Afgelopen maandag deelde ik op instagram een foto van mijn avondeten: zuurkoolschotel met zoete aardappel. Ik vroeg of jullie het recept wilden en jullie reageerde massaal met een like. Dus ja het recept moet hier gedeeld worden. Ik vind zuurkool echt heerlijk maar niet zo saai gestampt met alleen aardappelen en dan een rookworst erbij. Ik gruwel sowieso van rookworst. In dit gerecht vind je daarom geen rookworst. Sowieso is er geen vlees te vinden in dit gerecht. Maar de rozijn en walnoten zorgen voor de extra bite. Deze zuurkoolschotel heb ik al een aantal keer gemaakt en het is echt 1 van mijn favoriete gerechten.  Dennis lust geen zuurkool dus ik maak deze schotel altijd voor mezelf en vries dan een deel in. Of bewaar een bakje in de koelkast en eet er de volgende dag weer van. Ja ik zou dit bijna elke dag kunnen eten. Mijn zus appte vorig jaar het recept voor zuurkoolschotel door met daarbij de tekst: Jij moet dit echt maken. Nou en dat deed ik natuurlijk braaf. Ik paste een paar dingen aan en dit is mijn versie geworden: 

Wat heb je nodig voor 3/4 personen?

een platte ovenschaal (die van mij is 30 bij 18 cm), een grote pan, vergiet

  • 500 gram (oranje) zoete aardappel
  • 500 gram zuurkool
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook, in stukjes
  • 50 gram rozijnen
  • 60 gram ongebrande walnoten
  • 125 gram crème fraîche
  • 100 gram geraspte kaas
  • gedroogde chilipeper naar smaak, vind je dat te pittig gebruik dan “gewone” peper
  • roomboter om de ovenschaal in te vetten

Hoe maak je deze zuurkool schotel?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met boter.
  2. Spoel de zoete aardappelen af en schil ze met een dunschiller. Snijd de aardappelen in stukjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Doe de stukjes in de pan en zet de aardappelen net onder water.  (Gebruik bij voorkeur een ruime pan zodat je hier later de zuurkool bij kan doen)Voeg de knoflook erbij en breng het water aan de kook. Als het water kookt kook de aardappelen voor zo’n ongeveer 10 minuten.
  3. Als de aardappelen op het vuur staan kan je met de rest aan de slag. Doe de zuurkool in een vergiet en spoel af met koud water. Snijd de ui fijn en meng deze samen met de rozijnen door de zuurkool heen.
  4. Prik met een vork in de aardappelen als deze zacht zijn kan deze afgieten. Stamp de aardappelen in de pan met een stamper tot een egale massa. Schep de crème fraîche er doorheen. Breng op smaak met gedroogde chili peper. Vind je dat te pittig gebruik dan gewone peper. Schep het zuurkoolmengsel door de aardappelpuree heen. Zorg dat je alles goed mengt.
  5. Schep het mengsel in de ingevette ovenschaal. Strijk glad met de achterkant van een lepel. Verkruimel de walnoten over de zuurkool en bestrooi daarna met de kaas. Zet nu de zuurkoolschotel voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Mmmm smullen maar!

Heb je dit gerecht maakt? Deel het dan op social media met #puursuzanne. Altijd leuk om te zien als jullie mijn recepten maken.

zuurkool - www.puursuzanne.nl

zuurkool - www.puursuzanne.nl

Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

Suzanne

Hoofdredacteur
Houdt van: goed en lekker eten | reizen | crossfit | festivals | muziek | chocolade | koffie | dromen | kookt graag met groenten en dan het liefst paprika's |