Het is weer maandag en dat betekent weer een lekker vegetarisch hoofdgerecht. Ik merkte dat ik toch wat minder hoofdgerechten op mijn blog had staan dan dat ik eigenlijk wilde. Dus daarom heb ik bedacht, dat ik elke maandag een nieuw vegetarisch of vegan hoofdgerecht met jou zal delen. Voor mij ook een goede stok achter de deur om nog wat vaker iets anders op tafel te zetten. Ja, ook ik val soms in herhaling en weet soms ook even niet meer wat ik moet koken ;-)
Vandaag is het de beurt aan een heerlijke bloemkoolschotel. Ik doe in deze schotel vegetarisch gehakt. Wil je dit niet gebruiken? Voeg dan 250 gram champignons toe.
Ik hou van makkelijk en maak deze ovenschotel met voorgekookte aardappelschijfjes die je kant-en-klaar in de supermarkt kan kopen. Maar je kunt natuurlijk ook prima zelf even aardappels zo’n 10 minuten voorkoken. En ik maak gebruik van diepvries bloemkool. Ik vind dit zelf super handig! Ik heb altijd een doosje in de vriezer staan. Het is namelijk ook ideaal in smoothies en curry’s. En ik gooi zelf op deze manier geen halve bloemkolen weg, omdat je met diepvries bloemkool precies kan bepalen hoeveel je nodig hebt.
RECEPT: Vegetarische ovenschotel met bloemkool
Wat heb je nodig voor deze ovenschotel met bloemkool?
Een ovenschaal (die van mij is 30 x 22 cm)
- 800 gram aardappelschijfjes (voorgekookt)
- 400 gram bloemkool (bloemkoolroosjes uit de diepvries)
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 ui
- 175 gram vega gehakt
- 1 ei
- 250 ml kookroom, ik gebruik de plantaardige kookroom van Oatly.
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 flinke eetlepel kerriepoeder
- gemalen peper naar smaak
- margarine om de ovenschaal in te vetten
- olie om in te bakken
Hoe maak je deze ovenschotel?
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met boter.
- Verhit wat olie in een hapjespan en fruit de ui aan. Voeg als de ui glazig is, het teentje knoflook en het vega gehakt toe. Bak dit even kort aan. Breng op smaak met peper en paprikapoeder. Voeg daarna de bloemkoolroosjes toe en bak dit nog even kort mee.
- Meng in een kom de kookroom met een losgeklopt ei, een flinke eetlepel kerriepoeder en een beetje peper.
- Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal. Schep nu het bloemkool mengsel erop. Verdeel nu de andere helft van de aardappelschijfjes over de bloemkool heen.
- Giet het kerriemengsel over de ovenschotel. Zet de ovenschotel voor 40 minuten in de oven en zorg dat deze goudbruin wordt.
Ook lekker op over de aardappeltjes nog wat geraspte kaas te strooien, voordat de ovenschotel de oven in gaat.
Wil je starten met een gezonde levensstijl? Bestel dan mijn nieuwste e-book: Eat Good, Feel Good.
- Vegan creamcheese met bieslook - 21/03/2023
- Wat is een histamine-intolerantie? - 07/03/2023
- Noodles met vega kip - 05/03/2023
Vorig jaar het recept van kip pesto ovenschotel met katenspek bewaard.
Wil ik het nu maken krijg ik alleen de foto maar geen recept meer ,hoe kan ik dit vinden nu
Haa Emmy, Dit recept is helaas verwijderd. En dit recept komt ook niet meer terug op Puur Suzanne. Dit omdat ik zelf geen vlees meer eet. Groetjes, Suzanne