Het is weer maandag en dat betekent weer een lekker vegetarisch hoofdgerecht. Begin deze maand kondigde ik aan om geen gerechten meer met vlees te delen op mijn blog. Het artikel kun je hier teruglezen. Ik deel daarom vanaf elke maandag een vegetarisch hoofdgerecht. Vandaag deel ik een heerlijke ovenschotel met prei met jullie. Ik maak in dit gerecht gebruik van de vegetarisch spekjes van de vegetarische slager. Wil je dit niet gebruiken? Voeg dan 50 gram extra champignons toe en voeg dan ook wat zout toe als je de champignons bakt. Ik maak in deze ovenschotel gebruik van voorgekookte aardappelschijfje die je kant en klaar in de supermarkt kan kopen. Maar je kunt natuurlijk ook prima zelf even aardappels zo’n 10 minuten voorkoken.

Wat heb je nodig voor deze ovenschotel met prei?

Een ovenschaal (die van mij  is 30 x 22 cm)

  • 800 gram aardappelschijfjes (voorgekookt)
  • 400 gram prei, in ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 ei
  • 200 gram kastanje champignons, fijngesneden
  • 100 gram  vegetarische spekjes, wil je dit niet gebruiken voeg dan wat extra champignons toe
  • 250 ml kookroom
  • 1 theelepel  paprikapoeder
  • 1 flinke eetlepel kerriepoeder
  • gemalen peper naar smaak
  • 150 gram geraspte kaas
  • roomboter om de ovenschaal in te vetten
  • olie om in te bakken

Hoe maak je deze ovenschotel?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met boter.
  2. Bak in een koekenpan de spekjes goudbruin.
  3. Verhit wat olie in een hapjespan en fruit de teentjes knoflook aan. Voeg nu de champignons toe. Breng op smaak met peper en paprikapoeder. (Voeg je geen spekjes toe aan dit gerecht? Voeg dan nog een snufje zout toe). Zijn de champignons gaar? Voeg dan de prei eraan toe en bak dit zo’n twee minuten mee. Meng nu de spekjes erdoorheen.  En zet het vuur uit.
  4. Meng in een kom de kookroom met een losgeklopt ei, een flinke eetlepel kerriepoeder en een beetje peper.
  5. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal, strooi er zo’n 50 gram geraspte kaas overheen gevolgd door het preimengsel  Verdeel nu de andere helft van de aardappelschijfjes over de prei heen.
  6. Giet het kerriemengsel over de ovenschotel en eindig met een laag geraspte kaas. Zet de ovenschotel voor 40 minuten in de oven en zorg dat deze goudbruin wordt.

    Eet smakelijk!

Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

Suzanne

Hoofdredacteur
Houdt van: goed en lekker eten | reizen | crossfit | festivals | muziek | chocolade | koffie | dromen | kookt graag met groenten en dan het liefst paprika's |