Het is weer tijd voor stamppot. Vroeger vond ik het niet echt lekker. Maar ben er nu echt fan van. Vooral stamppot met zoete aardappel is favoriet.
Vandaag deel ik een heerlijke zoete aardappelstamppot met prei. Erg lekker om de prei even kort te wokken met wat kerriepoeder. Ik eet al een hele tijd geen vlees meer. Maar soms in een stamppot mis ik dan wel rookworst of spekjes. Gelukkig zijn er steeds meer super lekkere vleesvervangers op de markt gekomen. Ik kies er in dit gerecht voor om de spekjes van de Vegetarische slager te gebruiken. (te koop bij o.a Jumbo, Albert Heijn en Eko plaza) Wil je geen vleesvervanger gebruiken? Kies dan voor 200 gram champignons, wok deze even kort met wat gerookte paprikapoeder en wat peper.
Vind je het leuk wat wij doen? En ben je blij met de vegan recepten die gratis toegankelijk zijn? Weet dat je ons kan supporten via een kleine donatie. Hiermee zorgen we ervoor dat dat de recepten op Puur Suzanne altijd gratis toegankelijk zullen blijven voor iedereen.
Recept: Zoete aardappelstamppot met prei
Wat heb je nodig voor 2 personen?
Een wok en een pan
- 2 grote zoete aardappelen
- een prei, in dunne ringen
- 125 gram vega spekjes, bijvoorbeeld van de vegetarische slager
- 1 flinke theelepel kerrie poeder
- olijfolie
- peper en zout naar smaak
Hoe maak je deze stamppot?
- Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Breng ze in ruim water aan de kook met een klein beetje zout. Kook de aardappelen 15-20 minuten tot ze zacht zijn.
- Terwijl de aardappelen aan het koken zijn kan je groenten gaan snijden.
- Verhit een beetje olijfolie in een wok. Bak hierin de preiringen met een de kerriepoeder voor ongeveer 5 minuten. Zet daarna de preiringen apart.
- Bak d de stukjes spek tot ze lekker knapperig zijn. Zet het vuur laag als het tijd is om de aardappelen te stampen anders heb je tegen de tijd dat de stamppot klaar is koude spekjes.
- Na 20 minuten giet je de aardappelen af. Bewaar wel een klein beetje kookvocht. Stamp de aardappelen fijn met een beetje kookvocht en een scheut olijfolie. Zorg dat het lekker smeuïg is. Breng de aardappelen op smaak met een beetje peper en zout.
- Roer nu de preiringen door de stamppot heen. Warm nog heel even op.
- Schep de stamppot op je bord en garneer met de spekjes.
Eet smakelijk!
Op zoek naar meer vegan recepten? Bestel hier mijn boek met meer dan 70 makkelijke en gezonde plantaardige recepten.
- Nieuw in de shop: Canvas shopper - 25/09/2023
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
Ik vind stamppotten wel lekker :) dit lijkt me een heerlijk recept. Gr. Julie
Ja de combi met zoete aardappel is heerlijk Julie!
Oh, dit klinkt weer zo goed!
Ik ga het zeker proberen! :) Thanks for sharing!!
Laat jij mij weten hoe het smaakte Suus?
Prima foto hoor!
Thanks Anita!
Hoi, het klinkt goed hoor. Leuk idee met zoete aardappel. Ik heb ook geëxperimenteerd met stamppotten.
Groetjes Sylvia
Nou, ik heb h’m gemaakt hoor. En lekker dat ie was! Bedankt voor het recept!
Jij bedankt voor je reactie :-)
Super recept. Lekkere combinatie. Ik laat de aardappelen ook zoveel mogelijk staan ivm bloedsuikerspiegel. Dan is het fijn om mijn gezin wat tegemoet te komen waar het gaat om de stamppot; ) Groetjes Talitha
Ik ga deze vanavond eens proberen
kun je de overgebleven stamppot invriezen?
Het lijkt mij niet heel lekker.
Ontzettend lekker! Is bij ons een recept dat nu in het standaard lijstje staat haha! Eten het regelmatig!
Wat goed om te lezen Mara.
Ik vond deze laatst in je archief en heb hem vandaag voor het eerst gemaakt. Heeeeeerlijk!!!! Ik zit nu nog na te genieten. Ik ben zelf dol op aardappels, maar had zowaar nog nooit de zoete variant geprobeerd. Heb genoten, dank je!!
Leuk om te lezen Yvon! Dus dank voor je fijne bericht :-)
Wordt er nu al blij van, snel eens proberen
Ik ga hem ook maken, ziet er heerlijk uit!
Ben benieuwd :-)