Duurzame keuzes maken. Het blijft soms zo lastig. En toch is het een ontzettend actueel thema op dit moment. Welke duurzame keuzes maak jij? Wat mij betreft begint het echt met wat je eet. Dit is namelijk iets wat je een aantal keer per dag doet en hiermee kun je het verschil maken. Ik kies er daarom zelf voor om zoveel mogelijk plantaardig te eten.
De nieuwe recepten die ik op mijn blog plaatst zijn ook 100% plantaardig. Hiermee hoop ik jou te inspireren om ook vaker te kiezen voor een plantaardige maaltijd. Hoe we moeten koken met zuivel, vlees en vis weten we nu allemaal wel toch? Vaker kiezen voor plantaardig eten is ook het advies van de Gezondheidsraad. Dit is niks nieuws, dit advies geven ze al jaren. Het is namelijk beter voor je eigen gezondheid en het is ook nog eens gunstig voor het milieu. Plantaardige producten hebben namelijk over het algemeen een lagere impact op onze aarde. Mijn advies is begin met kleine stapjes. Vervang de melk in jouw havermoutpap voor een plantaardige melk, en gebruik in plaats van roomboter, margarine op jouw boterham.
Waarom is margarine een goede keuze?
Boter bevat flink wat verzadigd vet. Er is niks mis met verzadigd vet, maar de gemiddelde Nederlander krijgt hier te veel van binnen. Verzadigd vet verhoogt het cholesterol en een te hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Het is daarom minder verstandig om altijd boter op je boterham te smeren. Het advies van de Gezondheidsraad is daarom ook om verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet, zodat het grootste gedeelte van de vetinname uit onverzadigd vet bestaat. Deze onverzadigde vetten zijn te vinden in plantaardige oliën, zoals olijf-, zonnebloem- koolzaad- en lijnzaadolie en in producten die hiervan zijn gemaakt, zoals smeerbare margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadproducten. Daarnaast kun je ze ook halen uit noten en vette vis. Check wel even of de margarine die je wilt gaan gebruiken 100% plantaardig is. Bij niet alle margarines is dat namelijk het geval. En om te laten zien dat plantaardig eten super lekker is, heb ik hier een makkelijk recept voor ontbijtkoek op basis van volkorenmeel voor je.
Recept: ontbijtkoek
Wat heb je nodig? Een cakeblik
- 250 gram volkorenmeel
- 200 ml amandelmelk
- 200 ml appelstroop
- 1 eetlepel bakpoeder
- 2 eetlepels koekkruiden
- 1 eetlepel Becel vloeibaar om het cakeblik mee in te smeren
Hoe maak je de ontbijtkoek?
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet het cakeblik in met Becel vloeibaar.
- Meng in een kom de droge ingrediënten. Zet een steelpannetje op het vuur en verwarm hierin de appelstroop samen met de amandelmelk. Verwarm dit op een laag vuur tot het 1 geheel is.
- Zet het vuur uit en schenk het appelstroopmengsel bij het meel. Roer dit goed door.
- Giet het ontbijtkoekmengsel in een cakeblik. Zet de ontbijtkoek in de voorverwarmde oven voor 50 minuten. Haal de ontbijtkoek eruit als deze goudbruin is.
- Laat de ontbijtkoek goed afkoelen. Haal uit de vorm en snijd in flinke pakken. Lekker met een laagje Becel Pure.
Volg Puur Suzanne ook op Pinterest en sla daar dit recept op!
Bronnen:- MilieuCentraal – Zuivel
- Gezondheidsraad – Richtlijnen goede voeding
*Deze blog is geschreven in samenwerking met Becel. Lees hier mijn disclaimer.
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023
Na het lezen van “Sweet poison”, “Toxic oils” en “Eat real food” van David Gillespie ben ik niet overtuigd dat het gebruik van margarine en zaadoliën gezond is. Ik eet al jaren roomboter en volle yoghurt e.d. en mijn cholesterol is prima. Ik eet geen suiker (fructose) en ben vegetariër. Ik weeg 64 kg, ben 1.74 m lang en 43 jaar. Ik voel me fit.
Die boeken zijn een aanrader!
Fijn, dat je een levensstijl hebt gevonden dat bij jou past. Maar een levensstijl die bij jou past betekent niet dat, dat de waarheid en de levensstijl is voor iedereen. Zoals ik al vaker heb geschreven: Roep niet te snel dat iets ongezond, teveel bewerkt en onnatuurlijk is. Je kunt eigenlijk van één product of één voedingsstof niet zeggen of het gezond of ongezond is. Het hangt namelijk altijd af van hoeveel of hoe vaak je het eet.
Ik kies er bewust voor om de richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad te volgen, omdat dit een hele mooie basis is. En daarnaast overeen komt met het voedingsadvies in meer dan 93 landen.
Groetjes, Suzanne
Ziet er ook weer heerlijk uit Suzanne, ga ik zeker een keer maken. Hoe weeg ik die appelstroop af? Kan ik die één op één omrekenen naar grammen?
Haa Ellen, Ik heb even het aantal grammen toegevoegd :-)
Te simpel dit!! En ook nog eens Heerlijk
Goed om te lezen :-)