Vandaag deel ik een heerlijk recept voormonchoutaart. Een taart die ik lang niet meer heb gemaakt omdat er altijd zoveel suikers in zitten en met een standaard pakjes en zakjes taart kan ik niet echt meer aankomen. Tsjaa hoe ga ik dat aanpakken? Een monchoutaart die wat minder “rommel” bevat. Totdat ik op de website Voedzo een heerlijke monchoutaart tegenkwam. Ja, met deze basis moest ik aan de slag. Ik heb deze taart getrakteerd op mijn verjaardag. Mijn familie heeft de taart goedgekeurd en mag daarom zeker ook niet ontbreken op mijn blog.
Wil je een vegan variant maken? Bekijk dan het recept van The Veggie Reporter.
Monchoutaart
Wat heb je nodig voor deze heerlijke monchoutaart?
- een springvorm (24 cm), keukenmachine
- voor de bodem
- 125 gram pitloze dadels
- 75 gram havermout
- 50 gram volkoren speltmeel
- 125 gram roomboter of margarine
- 1 eetlepel koekkruiden
- halve theelepel vanille poeder
- 1 theelepel baking soda
- twee theelepels citroensap
- voor de vulling
- 200 gram Monchou
- 250 ml ongeklopte slagroom
- 2 eetlepels ahornsiroop
- een pot biologische kersenjam (350 gram)
Hoe maak je deze taart?
- Bekleed de springvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 170 graden.
- Je begint met het maken van de bodem. Smelt de roomboter in een pannetje.
- Doe de dadels in de keukenmachine en hak deze fijn. Voeg de havermout, het speltmeel, de koekkruiden, de vanillepoeder, citroensap en de baking soda toe en zet de keukenmachine nog even aan zodat alles goed gemengd worden. Schenk nu gesmolten boter erbij en kneed het tot een mooi deeg. Doe het deeg in de springvorm en druk het deeg aan met de achterkant van een lepel. Zet de taartbodem voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. En laat daarna goed afkoelen.
- Pak een grote mengkom en klop hierin de Monchou. Voeg de slagroom en de ahornsiroop eraan toe. Klop dit stijf.
- Verdeel de vulling over de bodem heen. Streek het glad met de achterkant van een lepel glad. Zet in de koelkast voor minimaal twee uur. Haal de taart uit de koelkast en schep de jam erop. Verdeel dit ook gelijkmatig eroverheen. En zet nog even een uurtje terug in de koelkast. Na 3 uur wachten is het tijd om de taart aan te snijden.
Mmmm smullen maar!
Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
- Makkelijke komkommer salade - 01/06/2023
- Zelf groene ijsthee maken - 01/06/2023
- Waar moet je op letten bij het kopen van een bh? - 31/05/2023
Mmm, ziet er weer heerlijk uit Suzanne! Ik vind alles met kersen lekker, dus deze zal ook wel in de smaak vallen haha!
Haha zeker een keer maken dan!
Wat is koekkruid.? Is dit kaneel of speculaas kruiden?
Speculaaskruiden.
Beetje jammer dat er dan (biologische) kersenjam overheen gaat waar weer veel suiker in zit, 58 g per 100 g …….in tegenstelling tot vlaaivulling waar 23.5 g suikers in zitten per 100 g.
Tip om het recept echt met minder suiker te maken: kersen op sap zelf inbinden met maïzena…..
Hoi Petra,
Hoezo jammer? je bent vrij om te bepalen wat je er zelf opsmeert. Ook dit geldt weer ter inspiratie. Ik vind het zelf niet zo erg dat er in jam meer suiker in zit omdat ik al zo weinig suiker eet. En zeker als je dan af en toe een stukje taart eet maakt het voor mij niet uit. Goede aanvulling van jou om kersen op sap in te binden. Als ik de tijd heb kook ik ook wel eens zelf kersen (diepvries) met een beetje citroensap en agar agar. Dat werkt ook perfect.
Lekkere taart inderdaad! Ik maak hem altijd met bastognekoekjes als bodem maar dit is inderdaad veel gezonder. Wel maak ik inderdaad de topping ook van vlaaivulling met kersen ivm de suikers.
Ik doe in plaats van de kersenjam, verse kersen pureren. Scheelt weer een hoop suikers :)
Ben hem nu aan het maken #nomnomnom
Oeee klinkt goed! Als ik de tijd heb doe ik dat ook hoor maar soms haha!
lijkt me heerlijk, deze bodem, ga ik binnenkort proberen.
ik nam de koffieleutjes om er een kruimel bodem van te maken , zelfde smaak als bastogne, maar ja wel weer suiker, dus dit recept gaan we voortaan gebruiken.
Petra:Neem anders jam van st dalfour, is zonder suiker, alleen natuurlijke suikers uit het fruit.
ik doe meestal diepvries frambozen binden met maïzena en een scheutje diksap, zodat het iets zoeter word, frambozen zijn anders wel erg zuur.
Klinkt ook lekker! Genoeg inspiratie zo voor de toppings van deze taart.
Heerlijk, net zo lekker als mijn oude recept met suiker (wel zonder pakje) Ik heb als topping twee doosjes ingevroren fruit van de AH even kort gekookt in een klein laagje water en het vocht met maizena dikker gemaakt.
Ik heb ze vandaag naar een lunchen meegebracht. Iedereen vond het lekker.! Ik heb 1 eetlepel honing vervangt met 5-7 druppels stevia.
Ik vond het bodem een beetje naar de droge kant. Volgende keer zal ik de het korter bakken.
Bedankt! Het was heerlijk!
Mmmmmmm, gisteren de taart gemaakt en echt zo heerlijk!!
Ik maakte de bodem ook altijd van een Maria kaakje maar dit is veel smakelijker.
Bodem was niet droog, maar moe bekennen dat ik er 2 extra dadels in heb gedaan ;-)
Ik heb het recept bij mijn favorieten gezet en zal zeker nog eens een monchou taart op deze manier maken.
Dank voor je uitgebreide reactie Marinna. En fijn dat het zo goed in de smaak valt!
Fijn dat het zo goed in de smaak viel!
Heerlijk Suzanne! De eerste gezonde taart die ik aan mijn kritische gasten durfde voor te schotelen. En het was een groot succes. Ik heb de kersenjam vervangen door bosvruchten en verse aardbeien en blauwe bessen toegevoegd. Van de spanning vergeten een foto te maken. Daarom gaat ie zeker in de herhaling! Ga zo door! Groetjes,
Dank Judith voor jouw toffe reactie. Klinkt ook lekker die topping van jou :-)
Een heerlijke taart. Kunnen de dadels vervangen worden door iets anders? Mijn man gruwelt van dadels en vond daardoor de bodem niet zo lekker.
En ook ik heb de kersenjam van St Dalfour gebruikt voor de top, heerlijk!
Klinkt goed Nel!
Grootste favoriet hier!
Zo lief! Dank je wel <3
Thanks voor het delen van de vegan variant, lieve Suzanne!
Graag gedaan! Zo lekker. Ik ga deze zelf ook snel een keer maken.