Jullie weten inmiddels wel dat ik dol ben op kaas. In april leerde ik tijdens de workshop foodpairing in House of Bols in Amsterdam dat kaas heel goed combineert met cocktails. Het artikel van deze super leerzame workshop vind je hier terug.
Ik maakte tijdens deze workshop een cocktail op basis van de Bols dadellikeur. Deze cocktail in combinatie met de kazen van Emmi KALTBACH is perfect. Ik besloot daarom om ook thuis aan de slag te gaan met kaas en cocktails.
Kennen jullie de kazen van Emmi KALTBACH al? Deze kazen komen uit Zwitserland en worden gerijpt in de KALTBACH grot. Deze grot ligt aan de rand van natuurgebied Wauwilermoos in Zwitserland. De kazen rijpen in de grot op een natuurlijke wijze bij een luchtvochtigheid van 94% en een temperatuur tussen de 10 en 12 graden. De lucht in de grotten verrijkt de smaak van deze kazen. De kaasmeesters zorgen voor een nog verfijndere smaak door de kazen te borstelen, zouten en de kazen te draaien. Daarnaast werken ze zelfs met een puntensysteem. Heeft een kaas na de keuring te weinig punten? Dan zal de kaas niet verkocht worden. Zoals jullie lezen houdt Emmi KALTBACH erg van kwaliteit. De Emmi KALTBACH kazen zijn verkrijgbaar bij speciaalzaken. Maar vanaf nu zijn de kaasjes van KALTBACH dus ook gewoon te koop bij de Albert Heijn. Hoe fijn is dat? Ik hou van goede kwaliteit eten maar vind het ook erg belangrijk dat het makkelijk verkrijgbaar is en dat niet heel de stad door moeten om al mijn boodschappen te kopen.
Nu genoeg gekletst over Zwitserse kaas het is de hoogste tijd om mijn heerlijke kaashapje met vijgen met jullie te delen. Het is een heerlijk zoet kaashapje met zelfgemaakte vijgenchutney en een vijgenrol. De vijgenrol kun je wel twee maanden bewaren in de koelkast en de chutney zo’n 4 weken dus altijd slim om een voorraadje in de koelkast te hebben voor als je onverwachts zin hebt in een borrelavondje met vrienden.
Recept: kaashapje met vijgen
Wat heb je nodig voor zo’n 30 hapjes?
- 150 gram Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP ( dit is een fruitige, pittige en smaakvolle kaas) Haal deze een uurtje voor het serveren uit de koelkast.
Voor de vijgenrol:
- 75 gram amandelen zonder vliesje
- 250 gram gedroogde vijgen, steeltje verwijderd
- ½ el ahornsiroop
- Snufje koekkruiden
Voor de chutney:
- 200 gram gedroogde vijgen
- 1 rode ui
- 1 eetlepel palmsuiker of bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel balsamico azijn
Hoe maak je deze hapjes?
- Begin met het maken van de vijgenrol. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine (met goede messen) en zet aan tot er een egale massa ontstaat.
- Doe het vijgen mengsel op een vel bakpapier en maak er een mooie rol van. Als je handen te warm zijn doe ze dan heel even onder de koude kraan. Je kunt de rol dan veel gemakkelijker maken. Wikkel in het bakpapier en leg in de koelkast om iets op te stijven.
- Doe de vijgen in een kom en kokend water toe tot ze onderstaan. Week ze zo’n 15 minuten.
- Verhit ondertussen de olie in een koekenpan op middelhoog vuur, voeg de uienringen toe en bak ze in 10 minuten zacht. Strooi de suiker over de uien en voeg de azijn toe. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
- Giet de vijgen af en snijd ze in stukjes. Voeg ze bij de ui en breng op smaak met een klein beetje peper. Giet er 100 ml water bij. Breng het geheel aan de kook, draai dan het vuur laag en laat zo’n 15 minuten zachtjes koken. Doe het daarna in het een glazenpot en laat het goed afkoelen.
- Snijd de vijgenrol in plakjes, snijd de EMMI KALTBACH le gruyère AOP in stukjes, doe de stukjes kaas op de vijgenrol en besmeer met de chutney.
Heerlijk in combinatie met de cocktail date old fashioned. Hierbij het recept:
- 45ml Bols Corenywyn
- 15ml Bols Date liqueur
- 15ml suikerrietsiroop
- 3 scheutjes Angostura bitter
Geniet ervan!
Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
*Deze blog is geschreven in samenwerking met Emmi. Lees hier mijn disclaimer
- Vegan aardappelgratin - 10/12/2023
- Vegan cake met chocolade - 10/12/2023
- Granola met cranberry’s - 07/12/2023