Zoals jullie waarschijnlijk wel weten ben ik niet zo dol op de gewone aardappel. Prima met wat kruiden en olie in de oven, maar gekookt en gestampt vind ik het maar niks. De zoete aardappel daarin tegen vind ik echt super lekker. Het lijk mij leuk om er weer eens een ovenschotel mee te maken. Ik maakte er ook al eens één met zuurkool en zoete aardappel en dit is echt mijn favoriet.
Maar vandaag geen ovenschotel met zuurkool, maar dit keer met spruitjes. Ik vind spruitjes echt super lekker. Als kind vond ik spruitjes al heerlijk. Ik schaamde mij daar altijd een beetje voor. Als kinderen in de klas zeiden dat ze geen spruitjes lusten verzon ik ook maar dat ik ze niet lusten. Maar nu schaam ik mij niet meer dat ik spruitjes echt heel lekker vind. Ik deel daarom met plezier het recept voor de ovenschotel met spruitjes en zoete aardappel. De ovenschotel is geschikt voor 3-4 personen. Het ligt eraan of je er nog wat vlees bij eet. Deze ovenschotel is vegetarisch eventueel kun je de kaas vervangen door vegan kaas en dan is de ovenschotel zelfs vegan. Erg lekker met wat vega balletjes.
Recept: Ovenschotel met spruitjes
Wat heb je nodig voor een 3-4 personen?
een platte ovenschaal (die van mij is 30 bij 18 cm), een grote pan, vergiet
- 500 gram spruitjes
- 600 gram zoete aardappelen
- 150 gram geraspte (vegan) kaas
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- nootmuskaat
- peper
- zout
- scheutje havermelk
- margarine of olie om de ovenschaal in te vetten
Hoe maak je deze ovenschotel?
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Vet de ovenschaal in met margarine of olie.
- Spoel de zoete aardappelen af en schil ze met een dunschiller. Snijd de aardappelen in stukjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Doe de stukjes in de pan en zet de aardappelen net onder water. (Gebruik bij voorkeur een ruime pan zodat je hier later de spruiten bij kan doen) Voeg de knoflook erbij en breng het water aan de kook. Als het water kookt, kook de aardappelen voor zo’n ongeveer 10 minuten.
- Als de aardappelen op het vuur staan kan je met de spruiten aan de slag. Maak deze schoon en doe deze in een andere pan en zet de spruiten net onder water. Breng het water aan de kook en kook de spruiten voor 7 minuten.
- Snijd de ui fijn. Meng de kaas met de paneermeel.
- Prik met een vork in de aardappelen als deze zacht zijn kan deze afgieten. Stamp de aardappelen in de pan met een stamper tot een egale massa. Roer er een beetje melk doorheen, zodat het wat romiger wordt. Breng de aardappelpuree op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat. Roer de ui en de spruitjes erdoor heen.
- Schep het mengsel in de ingevette ovenschaal. Strijk glad met de achterkant van een lepel. Bestrooi daarna met het kaasmengsel. Zet nu de schotel voor 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Eet smakelijk!
Wil je starten met een gezonde levensstijl? Bestel dan mijn nieuwste e-book: Eat Good, Feel Good.
- Noodles met pittige tempeh - 26/11/2023
- Glutenvrije amandelkoekjes - 19/11/2023
- Andijviesalade met champignons - 16/11/2023
Heerlijk was deze!
Super om te lezen :-)
Echt lekker. Ik bak de ui wel even voor in een pannetje. En de knoflook pureer je mee neem ik aan?
Yes, klopt Jeanne :-)