Vandaag is het maandag dus dat betekent weer een plantaardig recept. Dit keer niet van mezelf maar van Kim. Kim heeft een super leuke blog genaamd Bird Wonders.  Ze deelt hier haar favoriete vegan recepten en haar favoriete koffie tentjes. Een aanrader om te volgen. En ze heeft een hele schattige vogel genaamd Koekje.

Ik ben dol op ontbijtjes maken en ik hou van ‘yoghurt’. Dit vind ik heerlijk met granola en vers fruit. Als veganist eet ik echter geen echte yoghurt maar kies ik voor plantaardige varianten. De bekendste hiervan is sojayoghurt. Dit vind je tegenwoordig bij elke supermarkt en ikzelf ben er ook dol op. Nu ben ik de laatste tijd ook opzoek naar andere soorten veganistisch yoghurt omdat ik een beetje wil minderen met de soja omdat ik merkte dat ik het wel erg veel begon te eten. Als andere optie kom je in de winkel dan al snel uit bij heerlijke kokosyoghurt. Dit is echt een traktatie maar erg duur. Ik heb het met een yoghurtmachine geprobeerd zelf te maken maar doordat je echt met bacteriën moet werken bleek dit toch nog lastiger dan het lijkt en ben ik tot nu toe nog niet tevreden met de resultaten. Ik mis namelijk nog echt die dikke romige structuur die je bijvoorbeeld bij Griekse yoghurt ziet.

Mijn speurtocht ging dus door en ik ging me verdiepen in notenyoghurt. Ik las over raw yoghurt (gemaakt van rauwe producten) en las dat veel ‘raw vegans’ graag cashewyoghurt eten. Dit maken ze dan zelf. Mede dankzij mijn liefde voor noten sprak mij dit meteen aan. Noten zijn lekker, gezond en bevatten veel energie. Vegans en dan vooral ‘Raw Vegans’ kunnen deze energie wel goed gebruiken, aangezien ze wanneer ze niet opletten soms minder snel aan hun aanbevolen hoeveelheid calorieën per dag komen. Ik ben daarom zelf gaan experimenteren in de keuken en kwam tot dit lekkere recept voor rauwe cashewyoghurt. Je hoeft hier maar een klein beetje van te eten om een vol en verzadigd gevoel je krijgen en de energie uit de noten houdt je uren op de been. Daarnaast is het ook nog eens erg lekker en een leuke variatie op andere yoghurtsoorten. De smaak is natuurlijk anders maar de structuur komt toch in de buurt en gaat perfect samen met granola en fruit.

Recept voor Raw Vegan Cashew ‘Yoghurt’ – 15 minuten (+ min. 5 uur wachttijd)

Ingrediënten (2 porties):

  • 150 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten (te koop bij grote supermarkten, notenzaken en natuurwinkels)
  • 2 kleine sappige mandarijnen
  • 2 theelepels citroensap van een uitgeknepen verse citroen
  • Optioneel: 1 theelepel agave siroop/rijststroop/dadelstroop of een andere natuurlijke zoetstof (meestal te koop bij de supermarkt, vaak in het biologische schap)
  • Ongeveer 500 ml amandelmelk
  • een krachtige blender of keukenmachine

Voordat je de cashewyoghurt kan gaan maken is het belangrijk dat de cashewnoten eerst zachter worden. Dit gaan we doen door de noten te laten weken. Doe de noten in een kom of maatbeker en giet er amandelmelk bij. Zorg ervoor dat de noten helemaal onder de melk staan. Ik gebruik hiervoor ongeveer een halve liter melk, maar misschien gebruik jij iets meer of minder. Laat de noten minimaal 5 uur weken in de melk. Het beste is als je ze een nachtje laat staan. Het is erg belangrijk dat de noten een tijd in de week staan. Doordat ze zoveel mogelijk water opnemen wordt je yoghurt uiteindelijk romiger.

Als de noten lang genoeg geweekt hebben giet je ze af. Bewaar een paar eetlepels van het vocht. Het is zonde om de amandelmelk weg te gooien dus giet deze in een kan zodat je deze later nog kan gebruiken. Het kan zijn dat deze nu een beetje naar cashewnoten smaakt, wat natuurlijk helemaal niet uitmaakt voor amandelmelk. De melk kun je gewoon nog steeds prima gebruiken om te drinken, in de koffie of in de havermout.

Doe de noten in de blender. Pel de mandarijnen en doe deze ook in de blender. Voeg nu ook de citroensap, agavesiroop en het beetje bewaarde amandelmelk toe. Blendt alles tot een romig geheel. Het kan zijn dat je de blender een aantal keer uitmoet zetten en de ingrediënten even door moet roeren, omdat het anders niet goed mengt. Als je het idee hebt dat het echt te droog blijft en hierdoor niet mixt voeg je gewoon nog wat scheutjes amandelmelk toe. Let er wel op dat je dit niet teveel doet. Je kan beter wat extra door roeren en opnieuw blenden. Je wil namelijk niet dat je yoghurt te dun wordt!

Als je cashewyoghurt een romige structuur heeft bereikt, zoals te zien is op de foto, is hij klaar! De yoghurt is zacht van smaak, licht korrelig door de noten en vrij neutraal doordat mandarijn geen hele sterke smaak heeft. Combineer de yoghurt met lekkere granola, muesli of vers fruit en geniet ervan!

Tip: je kan op allerlei manieren variëren met deze manier van yoghurt maken. Misschien wil je meer zoet of juist meer een zuurtje? Pas dan de zoetstof of de citroen aan. Wil je een cashew yoghurt met een ander smaakje? Voeg voor de verandering een paar aardbeien toe, vervang een mandarijn door een banaan of blend wat frambozen mee. Alles kan! Het is vooral belangrijk dat je het geheel niet te vochtig maakt omdat de yoghurt dan heel dun wordt.

Per ongeluk toch te veel vocht toegevoegd en is de yoghurt te dun geworden? Eventueel kun je een eetlepel chiazaad toevoegen, het mengsel blenden en een poosje laten staan. Chiazaad maakt het dan weer wat steviger.

 

Vergeet Kim niet te volgen op Facebook, Instagram of via haar blog!

Gastredacteur

Dit account wordt gebruikt door gastredacteurs. Deze mensen schrijven met veel plezier over een gezonde(re) en groene(re) levensstijl.

Latest posts by Gastredacteur (see all)