Heerlijk vind ik de geur van vers gebakken kaasstengels als ik langs de bakker loop. Het lijkt mij daarom leuk om ook eens zelf kaasstengels te maken, maar dan op basis van havermout, zodat deze een stuk voedzamer zijn. En, nee ze smaken anders dan de “standaard” kaasstengels maar ze zijn echt heerlijk! En wat mij betreft de perfect snack voor bij een kom soep. Zoals bijvoorbeeld mijn favoriet: Paprika-tomatensoep.
Recept:Kaasstengels met havermout
Wat heb je nodig voor ongeveer 10 kaasstengels?
een kom, een oven, eventueel bakpapier
- 100 gram havermout (je zou ook de havermout even kunnen malen in een keukenmachine tot havermeel)
- 100 gram, geraspte kaas
- 2 eieren
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1 eetlepel lijnzaad
- 2 theelepels gemalen komijnzaad
Ik vond deze combi van zaden het lekkerst, maar heb je bijvoorbeeld geen lijnzaad in huis, kan je ook 2 eetlepels sesamzaad doen.
Hoe maak je de kaasstengels?
- Verwarm de oven voor op 200 ˚C en bekleed eventueel de bakplaat met bakpapier.
- Meng in een kom de havermout met de zaden. Voeg hier 60 gram geraspte kaas aan toe. Breek 2 eieren over het mengsel heen. Kneed dit tot een compact deeg.
- Druk het deeg uit op de bakplaat. Ik heb hiervoor de achterkant van een lepel gebruikt. Zorg dat de lap deeg ongeveer deze verhoudingen heeft: 25 x 15 cm en 3/4 cm dik.
- Snijd het deeg in stengels van ongeveer 2 centimeter breed (15 cm lang)
- Strooi de overige 40 gram kaas over de stengels heen. Ze kunnen nu voor 15 minuten de voorverwarmde oven in.
- Laat ze als ze uit de oven komen nog even afkoelen op de bakplaat afkoelen.
Smullen maar!
Volg je mij al via Facebook,Instagram of Pinterest? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023
Zien er heerlijk uit suus! Het is dat ik geen kaas in huis heb maar ga ze binnenkort zeker proberen!
Ze zijn ook zo lekker! En vooral ook weer handig te maken. Is er geen supermarkt meer open ;-)
Jawel :P maar ik ga nu havermoutmuffins maken ;) kan niet blijven bakken. Dan vreet ik me helemaal suf!
Hahaha bak ze ;-)
Kaasstengels zojuist gebakken. Ze smaken prima. Heb er nog een eetlepel roomboter aan toegevoegd omdat de ingredienten niet zo goed aan elkaar bleven plakken. Dacht ook dat ze bros zouden worden maar dat was niet het geval.
Neem je er eentje mee? ;)
Ouwe snoeperd ben je Marjan ;-)
Hoi Nely,
Leuk om te horen. Ze blijven prima plakken, maar met roomboter erdoor heen zullen ze ook heerlijk smaken.
Groetjes,
Suzanne
Klinkt heerlijk! Ik heb alle ingrediënten in huis en ga zo pompoensoep maken dus maak deze er zeker bij!
Hoi Jessica,
Oooeee pompoensoep klinkt goed. Heerlijk inderdaad om er kaasstengels bij te doen. Ben benieuwd hoe jij ze vind.
Groetjes,
Suzanne
Die zien er heerlijk uit! Evenals de rest van je website, mooi! Ik heb je toegevoegd aan mijn blogroll.
Hee Suzanne,
Dank je wel voor je leuke reactie. Bij mij sta jij ook op mijn blogrol. Leuk!
Dit lijkt mij een heerlijk recept! Dit wil ik zeker ook eens gaan maken. Het zijn ook ingrediënten die ik altijd wel in huis heb. Leuke tip!
Ze zijn ook super lekker en heel makkelijk te maken! Ik ben benieuwd wat je ervan vind.
Suzanne,
Nog een lekker kaaskoekje voor bij de soep!
Rasp wat parmenzaansekaas. Strooi in een pan met anti aanbaklaag de kaas dun uit in de vorm van een lang koekje. Even bakken en voila! Een lekker knapperig kaaskoekje.
Nely
En wist je dat parmenzaanse kaas veel minder vet is als gewone kaas?
Hoi Nely,
Bedankt voor je reactie! En wat een leuke tip. Klinkt heerlijk! Groetjes, Suzanne
Wij hebben ze vorige week gemaakt en vonden ze heerlijk bij de soep.
Hoi Monique,
Bedankt voor je reactie! Leuk om te horen
Ik heb ze gemaakt gisteren, ze zijn erg goed gelukt. Bedankt voor dit fijne, simpele en lekkere recept. Wat zijn de komijnzaadjes verrassend zeg, had ik zelf nooit bedacht :)
Hoi Annelot,
Bedankt voor je leuke reactie. Fijn dat ze gelukt zijn en dat ze zo lekker waren :)
vraagje…
worden de stengels knapperig?
of eerder koek achtig?
lijkt me dat ze niet bros worden….
alvast bedankt voor je reaktie!
Hoi Anna,
Bedankt voor je reactie! Klopt helemaal, ze zijn niet heel knapperig. Eerder koekachtig maar wel heeel lekker!
Groetjes, Suzanne
Ik heb ze woensdagavond gemaakt, samen met de tomaatpaprikasoep, ze waren echt heerlijk!
De dag erna weer gemaakt, zo simpel, gezond en lekker! :D
Hoi Jade,
Leuk om te horen dat het zo’n succes was
Hoi, net de kaasstengels gemaakt. Alleen weer het niet een deeg. Wat heb ik verkeerd gedaan? Je andere recepten vallen goed in de smaak hier vooral de zelfgemaakte pesto :-)
Hoi Nynke,
Bedankt voor je reactie. Het klopt dat het niet echt een deeg wordt want de havermout is heel grof, daarom moet je het ook echt aandrukken en in de oven komt alles goed :)
Hoi, ik ben nu voor het eerst op je blog en zag dit leuke recept. Ik denk dat mijn dochtertje dit wel lekker zal vinden als tussendoortje voor op school. Kun je ze ook een dag van te voren maken of worden ze dan taai?
Hee Miranda, dat kan prima. Ze worden alleen iets slapper, maar smaak is echt nog perfect. Groetjes, Suzanne
heb nog een hele zak haverzemelen staan.. kan het evt daar ook mee? of zal het dan niet lukken?
Ik weet het niet. Ik zou het proberen en anders eerst met de helft van het recept?
Wat heerlijk! Leuk idee!
Dank je wel :-)