Lasagne is mijn favoriete comfort food. Het is niet super moeilijk om te maken maar het kost altijd wel even wat tijd. Ik maak dit dan regelmatig op de zondag. Of ik maak het een avond van tevoren al klaar. De volgende dag hoef ik het alleen nog even in de oven te schuiven. Na een dag werken moet het eten bij mij binnen een half uur op tafel staan. En moet het vooral niet teveel “gedoe’ zijn. Ik gebruik in dit gerecht vegetarisch gehakt. Ik ben 1,5 jaar geleden gestopt met vlees eten en vind dat er in een goede lasagne “gehakt” moet zitten. Ik ben blij dat er steeds meer goede vleesvervangers op de markt kopen.
Ik blijf mij soms verbazen over de reacties van mensen op vleesvervangers. “Waarom zou je iets willen eten wat op vlees lijkt?” Mijn antwoord is: omdat het gewoon heel lekker is! Dus daarom gebruik ik ook af en toe vleesvervangers in mijn recepten.
Wil je deze lasagne vegan maken? Vervang de kaas dan door vegan kaas.
Recept: Lasagne met vega gehakt en courgette
Wat heb je nodig voor 4 personen?
Een ovenschaal (die van mij is 30 x 22 cm)
- 200 gram vegetarisch gehakt, vb van de Vegetarische slager
- 700 ml passata (gezeefde tomaten) Ik gebruik altijd de biologische van de Albert Heijn, deze koop je in een glazen fles.
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 courgettes
- 300 gram champignons
- 6 (verse) volkoren lasagnebladen
- 100 gram geraspte parmezaanse kaas of vegan kaas
- 1 grote bol mozzarella, kan ook met vegan mozzarella
- 1 eetlepel Provençaalse of Italiaanse kruiden, vb van Euroma
- peper en zout naar smaak
- olijfolie
- margarine om de ovenschaal in te vetten
Hoe maak je deze lasagne?
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met boter.
- Snipper de ui fijn en hak de knoflook in kleine stukjes.
- Snijd de champignons fijn. Snij de courgettes in plakjes.
- Fruit de ui en de knoflook aan in een pan met olijfolie en voeg het gehakt en de kruiden toe en bak dit goudbruin.
- Voeg de champignons toe bak deze mee. Voeg de passata toe. Breng de saus op smaak met een klein beetje peper en een snufje zout. Laat dit zo’n 5 minuten op laag vuur pruttelen.
- Nu kun je de ovenschaal gaan vullen. Begin met 3 lasagnebladen op de bodem (naast elkaar). Schep nu 1/3 van de tomatensaus erop, verdeel hierover de mozarella. Leg daarop 1/3 van de plakjes courgette. Schep hierover 1/3 tomatensaus, dan weer 3 lasagnebladen, dan weer 1/3 van de plakjes courgette.
- Schep hierover 1/3 tomatensaus, dan weer 1/3 plakjes van de courgette en eindig met een laagje geraspte parmezaanse kaas.
- Zet de ovenschaal nu voor +/- 35 minuten in de voorverwarmde oven. De bovenkant moet goud bruin zijn.
Eet smakelijk!
Wil je weer lekker in je vel zitten en meer energie hebben? Doe dan mee met de Eat Good, Feel Good challenge.
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023