De herfst is begonnen en dat betekent bij mij tijd voor ovenschotels. Deze ovenschotel met sperziebonen en vegetarisch gehakt is erg makkelijk om te maken en zou je zelfs al in de ochtend klaar kunnen maken zodat je hem ‘s avonds alleen nog even hoeft op te warmen in de oven. Ik maak in deze ovenschotel gebruik van vegetarisch gehakt omdat ik geen vlees meer eet.
Ik bedek deze ovenschotel met voorgekookte aardappelschijfjes die je kant en klaar kunt kopen in de meeste supermarkten. Hier zitten geen gekke toevoegingen in. Maar mocht je wat meer tijd hebben kun je natuurlijk ook prima zelf aardappels koken en deze in plakjes snijden.
Recept: ovenschotel met sperziebonen
Wat heb je nodig voor een ovenschotel voor 3 personen?
Een ovenschaal (die van mij is 30 x 22 cm)
- 500 gram aardappelschijfjes, voorgekookt
- 400 gram sperziebonen, schoongemaakt en breek in 3en
- 200 gram vegetarisch gehakt. Eet je wel vlees? Gebruik dan rundergehakt
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 rode peper
- twee eetlepels crème fraîche
- twee eetlepels ketjap manis
- gemalen peper naar smaak
- 150 gram geraspte kaas
- margarine om de ovenschaal in te vetten
- olie om in te bakken
Hoe maak je deze ovenschotel?
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met margarine.
- Doe de sperziebonen in een pan met water en kook deze 5 minuten.
- Snipper het uitje, snijd de rode peper en knoflook fijn. Giet een scheutje olie in een pan fruit hierin het uitje. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak dit even mee. Voeg nu de rode peper en de knoflook toe en bak dit 3-4 minuten mee. Voeg vervolgens de ketjap, crème fraîche en de gekookte sperziebonen toe. Roer goed door en bak dit nog 2 minuten op laag vuur.
- Zet het vuur uit en schep de pan leeg in een ovenschaal. Dek het sperziebonenmengsel af met de aardappelschijfjes. Strooi de geraspte kaas eroverheen en breng op smaak met een snufje peper.
- Doe de ovenschotel voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. De kaas moet goed gesmolten zijn.
Geniet ervan!
Dol op ovenschotels? Hier staat ook nog een heerlijke ovenschotel met prei. Mocht je nog verzoekjes hebben voor ovenschotels dan hoor ik dat graag!
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023
ik ga het proberen vanavond…. en ik kan echt niet koken :-)
Ik ben em ook aan het maken, maar dan met voogekookte zoete aardappel in plakjes. Makkelijk recept en ik denk dat het zal smaken.
Bedankt!!
Groetjes, Cindy
Hee Cindy, Hopelijk heeft het gesmaakt en klinkt heerlijk met de zoete aardappel :-)
Het was voor herhaling vatbaar ! Dank je voor het recept. De combinatie met crème fraiche en ketjap maakte het verrassend.
Super :-)
Dank je wel Suzanne voor dit lekkere recept ik ben 75 jaar en heb het met smaak gegeten maak het deze week nog een keer.
Dank je wel Wim :-)
Het lijkt mij een heerlijk recept. Ik vries veel in omdat ik voor mijn moeder kookt. Zij warmt het dan zelf op. Mijn vraag is, zal ik het dan zonder in de oven te doen invriezen of eerst in de oven bereiden en dan in de vriezer. Wat zou het verstandigst zijn?
Ik denk de eerste optie want het gaat alleen maar de oven in om de kaas lekker krokant te maken. Als je het uit de vriezer haalt zul je het wel iets langer in de oven moeten doen denk ik. Succes! Groetjes, Suzanne