Volgend weekend is het zover Sinterklaas komt aan in Nederland. Bij de intocht van Sinterklaas horen kruidnoten. En het allerlekkerst en leukste is om deze zelf te bakken. Zo lekker dat ik het recept graag met jullie deel. Laten jullie mij weten hoe jullie de kruidnoten vonden smaken?
Zelf kruidnoten maken
Wat heb je nodig voor een grote bak kruidnoten?
- 250 gram speltbloem
- 50 gram palmsuiker
- 1 theelepel zuiveringszout (ook wel baking soda genoemd, dit zorgt dat ze kruidnoten gaan rijzen)
- 1 rijpe banaan
- 125 gram margarine, in blokjes op kamertemperatuur
- 5 theelepels speculaaskruiden (+/- 10 gram)
Hoe maak je de kruidnoten?
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe alle ingrediënten in een grote mengkom en mix het met een mixer tot een glad deeg. Let erop dat de boter goed verdeeld is en dat er geen klontjes in zitten. Kneed het deeg daarom eventueel nog met je handen goed door.
- Maak hele kleine balletjes van het deeg. Leg deze op de bakplaat en zorg dat er ruimte tussen de kruidnoten zit, in de oven zullen ze namelijk nog een stukje groter worden.
- Zet de bakplaat voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. Ik heb met deze hoeveelheid deeg 3 porties kruidnoten in de oven gezet, maar ik heb dan ook een hele kleine oven.
Mmmm dat wordt smullen!
Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
- Vegan creamcheese met bieslook - 21/03/2023
- Wat is een histamine-intolerantie? - 07/03/2023
- Noodles met vega kip - 05/03/2023
Lekker! Kan ik hiervoor ook Keltisch zeezout gebruiken?
Hoi Marlous,
Nee dat lukt niet. Je hebt zuiveringszout nodig om de kruidnoten te laten rijzen. Andere iets van bak poeder? Succes!
Oh dat lijkt me heerlijk! Ga ik zeker uitproberen.
Ze zijn ook echt lekker! Ik ben benieuwd wat jij ervan vind!
Groetjes,
Suzanne
Yum, die van jou zien er ook goed uit!
Zojuist geprobeerd en erg tevreden over het resultaat! Heb een beetje gesmokkeld met de ingrediënten omdat ik niet alles in huis had. De toevoeging van baking soda vind ik echt een goede tip. Zo lekker knapperig wordt het daarvan! Alles wat ik tot nu toe heb gebakken daar brak ik zowat m’n tanden op. Ga ik zeker in meer recepten proberen. Bedankt voor dit recept. Groetjes Marjolein
Hoi Marjolein,
Bedankt voor je leuke reactie! Fijn dat ze gelukt zijn. Enne de baking soda is ideaal in meerdere recepten!
Groetjes,
Suzanne
Leuke tip! Ben heel benieuwd hoe het smaakt!
Ze zijn echt heerlijk!
Hoi! Is t ook mogelijk om de palmsuiker te vervangen voor honing? Groet!
Ik heb dit zelf nog niet zo gemaakt. Ik zou het proberen. Laat jij mij weten of het is gelukt?
Doe ik! De speculaasjes zijn heerlijk!
Kan je in plaats van roomboter ook kokosolie gebruiken?
Ik zou het proberen. Laat jij mij weten of het is geluk?
Kan je ook wijnsteenbakpoeder gebruiken?
Heb ze net geprobeerd. Het resultaat was super. De kids loved it en papa ook. Way better dan die supermarktnoten (hoewel ook erg lekker, lees verslavend vanwege de suiker). Ben blij met deze “gezondere” versie. Thankx !
Super om te lezen! En leuk om met de kids te maken:-)
Ik heb kokosbloesemsuiker geld daar dezelfde hoeveelheid als de palmsuiker in je recept of is die suiker milder van smaak?
Ze zijn lekker!!
Ik heb een heteluchtoven. Is dan de temperatuur van 180 graden te hoog of is het oke zo???? Ik ben erg benieuwd naar dit recept!!!
Speltbloem kan speltmeel ook? Of boekweitmeel?
Weet ik niet. Ik heb het alleen nog maar met bloem gemaakt en meel is echt anders. Groetjes, Suzanne
Heb ze vandaag gemaakt. Erg lekker vonden ook manlief en zoontje, die doorgaans iets kieskeuriger zijn dan ik :-)
Goed om te lezen Sjouke!
Ik heb ze net gemaakt en er word door iedereen heerlijk van gesmuld. Ondanks dat ze het maar zo zo vinden willen ze toch iedere keer een handje pakken :-) Ik heb speltmeel en boekweitmeel gebruikt gebruikt en ze zijn heerlijk luchtig en knapperig geworden. Alleen hoe bewaar je deze kruidnoten? Ik vrees dat ze morgen niet meer knapperig zijn.
Klinkt goed! Ik bewaar ze in een glazen pot. Hoelang? Meestal houden ze het geen 2 dagen vol ;-)
Ik bewaar ze gewoon in een koektrommel en nu, een dag later, zijn ze nog steeds knapperig en bijna op haha….is veel te lekker. Heb er ook een aantal in pure chocolade gedoopt. Jammie..
Klinkt heerlijk met chocolade Vivian. Dat ga ik de volgende keer ook proberen.
Hallo klopt 5 eetlepels speculaaskruiden(staat bij recept)? Lijkt mij zo veel.
Nee hoor Vincent dit klopt. Jij kan natuurlijk altijd minder gebruiken.
Maar 5 eetlepels is veel meer dan 10 gram. Dat zijn eerder 2 theelepels. Nou ja maakt niet uit ik heb de tien gram aangehouden en ze zijn lekker
Dan heb jij hele grote theelepels ;-) fijn dat ze lekker waren Vincent want daar gaat het om!
Moet palmsuiker er in of kan dat ook zonder?
Hee Suzanne! Super leuk, ik wil ze zondag gaan maken. Kan ik ipv de roomboter ook kokosolie pakken? En kan ik voor de palmsuiker ook iets anders gebruiken? Liefs Lillian
Hee Lilian, roomboter kan zeker vervangen worden voor kokosolie. Palmsuiker vind ik lastig omdat ik het zelf nog nooit met een andere zoetstof heb geprobeerd.