strooi er de kruiden over die je lekker vindt. Als het gehakt bijna gaar is voeg je de fijn gesneden tomaat en de stukjes aubergine toe. Bak dit ongeveer nog 5 minuten.
- Als de voorgegaarde-aubergines uit de oven komen. Kun je ze vullen met het gehakt mengsel. Leg er daarna de plakjes mozzarella en tomaat overheen. Bestrooi de aubergines met een klein beetje fijn gemalen peper. En zet ze daarna terug in de oven voor 20 minuten. Zorg dat de oven weer 180 graden is. Daarna is het smullen geblazen. Erg lekker met zilvervliesrijst of een groene salade.
Hoe maak jij het liefst aubergine klaar?
- Noodles met pittige tempeh - 26/11/2023
- Glutenvrije amandelkoekjes - 19/11/2023
- Andijviesalade met champignons - 16/11/2023
Wat een heerlijk zomers recept!
Ik ga het morgen maken, klinkt erg lekker
Laat je me weten hoe het smaakte Joey?
Heerlijk! Deze staat komende week op het menu!
Hoi Suzanne,
Ik heb zojuist dit recept gemaakt. Heerlijk! Alleen vind ik het persoonlijk teveel voor 2 personen. Volgende keer doe ik 1 aubergine. Met de salade die ik erbij gemaakt heb is dit echt genoeg!
Ik heb nu een gevulde aubergine over. Kan ik dit bewaren? En bijvoorbeeld zondag nog even in de oven doen en opeten? Ik hoor het graag! Thnx alvast!
Groetjes Samantha
Ja hoor kan je prima in de koelkast bewaren en dan morgen even opwarmen als lunch.
Momenteel zit ik in ons vakantiehuis in Griekenland en komende week komt dit zeker op het menu.
Oeee heerlijk zeg! Fijne vakantie :-)