Het is weer tijd voor stamppot. Vroeger vond ik het niet echt lekker. Maar ben er nu echt fan van. Vooral stamppot met zoete aardappel is favoriet.

Vandaag deel ik een heerlijke zoete aardappelstamppot met prei. Erg lekker om de prei even kort te wokken met wat kerriepoeder. Ik eet al een hele tijd geen vlees meer. Maar soms in een stamppot mis ik dan wel rookworst of spekjes. Gelukkig zijn er steeds meer super lekkere vleesvervangers op de markt gekomen. Ik kies er in dit gerecht voor om de spekjes van de Vegetarische slager te gebruiken. (te koop bij o.a Jumbo, Albert Heijn en Eko plaza) Wil je geen vleesvervanger gebruiken? Kies dan voor 200 gram champignons, wok deze even kort met wat gerookte paprikapoeder en wat peper.

Vind je het leuk wat wij doen? En ben je blij met de vegan recepten die gratis toegankelijk zijn? Weet dat je ons kan supporten via een kleine donatie. Hiermee zorgen we ervoor dat dat de recepten op Puur Suzanne altijd gratis toegankelijk zullen blijven voor iedereen.

Recept: Zoete aardappelstamppot met prei

Wat heb je nodig voor 2 personen?

Een wok en een pan

 • 2  grote zoete aardappelen
 • een prei, in dunne ringen
 • 125 gram vega spekjes, bijvoorbeeld van de vegetarische slager
 • 1 flinke theelepel kerrie poeder
 • olijfolie
 • peper en zout naar smaak

Hoe maak je deze stamppot?

 1. Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Breng ze in ruim water aan de kook met een klein beetje zout. Kook de aardappelen 15-20  minuten tot ze zacht zijn.
 2. Terwijl de aardappelen aan het koken zijn kan je groenten gaan snijden.
 3. Verhit een beetje olijfolie in een wok. Bak hierin de preiringen met een de kerriepoeder voor ongeveer 5 minuten. Zet daarna de preiringen apart.
 4. Bak d de stukjes spek tot ze lekker knapperig zijn. Zet het vuur laag als het tijd is om de aardappelen te stampen anders heb je tegen de tijd dat de stamppot klaar is koude spekjes.
 5. Na 20 minuten giet je de aardappelen af. Bewaar wel een klein beetje kookvocht. Stamp de aardappelen fijn met een beetje kookvocht en een scheut olijfolie. Zorg dat het lekker smeuïg is. Breng de aardappelen op smaak met een beetje peper en zout.
 6. Roer nu de preiringen door de stamppot heen. Warm nog heel even op.
 7. Schep de stamppot op je bord en garneer met de spekjes.
Eet smakelijk!

Zoete aardappelstamppot met prei - www.puursuzanne.nl

Op zoek naar meer vegan recepten? Bestel hier mijn boek met meer dan 70 makkelijke en gezonde plantaardige recepten.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)