Vandaag ga ik jullie trakteren op koffiebrownies met koffieglazuur. Waarom? Omdat het volgende week Pasen is en ik zeker weet dat jij met deze brownies punten gaat scoren.

Misschien heb je het vorige week op mijn social media kanalen voorbij zien komen, maar ik was dus samen met Reny van Mind Your Feed in Veenendaal bij de Bombardon. Dit is een verzamelgebouw waar mensen met een beperking aan het werk zijn in de winkel, koffiecorner, textiel atelier, kunstatelier en bakkerij. De Bombardon biedt op deze manier een fijne en veilige werkplek voor deze mensen.

Ik mocht met een aantal van deze toppers aan de slag in hun bakkerij. En we maakten deze heerlijke koffiebrownies. Het was een super leuke en gezellig dag en wat een lol hebben we samen gehad.

In het recept gebruik ik de koffie van mijn favoriete merk: Café Intención. Waarom is dit mijn favoriete merk? Omdat deze koffie heerlijk smaakt. Maar ook omdat de koffie biologisch en duurzaam is.

Ik gebruik zelf altijd de espresso bonen, dit is een melange van een groot deel Arabica bonen en een kleiner deel Robusta bonen. De Arabica bonen geven een volle, fruitige smaak aan de koffie en de Robusta bonen zorgen voor het pittige karakter.

Maar naast de smaak vind ik het ook belangrijk dat koffie met liefde is gemaakt, met aandacht voor mens en natuur. Ik wil dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun koffiebonen. Een kopje koffie smaakt toch minder lekker als je zou weten dat de koffieboeren worden onderbetaald en geen geld hebben om te investeren in hun bedrijf.

Je herkent de koffie van Café Intención aan de gele verpakking. Deze koffie is te koop bij diverse supermarkten o.a.: Albert Heijn, Jumbo, Deen en Deka.

Recept: Koffiebrownies met koffieglazuur

 Ingrediënten voor de brownies:

  • brownieblik / lage bakvorm (20 x 20 cm)
  • 50 ml Café Intención, voorkeur espresso
  • 100 gram pure chocolade (voorkeur 70% of meer)
  • 200 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 250 gram lichte basterdsuiker
  • 125 gram bloem
  • 2 zakjes vanillesuiker of een theelepel vanillepoeder

Het glazuur

  • 150 gram poedersuiker
  • 3 eetlepels Café Intención

Hoe maak je deze koffiebrownies?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een kopje espresso en laat deze afkoelen. Breek de chocolade in stukken en snijd de boter in blokjes. Smelt de chocolade samen met de boter in een kom boven een pan kokend water. Zodra het een egaal mengsel haal je de kom van de pan water af en laat je het een klein beetje afkoelen.
  2. Klop de eieren met een mixer en voeg dan de suiker toe. Het moet een luchtig mengsel worden. Roer de gesmolten chocolade en de espresso door het suikermengsel. Spatel daarna de bloem erdoorheen.
  3. Bekleed de vorm met bakpapier. Schep het beslag in de vorm en bak dit 40 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de brownie goed afkoelen. Dit is nodig, omdat anders de glazuur te zacht wordt.
  4. Maak nu het glazuur. Dit doe je door weer een espresso te zetten. Deze hoef je niet te laten afkoelen.
  5. Doe de poedersuiker in een beker. Voeg steeds een heel klein beetje espresso toe en roer goed door. Dit doe je totdat er een “papje” ontstaat.
  6. Druppel de koffieglazuur over de brownie heen met een theelepel. Zet de brownie even in de koelkast zodat het glazuur kan uitharden.

Geniet ervan!

Wil je nog iets anders lekkers met koffie en chocolade op tafel zetten? Bekijk dan zeker even het lekkere koffietaart recept van Mind Your Feed.

*Deze blog is geschreven in samenwerking met Café Intención. Lees hier mijn disclaimer.

Suzanne

Hoofdredacteur
Houdt van: goed en lekker eten | festivals | muziek | chocolade | koffie | dromen | kookt graag met groenten en dan het liefst paprika's | groen is mijn favoriete kleur